Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 15:20

Coşmar Residence, episodul Braşov: Luxul „de rahat”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 16 mai 2022

Sânpetru: Mini-cartierul de 15 blocuri (urmează al 16-lea, ilegal), în care oamenii se roagă să nu plouă, ca să nu le intre „canalizarea” în casă. Bod: 60 de hectare, străzi la „Sfântu-așteaptă”, stau la vilă dar se electrocutează în casă

Coşmar Residence, episodul Braşov: Luxul „de rahat”

Campania celor de la Antena 1 „Coșmar Residence”, care ne arată haosul imobiliar din toată ţara, generat de lipsa de stategie de dezvoltare urbanistică prezentă mai peste tot, în ţară, a ajuns şi în judeţul Braşov. Blocuri şi vile vândute ca „lux”, pe zeci şi sute de mii de euro, se dovedesc a fi un adevărat coşmar în realitate. Problemele sunt mari, mereu aceleaşi: construcţii de proastă calitate, blocuri autorizate „la bucată”, fără a se ţine cont de infrastructura zonală, fie că e vorba de străzi de acces, reţele de utilităţi, infrastructură educaţională.

De la rău, la și mai rău

Braşovul e dat acum exemplu cu un caz de la Sânpetru și unul de la Bod. La Sânpetru, un caz despre care „Bună Ziua, Brașov” a scris în luna martie, este vorba despre un complex rezidenţial de nu mai puţin 15 blocuri şi unul în construcţie... ilegal. Străzi pline cu noroi, fără canalizare, apartamente inundate de fosă, cu mizeria de la wc-urile din tot blocul, mari probleme la salubrizare  și… un bloc întreg, ridicat fără acte. Sute de oameni au plătit şi aici preţuri de oraş pentru condiţii de sat la marginea civilizaţiei.

Cu teama că vor sfârşi electrocutaţi în propria casă. Aşa trăieşte o familie care s-a mutat în „paradisul imobiliar” promis de dezvoltator, în Bod. Le plouă în casa la care mai au de plătit rate încă 27 de ani, iar instalaţia electrică pare o glumă proastă. Dar se poate și mai rău. La Sânpetru, pentru cei de la demisol, fosa septică se revarsă în apartament. Aceasta e „coșmarul de Brașov”, arătat întregii țări, de Antena 1. O situație absolut îngrozitoare, ținând cont că oamenii au dat zeci de mii de euro pentru a trăi o viață liniștită, nu una de coșmar.

De la „pomul lăudat”, la „noi locuim într-o mocirlă”

Mai puțin de opt kilometri despart centrul municipiului Brașov de cartierul rezidențial din Sânpetru. Distanța mică a fost unul dintre criteriile pentru care zeci de familii și-au cumpărat un apartament aici. Plus promisiunile că vor locui într-un cartier chic, cu iluminat stradal, canalizare, trotuare și spații verzi dichisite. În realitate, pentru unii locatari din complexul imobiliar de lux, viața este un coșmar, filmat acum şi „dat exemplu” în toată ţara.

„Ni s-au promis foarte multe. Dezvoltatorul ne-a promis că o să fie locuri de joacă pentru copii, că o să avem asfalt, că o să fie iluminat. Noi locuim într-o mocirlă, în continuare nu s-a rezolvat nici problema cu canalizarea”, spune un locatar.

„Noi ne-am mutat, nu am știut situația… Și acum, când am aflat-o, pe parcurs, a fost dificil”, îl completeată o altă locatară.

„E mocirlă, pentru că nu poți să pleci cu un copil, pentru că nu poți să-ți iei tocuri, trebuie să pleci cu sandale, dacă pleci la un eveniment, că îți rupi gâtul, până la mașină. Nu e asfalt, trotuar nu există, iluminat stradal…”, mai spune o locatară.

