Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7261 - 03 aug 18:20

Episodul Braşov într-o anchetă Rise Project. Cum ar fi învârtit bani Barna de la USR cu Macedonschi de la Oktoberfest

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 16 octombrie 2019

Despre consilierul braşovean autorii materialului spun că a folosit o întreprindere socială pentru a-şi promova candidatura la alegerile locale din anul 2016

Episodul Braşov într-o anchetă Rise Project. Cum ar fi învârtit bani Barna de la USR cu Macedonschi de la Oktoberfest

Foto: Cristian Macedonschi la Pensiunea Mama Cozonacilor, 2017. Foto: Rise Project.

Jurnaliştii de la Rise Project au publicat ieri o anchetă prin care Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare – DCG, companie fondată de Dan Barna, este acuzată că a gestionat mai multe proiecte europene care au „eşuat”, iar despre liderul USR au scris că este  „supervizorul senin al unor fraude şi conflicte de interese cu fonduri UE”.
Potrivit Rise Project, proiectele „îngropate” de Grupul de Consultanţă şi Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, s-au numit „Punţi Comunitare” (social), „SES-am Deschide-te” (social) şi „Biblioteca Bunelor Practici” (antreprenorial).În această investigaţie, „actor” într-un episod este şi consilierul local braşovean Cristian Macedonschi (FDGR).
Mai exact, în materialul amintit se arată că „în oraşul de sub Tâmpa, banii pentru grupurile defavorizate au finanţat inclusiv campania unui politician local (…) Firma lui Barna a pus pe picioare aici două întreprinderi sociale, cumva gemene. Prima era o tipografie, a doua executa producţie video. N-au mai făcut asociaţii, ci direct SRL-uri. Ambele au înghiţit peste 367 de mii de euro şi aveau un numitor comun: patroana Corina Macedonschi, soţie de consilier local (Cristian Macedonschi – n.r.) şi candidat la primărie din partea Forumului Democrat German în 2016 (…) Într-una dintre întreprinderi (Smart Multimedia), care primise 741.324 lei de la Barna & Jaliu pentru producţie video, doamna Macedonschi îl avea ca asociat pe vărul ei, Răzvan Atanasescu, fost coleg de liceu cu Dragoş Jaliu, partenerul lui Dan Barna. Atanasescu a fost director de vânzări la Pro TV, apoi a lucrat prin televiziunile est-europene ale consorţiului media. Înfiinţase şi o agenţie de producţie. Deci, cum a ajuns în proiectul social?”.

Foto: Dan Barna la Pensiunea Mama Cozonacilor, 2012. Foto: Rise Project.

 

„Habar n-am dacă au avut activităţi în campanie electorală sau nu”
Potrivit celor de la Rise Project, firma Smart Multimedia a fost folosită de alesul local braşovean şi pentru campania electorală pentru alegerile locale din anul 2016.
„În 2016, când Smart Multimedia era sub monitorizare, iar echipamentele încă la locul lor, consilierul afacerist Cristian Macedonschi s-a lansat în campanie electorală. Candida la Primăria Braşov din partea Forumului Democrat German şi operatorul a primit ordin să-l însoţească în peripluri cu sculele din dotare. L-a alergat Robert Adams (una dintre persoanele implicate în această întreprindere socială – n.r.) de i-au sărit capacele”, au scris cei de la Rise Project. De asemenea, ei au publicat şi mărturia unuia dintre angajaţii  de la Smart Multimedia, Richard Szabo: „Hai că avem de filmat la Forumul German, în Piaţa Sfatului să împărţim baloane, un clip nu ştiu unde, apoi ce se discuta la primărie, cum se înfoia Macedonschi în şedinţe – şi puse pe youtube cât de repede se putea. Toate pentru campanie. Vorbeau la telefon şi mă pomeneam: hai să mergem acolo, facem aia. Iar salariul întârzia, uneori şi patru luni”.
Echipamentele la care cei de la Rise Project fac referire sunt echipamente cumpărate cu 40.000 de euro din alocările UE, acum dispărute şi care fac obiectul unor litigii şi dosare penale aflate în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov.
Bănuit de furt e Robert Adams (fost consilier local FDGR la Sânpetru), care susţine că ar fi avut de recuperat bani. „La el acasă, în localitatea Sînpetru, pe strada Republicii, au fost parcate ambele întreprinderi sociale pe fonduri UE. «Era stilul ăla săsesc, cu o poartă mare şi două case. În cea mică era Transilvania Print (tipografia – n.r.), în cea mare Smart Multimedia (casa de producţie – n.r.)», îşi aminteşte operatorul Szabo”, scriu cei de la Rise Project. Neamţul Adams a încasat aproximativ 15.000 de euro chirie de la ambele, adică 1700 de euro lunar, timp de nouă luni, cât a durat implementarea proiectului. „Bani pe care neagă azi că i-ar fi luat, deşi extrasele de cont depuse la decontare îl contrazic. (...) Adams e prieten vechi cu afaceristul Cristian Macedonschi, dar s-au certat între timp fix de la această întreprindere”, arată sursa citată.
Lista cu „aranjamente” a celor de la Rise Project e lungă, din lipsă de spaţiu nu o putem reda integral. Ne mai oprim la un singur paragraf: „100 de mii de lei s-au mai scurs din conturile ambelor întreprinderi sociale către sociologul Romulus Oprică (Brandberry SRL) din Braşov pentru nişte studii de piaţă care seamănă izbitor între ele. Tipografia, la rândul ei, a fost căpuşată de cei 875 de mii de lei trimişi de Barna & Jaliu pentru o revistă de promovare a oraşului, «Best of Braşov» (pe parcurs, pagina de Facebook a revistei s-a transformat în canalul prin care Macedonschi promovează viziuni politice şi meniul restaurantului Cucino - n.r., se arată tot în articol), dar şi alte tipizate. Oficial, au angajat patru persoane vulnerabile, printre care fosta nevastă a lui Bogdan Manea, partenerul tradiţional al lui Macedonschi (avea să preia ulterior o parte din tipografie). Dar nu înainte ca firma lor (Bonima) să fi primit un contract de publicitate (8.800 lei) şi altul pentru organizarea galei de lansare a revistei (38.362 lei). Este o altă incompatibilitate, având în vedere că soţia lui Macedonschi patrona tipografia. Încadrată la categoria risc, Ioana Manea s-a angajat în octombrie 2015 la tipografie ca asistent manager, pe 2.000 de lei, pentru două ore pe zi. În realitate, femeia n-o duce rău: administrează restaurantul Cucino din centrul Braşovului, deţinut de Macedonschi şi fostul ei soţ. «Vă rog mult să nu mai mă deranjaţi! Dacă era important, stăteam de vorbă, dar nu e. Am altă treabă, nu vă cunosc, nu cred că trebuie să vă dau socoteală», s-a răţoit doamna Manea într-un final, după câteva eschive”, scriu cei de la Rise Project.
De asemenea, jurnaliştii au prezentat şi un punct de vedere al lui Dan Barna: „Habar n-am dacă au avut activităţi în campanie electorală sau nu, dar dincolo de asta, vorbim de nişte ani în care întreprinderile au dat locuri de muncă. Ăsta a fost obiectivul. Dacă sunt persoane din grupul ţintă care nu îndeplineau criteriile, a fost o problemă de selecţie. Dacă îndeplineau, abordarea nu e ok. Merge pentru presă…”.
Pe de altă parte, cei de la Rise Project susţin că „Cristian Macedonschi a refuzat să răspundă la întrebări”.

Oktoberfest şi Mama Cozonacilor
„Dragoş Jaliu, partenerul lui Dan Barna, s-a asociat în acei ani cu Laurenţiu Drăgan, proprietarul pensiunii Mama Cozonacilor din Bran. Au construit Asociaţia Centrul Pentru Consultanţă Rurală din Braşov, unde şi Jaliu era membru”, arată Rise Project cu degetul spre o altă ţintă. Dintr-un proiect finanţat prin POSDRU cu 2 milioane de euro, din care s-ar fi plătit, prin firme interpuse, bani de cazări şi masă către „Mama Cozonacilor”.
„Dan Barna a selectat şi firma pentru conferinţele de la deschiderea veselă şi închiderea tristă a proiectului «Biblioteca bunelor practici». Organizatorul Oktoberfest din Braşov, mai precis grupul Bonima, condus de prietenii Cristian Machedonschi şi Bogdan Manea, a primit 72 de mii de euro, pentru trei evenimente. Oferta lor a fost unică”, mai enumeră Rise Project.
Un fel de replică e la „incriminat”: „E normal să dai contractele oamenilor de încredere, insistă Barna: «Dar o să mă uit pe documente (...). Resping ideea că ar fi ceva de rău. Faptul că îţi construieşti în timp colaboratori care-ţi furnizează servicii de calitate, respectând legea şi toate regulamentele… Cu menţiunea că, fără dubiu, oriunde a fost o neregulă, o încălcare de lege, responsabilii să răspundă. Apropo de ce mi-aţi semnalat»”.

Cristian Macedonschi: „Doar un articol fumigenă”
După publicarea materialului, consilierul local braşovean Cristian Macedonschi a declarat că „dincolo de lipsa unei colaborări directe cu cel ce se doreşte a fi astăzi subiectul investigaţiei marca Rise Project (Dan Barna – n.r.), nu am reuşit să încropesc un răspuns argumentat… la «nimic»”. Alesul local susţine că  „într-o încercare patetică de a discredita o multitudine de activităţi ale mai multor persoane, printre care şi subsemnatul, în decursul anilor, căutând cuiul lui Pepelea cu scoateri din context şi adevăruri trunchiate, Rise Project a reuşit să arunce în spaţiul media, doar un articol fumigenă la care, deşi îmi doresc, tot nu îi găsesc decât conotaţii politice, susţinute cu profesionalism, de planşe foto mai mari decât aşa-zisele «fapte incriminatoare». La acest articol demn de publicaţii de scandal, aleg şi doresc să vin în replică... tot cu nimic!”.

Reacţia lui Dan Barna: „E ca şi cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată
De asemenea, după publicarea investigaţiei, Dan Barna a declarat pentru Digi24 că „este cumva firesc într-o campanie electorală să existe genul ăsta de demersuri. Am văzut că au ales doar câteva dintre proiectele în care structurile de economie socială n-au rezistat după perioada de sustenabilitate. Perspectiva aparţine jurnaliştilor. Pot doar să spun că am fost transparent. În cele două luni de verificare minuţioasă am avut ocazia să stau o oră de vorbă cu cei de la Rise. Nu e prima dată când se vorbeşte de activitatea mea anterioară intrării în politică”. Totodată, el a avut şi o replică ironică, afirmând că „ceea ce se sugerează în acel articol este ca şi cum i s-ar reproşa unui fotbalist că nu au ieşit toate fazele perfecte. Dincolo de asta, e ca şi cum ne-am supăra pe Hagi că n-a înscris de fiecare dată. Lucrurile sunt foarte clare, am fost deschis, nu am nimic de ascuns”.
„Perspectiva din care e abordat articolul este semnificativ extrasă din context, cumva şi selecţia atentă doar a celor câţiva nemulţumiţi, fiind ignoraţi zecile de beneficiari. Informaţia este luată pe bucăţele particulare, fiind ignorat contextul larg al implementării, într-un context în care linia respectivă de finanţare fiind la început nu avea cele mai bune premise să asigure sustenabilitatea”, a mai spus liderul USR.

+3 -7

Comentarii

Barbu Gh.

2019-10-16 10:14:58


Cum, noul politician userist, Barna, să fie tartor bătrân în „afaceri” tipic mioritice? Nu se poate.... Cât despre germanul „neaoș” Macedonschi tot nu am reușit să-mi dau seama ce este? Sas sau șvab? Că după priceperea la „afaceri” se vede din elicopter ce este.

Cristian

2019-10-16 05:25:27


Incet incet ne dam seama ca in tara noastra indiferent de apartanenta politica toti sun pusi pe capatuiala si inbogatire pentru folosul personal, pentru Tara si alegatori numai vorbe goale,au dreptate Tineri cand parasesc Tara.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional