Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 07:37

„Gerul Bobotezei”

Autor: Ana ŢÎRCĂ

Publicat la 07 ianuarie 2022

„Atât de cald, nu îmi amintesc să fi fost vreodată”, confirmă braşovenii. Adevăratul ger al Bobotezei abia de-acum urmează

„Gerul Bobotezei”

Expresia „Gerul Bobotezei”, prin care erau desemnate temperaturile extrem de scăzute din această perioadă a anului, pare să fi devenit istorie. De obicei, de această sărbătoare creştină se înregistrau cele mai scăzute temperaturi din an, însă, în ultima vreme, primele zile din ianuarie au fost mult mai calde.
Chiar miercuri, 5 ianuarie, în Ajunul Bobotezei, s-au înregistrat aproape în întreaga ţară temperaturi de peste 10 grade Celsius. Şi la Braşov a fost o zi de primăvară, iar chiar dacă joi, 6 ianuarie, a fost mai înnorat, gradele din termometre au fost mult peste media perioadei.
„Nu prea e frig, nu putem vorbi de gerul Bobotezei. E cald şi nu este ca-n anii trecuţi. Eu nu sunt de la oraş, sunt de la ţară şi acolo e altfel de Bobotează, dar cald nu a fost niciodată. Îmi amintesc că, de obicei, era zăpadă şi era foarte frig”, ne-a spus un bărbat.
„E un pic rece, dar nu cum ar trebui şi mergem mai departe. Ieri (miercuri, n.r.), de exemplu, a fost primăvară. Chiar nu-mi amintesc vreun an în care de Bobotează să fi fost atât de cald. Obiceiuri speciale în această zi nu avem. Am fost la biserică, am luat apă sfinţită şi cam asta a fost tot”, ne-a declarat o femeie.
„Atât de cald, nu îmi amintesc să fi fost vreodată, cel puţin din câte ştiu eu şi nu mai sunt chiar tânără. De fiecare dată ştiu că era ger şi era zăpadă”, şi-a amintit o femeie mai în vârstă.
„E cam cald azi. Sunt vreo doi ani de când nu a mai fost cald. Azi trebuia să fie ger, să fie zăpadă”, ne-a spus şi un angajat al unei firme de salubritate.
Chiar şi până la jumătatea lunii ianuarie vom înregistra minime apropiate de zero sau chiar pozitive. Într-un oraş cum este Braşovul, în care iarna durează mult mai mult decât în zonele de câmpie, aceasta este o anomalie. Zilele următoare, chiar dacă nu va mai fi atât de cald, maximele vor rămâne pozitive.

Prognoza din popor
Dacă este brumă în Ajunul Bobotezei, atunci anul va aduce poame multe. Dacă picură din streaşina casei în ziua de Ajun se spune că va fi o vară ploioasă. Dacă în Ajunul Botezului Domnului va ploua, va fi un an ploios. Se spune că dacă zăpada de sub picioarele preotului scârţâie în ziua în care acesta ajunge în case cu Iordanul, atunci va fi un an bogat şi roditor. Tot o superstiţie spune că din direcţia în care va stropi preotul cu busuiocul, de acolo vor veni şi ploile din timpul anului.

Poate în 19 ianuarie
Dacă analizăm originile expresiei „gerul Bobotezei", vedem că, de fapt, perioada la care se face referire este a doua parte a lunii ianuarie, arată scriitorul Dan Ciachir. Expresia este de pe vremea când România avea calendarul pe stil vechi. Calendarul iulian sau pe stil vechi este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. Dacă înainte de acest an, Boboteaza se sărbătorea pe data de 19 ianuarie, după 1924 s-a decalat mai devreme, pe 6 ianuarie.
„Aşadar, dacă ne referim la adevăratul ger al Bobotezei, acesta va fi începând cu data de 19 ianuarie când, pe vremuri, cădea această sărbătoare. Şi dacă ne uităm la ce spun meteorologii vedem că lucrurile sunt adevărate ţinând cont de faptul că urmează temperaturi negative în perioada următoare”, arată Dan Ciachir.

Ce spun meteorologii
„Traversăm o perioadă cu o vreme foarte caldă pentru acest interval. Aerul tropical venit din sud-vestul continentului va urca valorile termice până 18 grade Celsius. De vineri, 7 ianuarie, o masă de aer mai rece va aduce temperaturile la normalul perioadei. Ninsorile vor reveni la munte, iar stratul nou depus va fi mai consistent", a explicat Oscar Stanciu, meteorolog.
De vineri însă, temperaturile scad în toată ţara, iar maximele vor atinge cel mult de 8 grade Celsius. Noaptea vor fi precipitaţii pe arii extinse, singura zonă unde va ploua va fi Dobrogea, unde temperaturile vor fi mai ridicate. În Transilvania, media valorilor diurne va avea variaţii până la sfârşitul intervalului între 1 şi 4 grade, iar a celor nocturne între -6 şi -1 grad. Probabilitatea pentru precipitaţii temporare va fi mai ridicată după data de 8 ianuarie.
Până luni, 10 ianuarie, „valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în cele sudice şi local în centru şi est. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sud-vestice şi nordice, dar şi local deficitar la munte şi în sud-estul extrem, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă”, arată Administraţia Naţională de Meteorologie.
Din 10 până în 31 ianuarie, „temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României”. Până în 17 ianuarie, „cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare în regiunile vestice, nord vestice şi local în cele centrale, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval”. La ninsori ar trebui să ne aşteptăm în intervalul 17 - 24 ianuarie: „Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a ţării”, potrivit ANM. Ulterior, până la sfârşitul lunii, „cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor avea o tendinţă uşor deficitară, local, în sudul şi vestul ţării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale”.


CITEŞTE ŞI: Braşovenii au învăţat lecţia pandemiei. În funcţie de Biserică



 

+2 -4

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Soldaţi, nu obligaţi

    Soldaţi, nu obligaţi

    Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, 23 aprilie, că nu susţine armata obligatorie   şi consideră că meseria de militar trebuie să fie mai atractivă, respectiv solda să fie[...]

    2024-04-24 citeste mai mult