De 6 ani, tot la fosă: „cu fecale, cu toate cele, ne intră în casă”

Complexul are 15 blocuri gata și unul în construcție. Povestea sa a început în 2016. Şase ani mai târziu, imobilele sunt încă racordate la o fosă septică. „Pe cei care locuiesc la garsonierele de la demisol, ei sunt cei mai afectaţi. Până la blocul 7 există garsoniere la demisol. Din cauza diferenţei de nivel, când fosa mare se umple, se umple şi a lor şi atunci toată apa, fie cu fecale şi cu toate cele, intră la ei în casă. Pentru că este o diferenţă mare de nivel”, spune un alt locatar.

Ce spune Garda de Mediu

Sunt 16 blocuri pe stradă, iar unul dintre ele, spun autoritățile, este ilegal. Iar între promisiunile inițiale ale dezvoltatorului și situația din teren, spun locatarii, sunt probleme precum lipsa locurilor de parcare, noroiul de pe străzi, probleme cu branșamentele la rețeaua electrică, cu rețeaua de canalizare și cu locul în care oamenii își depozitează deșeurile menajere.

Problemele oamenilor de aici au ajuns și în atenția Gărzii de Mediu. „Tot complexul acela, conform avizelor de mediu și acordurilor deținute la documentație, ar fi trebuit să fie racordat la rețeau ade canalizare centralizată ce aparține Companiei Apa. S-au aplicat sancțiuni în valoare de 100.000 de lei, totale, nu numai pentru asta”, a precizat comisar Cristina Veștemean (foto), de la Garda de Mediu Brașov.

Același răspuns și de la Primărie: amendăm

„Dorim să respectăm legea, le cerem tuturor să își obțină avizele, să-și încercuiască șantierele în momentul în care construiesc, să fie în legalitate cu tot ceea ce privește acte și modul de desfășurare a șantierului. Pentrul acest bloc s-a dispus demolarea lui și și o amendă maximă de 100.000 de lei”, a fost și declarația dată de primarul din Sânpetru, Marian Arhire (foto).

Dezvltatorul recunoaște nonșalant: am construit fără autorizație, că oricum mi-o dau

Dezvoltatorul imobiliar recunoaște că a ridicat ultimul bloc fără autorizație de construcție. „Mi-am asumat riscul, de a-l construi, acel imobil, în ideea că va ieși autorizația de construcție, pentru că eu am îndeplinit diligențele pentru această investiție”, a declarat Virginio dell`Uomo, dezvoltatorul imobiliar.

Toți, dar nu el

Autoritățile îl amendează pe dezvoltator, dezvoltatorul dă vina pe autorități. Spune că Agenția pentru Protecția Mediului și Compania Apa Brașov sunt responsabile pentru lipsa canalizării, că Primăria Sânpetru ar trebui să asfalteze și că tot ea întârzie emiterea autorizației de construcție pentru ultimul bloc. Dă vina și pe distribuitorul de electricitate pentru că toate cele 15 blocuri deja date în folosință sunt încă branșate la curentul electric de la postul de șantier. „Pentru clienți, la care eu am vândut apartamentul, pentru că am respect față de ei, sunt clienții mei, eu nu-i las. Nu-i voi lăsa niciodată, până nu termin tot ce am de făcut. Eu merg înainte ca tancul și îi rezolv cu toate problemele”, mai declară Virginio dell`Uomo. Probleme pe care el le-a creat și care nu l-au împiedicat să le ia banii, pe-o promisiune tot promisă de 6 ani.

Schema Bod: Vilă la preț întreg... livrată pe jumătate

La Bod, la 15 minute de Brașov, se înalță, pe 60 de hectare, un alt cartier. Asfaltul și iluminatul stradal sunt și aici doar vise frumoase. Familia Bârzan trăiește de 3 ani un coșmar. „Mucegai, infiltrații de apă, inundație, efectiv plouă peste tot în casă. După aia, probleme la instalația de curent electric, folosești mașina de spălat și te electrocutezi, efectiv”, spune soția. „Am dat bani pe o casă care ar trebui să fie ok și nu este. E... pe jumătate terminată”, adaugă soțul, iar tot ce au semnalat „se vede cu ochiul liber”, potrivit cadrelor luate  de echipa de filmare.

Proprietarii spun că au cumpărat casa de la o persoană al cărei nume nici măcar nu apare în contractul de vânzare-cumpărare. Le e cu atât mai greu acum să-și recupereze pagubele. Cei de la Antena 1 au luat legătura cu persoana respectivă, care s-a disculpat prin faptul că „imobilul e construit pe firmă, eu nu mai lucrez acolo”.

Din groapă în groapă

În cartier sunt 4 străzi și sute de case construite de mai mulți dezvoltatori imobiliari. Nu toți proprietarii trăiesc cu ligheanele în sufragerie și nu toți mor de teamă că se vor electrocuta în propria casă. Pe stradă însă, cu toți au aceleași probleme. Spun că se așteptau ca lucrurile să se miște mai greu, „ca în România”, dar nu se așteptau să dea chiar din groapă în groapă până să ajungă acasă.

Hop și Primăria

Cei de la Antena 1 spun că proprietarii din zonă au aflat de pe grupul local de Facebook de vizita echipei de televiyiue, și tot de acolo a aflat și Primăria. S-a apucat de treabă fix în ziua filmării: „Dacă tocmai astăzi a fost să se mai repare un pic drumul ăsta și hârtoapele astea și azi v-a trimis, dați-i bătaie! Spor la treabă”, le-au urat redactorii. „Tocmai astăzi a venit un buldoexcavator, știind că va veni o echipă de la dvs.”, a confirmat un localnic.

Simțiți-vă păcăliți

Primarul din Bod recunoaște că nici măcar nu se vor asfalta prea curând drumurile și să le ilumineze: străzile sunt prea înguste, iar proprietarii ar trebui să cedeze teren suplimentar Primăriei pentru lărgirea lor. Chiar și această problemă odată rezolvată, lucrări nu se vor face decât după ce dezvoltatorii termină rețeaua de canalizare pe care au promis că o vor construi.

„Atunci când au cumpărat terenul de la acei, dacă-mi permiteți, pseudo-dezvoltatori, și unii dintre ei au și plătit bani, cred că sunt îndreptățiți să se simtă păcăliți”, a fost declarația dată telefonic de Sergiu Arsene, primarul din Bod.

Concluzia: atât timp cât autoritățile ridică din umeri, locatarilor nu le rămâne decât să-și asfalteze singuri străzile, iar pentru coșmarul din propriile case, să-și dea în judecată dezvoltatorul.

ANTI-PRAF: Soluția găsită de oameni pentru a mai reduce din norii de praf, un afiș pus la intrarea în cartierul de „lux”.

 

 

 


 

 

+8 -7

Comentarii

'Cordeanca'

2022-07-05 07:04:12


'Toți sint p r a f și p u l b e r e, chiar în blocurile in care locuiesc. GR Ynvest,Dealul Morii și Cosmopolit nu are adăpost în caz de bombardament și nicio instalație in caz de incendiu. ISU,sesizat fiind,doarme în liniște.Cosmopolit,in blocu in care locuiesc dezvoltatorii, in primele 6 luni,și fost inundați de 3 ori. Parcările sunt construite pe cărți funciare de agricol intravilan,...iar termoizolația tine spa de la ploi,fata de zidărie. Mergeți la Cosmopolit să vedeți tencuiala in fata cofetăriei,chiar când ieși cu copii de la prăjitură.'

'Willy'

2022-05-16 04:31:41


'Garda de mediu = o gluma proasta. Astia ar merita cu totii cate 20 de ani de parnaie, numai pentru poluarea de pe santiere si mirosuri. Nu mai zic de deseuri de moloz si peturi. Ca nu ar mai iesi aia din celule. '

'Barbu Gh.'

2022-05-15 18:28:21


'Domnia se plătește. Prostia se plătește. DE CE LE-AM PLÂNGE DE MILĂ??? Sau de ce le-am plânge waxerilor de milă că s-au injectat?'

'Rammstein'

2022-05-14 18:11:03


'O rușine de oraș, o rușine de cartier....brașovul cu mahalale sale a devenit un focar de infecție!!..este cel mai urât oraș din țară!!..dar lasa ca vine ceaiul de tei al lui isărescu si v-a ia dracul..'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie