Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 14:24

Independenţa energetică, o consecinţă a războiului din Ucraina, pe agenda FOV. Braşov, 5-11 septembrie

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 05 august 2022

Independenţa energetică, o consecinţă a războiului din Ucraina, pe agenda FOV. Braşov, 5-11 septembrie

Foto arhivă 2021: 30 de minute de la Rectorat la Maternitate. Testul FOV, ziua 1

Independenţa energetică va fi tema principală a Forumului Oraşelor Verzi, ediţia a II-a, care va avea loc în perioada 5-11 septembrie. „Această a doua ediţie, din luna septembrie, ne propunem să fie o ediţie mai mare şi mai de succes. Anul acesta ne aşteptăm să avem peste 300 de reprezentanţi ai administraţiilor locale - fie că vorbim de primari, viceprimari, consilieri locali, administratori publici sau funcţionari -  vom avea o prezenţă internaţională consistentă, parteneriate la cel mai înalt nivel - Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a confirmat prezenţa şi este partener în acest eveniment,  de asemenea Asociaţia Municipiilor din România, Reprezentanţa în România a Parlamentului European”, a declarat primarul municipiului Braşov, Allen Coliban.
Ca şi anul trecut, structura Forumului va cuprinde conferinţa pe probleme de mediu, una adresată oamenilor de afaceri, precum şi o serie de activităţi adresate publicului larg, fie finanţate de municipalitate, prin ghidul de mediu, fie desfăşurate de organizaţii partenere.
Pornind de la problemele actuale, conferinţa pe probleme de mediu se va intitula „Provocarea Energiei: Găseşte-ţi Puterea“ şi va avea loc, de această dată, la Teatrul Sică Alexandrescu, în perioada 5-7 septembrie.

Cine şi-a confirmat participarea
Printre invitaţii care şi-au confirmat deja participarea, în persoană sau on-line, se află Tanczos Barna - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Marjut Akola - ambasadorul Finlandei în România, primari, viceprimari sau reprezentanţi ai municipalităţilor din Deinze şi Mouscron (Belgia), Niš (Serbia),  València (Spania), Bijeljina (Bosnia şi Herţegovina), Nurnberg (Germania), Florea Marin - preşedinte al Asociaţiei Administratorilor Publici din România, arhitecţi şi specialişti în mediu şi mobilitate urbană din Germania, Marea Britanie, Elveţia, Italia, Olanda, Cehia, Chile, Republica Moldova şi România, precum şi experţi ai Ministerul Energiei, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi  Băncii Europene de Investiţii. De asemenea, va participa la conferinţă Henk Swarttuow - preşedintele Federaţiei Europene de Ciclism.

Despre ce vor să vorbească invitaţii
Temele alese pentru cele trei zile de conferinţă sunt Puterea transportului alternativ, Puterea resurselor regenerabile şi Puterea comunităţii. Experţii şi speakerii prezenţi vor vorbi despre soluţii „verzi”, politici publice, trenduri, vor prezenta studii de caz despre oraşele care au rezultate în implementarea politicilor de sustenabilitate de mediu sau vor prezenta oportunităţi de finanţare prin programe de finanţare guvernamentale, europene, granturi, soluţii de parteneriat public-privat aplicabile autorităţilor publice locale.
O noutate faţă de ediţia de anul trecut în structura conferinţei vor fi atelierele practice destinate funcţionarilor publici, în care aceştia vor putea învăţa despre construirea unui plan de mobilitate, conceperea unei strategii pentru eficientizarea energetică a clădirilor sau despre întocmirea planului de digitalizare al unei primării.
„Forumul Oraşelor Verzi este ocazia pe care am creat-o ca timp de o săptămână, cu toţii să vorbim despre măsurile pe care trebuie să le luăm pentru a combate efectele schimbării climatice. Aşadar, primele trei zile ale evenimentului sunt dedicate autorităţilor publice locale din Braşov şi din toată ţara, cea de-a patra zi este dedicată mediului de afaceri, cu o conferinţă despre afaceri verzi, iar ultimele trei zile vor fi pline de evenimente pentru publicul larg. Aici vorbim de proiecţii de film documentar sau film montan, vorbim de drumeţii prin viitorul Parc Naţional Brassovia, de o paradă a bicicletelor, de multiple ateliere de reciclare creativă şi jocuri ale reciclării, în special pentru copii şi familii,  vorbim despre «Street Delivery» ediţia a doua Braşov, despre un atelier de reparat biciclete şi aşa mai departe”, a spus Nicoleta Cîrjan, coordonatorul festivalului.

Cu ce este îmbiat publicul larg
Pentru publicul larg, o serie de activităţi au loc prin Ghidul pentru Mediu, pentru care municipalitatea a alocat în acest an 500.000 de lei şi care a inclus obligativitatea ca minimum una dintre acţiunile finanţate prin proiect să aibă loc în perioada FOV.
„Mobilitate lentă – drumeţie «premium» la Braşov”, proiect al  Asociaţiei Carpatine Ardelene a Turiştilor SKV; a doua ediţie „Street Delivery Braşov Shared Spaces”, organizat de Fundaţia Cărtureşti; „Frankencycle - proiect social de mediu şi mobilitate”, al Asociaţiei „Noua Uzină”, care vizează reutilizarea bicicletelor vechi; „Sunete reciclate”, proiectul prin care Asociaţia Culturală Fanzin doreşte crearea a 7 instalaţii muzicale pentru copii, fabricate din materiale reciclate; „Braşov, un exemplu pentru spaţii verzi urbane” proiectul prin care Asociaţia Propark – Fundaţia pentru Arii Protejate vrea să aducă o creştere a calităţii pentru cinci zone verzi din jurul blocurilor şi „Co2Lectam separat împreună!”, campania de educare asupra necesităţii colectării selective iniţiată de Fundaţia The Institute sunt cele şase proiecte care au obţinut finanţare.
Alături de acestea, partenerii implicaţi în festival vor aduce şi ei evenimente în oraş, pentru toate vârstele. „Jocurile Reciclării”, iniţiate de Comprest, „Green Family Event”, Blumenfest, activităţi în mall-urile AFI şi Coresi ori în cartierul Avantgarden, dar şi un târg al producătorilor locali, parada bicicliştilor sau Alpin Film Festival sunt doar câteva dintre exemple. Asociaţia Pro Afaceri a venit alături de FOV şi în acest an, cu a doua ediţie a Conferinţei ProAfaceri Verzi.

Municipalitatea se laudă cu cifrele de la prima ediţie. În care nu este inclusă şi paralizarea centrului istoric
Reamintim că, în urma primei ediţii FOV, la cele peste 100 de activităţi de conştientizare pentru toţi braşovenii, desfăşurate în 8 zone ale Braşovului, au participat 15 ONG-uri, 22 de parteneri comerciali şi peste 20.000 de braşoveni. În perioada FOV a crescut cu 40% numărul de călători cu transportul public, iar 6 milioane de oameni au auzit de acest eveniment, spun reprezenranţi municipalităii.
Conferinţa pe teme de mediu a reunit 56 de speakeri din 12 ţări, 30 de delegaţii ale municipiilor din România, 18 primari şi viceprimari. A beneficiat de susţinerea a 6 ambasade şi de participarea a trei ambasadori (Suedia, Franţa, Elveţia), precum şi de participarea reprezentanţilor Administraţiei prezidenţiale, membrilor Guvernului (miniştri, secretari de stat, consilieri de stat), reprezentanţi ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai asociaţilor şi fundaţiilor de mediu, universităţilor naţionale şi internaţionale, ai mediului bancar şi ai agenţiilor de fonduri europene, ai mediului de business, ai consiliilor judeţene şi locale din ţară. Au fost lansate patru programe-pilot (PETrică – automat de colectare ambalaje cu recompense bilete RATBV, Pietonalizarea zonei Modarom-Star: Street Delivery – peste 5.000 de participanţi, Transport gratuit RATBV în 4 zile de eveniment şi Grădiniţa 34 – prosumator de energie regenerabilă). FOV 2021 a fost şi câştigător al Galei Premiilor pentru un Mediu Curat, mai spun reprezentanţii municipalităţii.
Tot în perioada FOV 2021, a fost pietonalizată şi o bandă – mai exact cea de coborâre, de pe strada Mureşenilor. Acest fapt a făcut ca circulaţia în centrul istoric să fie paralizată zeci de minute, pentru că maşinile care urcau spre Șchei, pe 2 benzi, trebuiau neapărat să coboare pe Bălcescu, unde este o singură bandă. Despre acest lucru, municipalitatea nu a zis nimic.

Dar puteţi citi aici despre ASTA.

+2 -6

Comentarii

'Raoke'

2022-08-05 07:42:52


'Ce ”independenta”? Pai esti cu adevarat independent doar cand iti asiguri, tu, stat, entitate, propria productie. Or noi, ”inteleptii” Terrei, am ras totul. Fritii au repornit, ba chiar construiesc, termocentrale noi. Noi, cei inteleptii, am marit importul. Si atunci despre ce vor vorbi astia?'

'mihai'

2022-08-05 05:15:47


'Daca anul trecut centrul istoric a fost paralizat, anul asta va intra in coma! Suntem cativa care \"sarbatorim\" FOV-ul prin planificarea concediilor in cinstea lui si plecarea in strainatate.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie