Curs BNR

1 EUR = 4.9221 RON

1 USD = 4.5466 RON

1 GBP = 5.6028 RON

1 XAU = 278.5779 RON

1 AED = 1.2378 RON

1 AUD = 3.1795 RON

1 BGN = 2.5166 RON

1 BRL = 0.8886 RON

1 CAD = 3.3781 RON

1 CHF = 4.8998 RON

1 CNY = 0.6728 RON

1 CZK = 0.2066 RON

1 DKK = 0.6617 RON

1 EGP = 0.1504 RON

1 HUF = 1.2639 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.4868 RON

1 KRW = 0.3673 RON

1 MDL = 0.2408 RON

1 MXN = 0.2416 RON

1 NOK = 0.4512 RON

1 NZD = 2.9183 RON

1 PLN = 1.0451 RON

1 RSD = 0.0419 RON

1 RUB = 0.0644 RON

1 SEK = 0.4345 RON

1 TRY = 0.2417 RON

1 UAH = 0.1231 RON

1 XDR = 6.1301 RON

1 ZAR = 0.2601 RON

Editia 7870 - 01 feb 01:17

30 de minute de la Rectorat la Maternitate. Testul FOV, ziua 1

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 10 sepembrie 2021

Închiderea sensului de coborâre de pe Mureşenilor şi a unei benzi de pe Şirul Beethoven a paralizat centrul istoric, ieri, la orele prânzului. Braşovenii nu au renunţat la maşini. Autobuzele au rămas blocate între autoturisme, dar şi ambulanţele au stat în trafic

30 de minute de la Rectorat la Maternitate. Testul FOV, ziua 1

Prima zi a experimentului „fără prea multe maşini în Centrul istoric” a fost un fiasco. Joi dimineaţa, pe strada Mureşenilor se circula „bară la bară”. De fapt, maşinile mai mult stăteau decât mergeau, astfel că s-a ajuns ca drumul dintre Rectorat şi Maternitate să fie făcut în 30 de minute, asta în condiţiile în care, la pas, braşoveanul parcurge distanţa în 10 – 15 minute.
Închiderea benzii de coborâre de pe străzile Mureşenilor şi Bariţiu, dar şi unei benzi de pe Şirul Ludwig van Beethoven (sensul dinspre Şchei spre Maternitate) a fost inclusă în calendarul Forumului Oraşelor Verzi (FOV), iar primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că scopul acestei măsuri este de a „impulsiona transportul alternativ şi transportul în comun”.

Răbdare. Sau nervi
În schimb, braşovenii care au circulat cu maşinile pe străzile din Centrul istoric au avut parte de nervi întinşi la maxim sau au avut nevoie de multă răbdare pentru a parcurge o distanţă de câteva sute de metri. Pe facebook, mesajele la adresa acestei măsuri au curs: „Transport gratuit pe autobuze şi autobuzele stau blocate in trafic . Ce să zic… Inteligentă maximă… Maşini bară la bară… poluare şi mai mare…”.
„Prin blocarea sensului de coborâre de pe Mureşenilor, joi la ora 10, traficul pe Mureşenilor, Poarta Schei, Prund e blocat. Ambuteiaj pe toate părţile, de la Livadă la Star. Ambulanţe blocate... A gândit cineva măsura din punct de vedere al impactului pe mediu, a cetăţenilor din Schei sau accesului la spitale? Măsura luată produce mai multă poluare decât traficul normal.”
„Foarte fain! 2 ore de la Casa Armatei până în Schei. Mişto rău! Genială ideea!”.
„Aţi facut o mare porcărie, aţi blocat tot centrul, iar poluarea acum e mult mai mare, atât v-a dus capul...”
„O mare porcărie! Să-i fie ruşine primarului! Nu poţi izola un cartier, mă refer la Schei, pentru măgăriile voastre! Ruşine, ruşine, ruşine!”

„Aţi rupt norma cu măsurile prin centru. Sper că a stat cineva să măsoare noxele pre şi post închidere”. Sunt doar câteva dintre mesajele care au avut acelaşi ton pe multe pagini sau la diverse postări, ieri.
Unul dintre foştii consilieri locali braşoveni, Şerban Şovăială, a făcut şi un calcul, pe pagina de socializare: „Consumul normal de 7 litri la suta de km a devenit brusc 14, iar timpul necesar să ajung de la Rectorat la Maternitate a crescut de la 2 minute la 15 minute. Poluare cu 1.500% mai mare”.
Un alt fost consilier local, Octavian Ciovică, şi-a spus părerea, tot pe reţelele de socializare, despre restricţiile din Centrul Istoric: „Domnul primar, alături de consilierii săi ar trebui să deschidă DEX-ul la cuvintele «raţiune», «logică», «analiză», «impact», «risc». Şi asta nu pentru a se manifesta de parcă le-ar şi înţelege, ci pentru a afla că nu au nicio legătură cu ceea ce fac domniile lor”.
Fost consilier local, Ioan Corbu, a scris pe Facebook că „a reuşit FOV (Forumul Oraşelor Verzi – n.r.) să facă ce nu a reuşit AFI-ul: să blocheze tot traficul din centru”.

Restricţiile sunt temporare
De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a menţionat că pe sensul de urcare spre Maternitate nu s-a produs nici o modificare în ceea ce priveşte restricţiile de trafic, pentru că şi până acum se urca pe două benzi, dar a şi menţionat că una dintre măsurile de reducere a poluării cauzate de traficul rutier este introducerea unor restricţii. „Aşa cum a declarat şi Ministrul Mediului, pe termen scurt, unele măsuri, cum este şi restricţionarea traficului, pot fi nepopulare, însă, pe termen lung vor fi benefice. Restricţiile de pe străzile din Centrul istoric sunt valabile numai în perioada Forumului Oraşelor Verzi, pentru că în perioada următoare, municipalitatea nu are în plan să transforme strada Mureşenilor într-una cu sens unic”, a declarat Toarcea.

Poliţiştii pot interveni pentru deplasarea Ambulanţelor
Pe de altă parte, reprezentanţii Poliţiei Locale Braşov au anunţat că ieri, după ora 10.00, toate echipajele cu atribuţii pe linie rutieră au fost mutate în zona centrală a oraşului, în special acolo unde s-au înregistrat ambuteiaje. „Misiunea principală a agenţilor a fost de dirijare a circulaţiei pentru fluidizarea acesteia, în vederea asigurării unui flux adecvat pentru şoferi şi pietoni şi crearea unui trafic coerent, adaptat la condiţiile din teren”, a anunţat Poliţia Locală Braşov.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei, a menţionat că în această perioadă, poliţiştii pot interveni atunci când deplasarea unei ambulanţe este îngreunată. De altfel, reprezentantul municipalităţii a spus că în astfel de situaţii, poliţiştii pot lua segmentele de gard montate pe drum, astfel încât vehiculele de intervenţie să poată urca spre maternitate.

Restricţiile, valabile până duminică
Restricţiile de circulaţie de pe străzile Mureşenilor şi Bariţiu, dar şi de pe Şirul Ludwig van Beethoven vor fi valabile până în 12 septembrie, între orele 10.00 – 22.00. 

Comentarii

'Ionescu '

2021-09-12 07:39:00


'Felicitări pentru inițiativă. Bine ar fi să rămână așa !'

'Dorel'

2021-09-11 20:56:57


'Gandire USR--ista,blocheaza banda pentru Ce??,anuntatii din timp schimbat sensul pe Castelului cu 4***5**zile anainte,3benzii urcare pe Muresenilor, coborare pe Poarta si Castelului ????‍♀️????‍♀️????simplu ca Buna Ziua.'

'Janette'

2021-09-11 13:27:19


'Mai bine ar face ceva cu poluarea fonica, motocicletele care fac galagie ca un tanc, masinile tunate care zici ca arunca bombe, de iti vine sa te arunci in tufiș cand le auzi, nu mai zic de animale si copii mici.Daca ai ghinionul sa locuiesti pe langa o strada gen 15 Noiembrie, Victoriei,....ai incurcat- o.S a dus linistea in casa...'

'Vlad a'

2021-09-11 05:55:34


'Cu siguranta primul si ultimul mandat de primar pe care il va vedea... '

'Sebi'

2021-09-10 15:06:43


'Am votat acest primar si il sustin, dar asta este o catastrofa. Mai ales ca nu ajuta la absolut nimic. Este doar un experiment pentru vazul ochilor. Este imposibil ca toti Brasovenii sa foloseasca autobuze. Ieri aceste erau arhipline oricum deja. Razboiul unilateral si irational impotriva masinilor nu se va castiga asa, fara sa existe alternative adevarate! Este nevoie de parcari limitrofe Centrului Istoric. Ca in centrele istorice ale oraselor din vest. Parcare sub Blvd Eroilor (nu sub parc). Parcare sub Piata Sfatului. Parcare sub curtile liceelor. Parcare sub si supraetajata pe Baritiu unde biserica opereaza parcarea privata. Toate aceste sunt tehnic posibile, dovezi le gasiti in vest. Alegeti care va place cel mai mult din aceste. Dar Brasovenii si turistii nu vor circula numai cu autobuze in vecii vecilor! Mai degraba va da Centrul Istoric faliment pentru ca nu va mai veni nimeni. Eu si asa nu ma mai duc pentru ca nu pot veni decat cu masina, locuiesc in deal, nu am autobuz aproape nici tramvai si pe jos sau cu bita este extrem de obositor urcusul. Pentru mama sau bunici imposibil.'

'eco'

2021-09-10 07:59:09


'Colibane, ecologia se face recompensand, nu interzicand. Ai vazut ce succes are automatul de bilete Petica ? P.S. Vei avea vreodata curaj sa te legi de poluarea industriala, care afecteaza cu adevarat orasul? Cand vom vedea si noi un parc nou si piste noi pentru biciclete in Brasov (promise de tine in campanie)? Semnat: un votant dezamagit'

'Lupu'

2021-09-10 06:08:18


'După ziua de ieri , primarul Brașovului ar trebui sa-și facă poze cu ,,scaunul de primar,,…..începe sa piardă și ultimii lui susținători ….doar pe prostia dumnealui .'

'Rammstein'

2021-09-10 05:05:15


'Și-au luat țăranii mașini!!.trebuia închisă circulația la poarta de intrare de la rectorat...numai autobuzele sa poată circula atât...cretinii, curvele,să circule cu mijloacele de transport în comun...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional