Curs BNR

1 EUR = 4.9265 RON

1 USD = 4.0823 RON

1 GBP = 5.7278 RON

1 XAU = 237.9383 RON

1 AED = 1.1114 RON

1 AUD = 3.1468 RON

1 BGN = 2.5189 RON

1 BRL = 0.7696 RON

1 CAD = 3.3657 RON

1 CHF = 4.4948 RON

1 CNY = 0.6324 RON

1 CZK = 0.1927 RON

1 DKK = 0.6625 RON

1 EGP = 0.2603 RON

1 HUF = 1.3792 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.7249 RON

1 KRW = 0.3604 RON

1 MDL = 0.2288 RON

1 MXN = 0.2028 RON

1 NOK = 0.4868 RON

1 NZD = 2.9214 RON

1 PLN = 1.0838 RON

1 RSD = 0.0419 RON

1 RUB = 0.0549 RON

1 SEK = 0.4839 RON

1 TRY = 0.4802 RON

1 UAH = 0.1478 RON

1 XDR = 5.8621 RON

1 ZAR = 0.2893 RON

Editia 7454 - 14 mai 04:42

Ce declară un om de afaceri după ce pierde 30 de milioane de lei: Apocalipsa de la Aeroportul Braşov

Autor: George ALDEA

Publicat la 14 aprilie 2021

„Blestemul” celor de la Construcţii SA Sibiu: Nu veţi avea aeroport nici în 2025. Doi ani au ţinut pe loc contractul pentru 9 obiective, acum spun că ei au făcut ceva mai mult de 11%. Presa sibiană le readuce aminte „CV-ul” din Sibiu, unde au făcut de 3 ori ce au făcut şi la Braşov. Tot ei voiau să facă şi aerogara

Ce declară un om de afaceri după ce pierde 30 de milioane de lei: Apocalipsa de la Aeroportul Braşov
 
Rezilierea contractului cu firma SC Construcţii SA Sibiu pentru realizarea a 9 obiecte la Aeroportului Braşov a făcut subiect de presă şi pentru ziarele din Sibiu.
Turnul Sfatului arată că, la Sibiu, această firmă a avut în ultimii ani trei contracte cu Primăria sau Consiliul Judeţean Sibiu care au fost reziliate înainte de finalizarea lucrărilor prevăzute: cel pentru prima etapă de modernizare a Stadionului Municipal, cel pentru ridicarea unui nou Liceu de Artă şi cel pentru reabilitarea Secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean Sibiu. Pentru fiecare situaţie, reprezentanţii Construcţii SA au arătat că, de vină ar fi autorităţile.
Acelaşi lucru se pare că se repetă acum şi la Braşov. Directorul societăţii a făcut o serie de declaraţii presei din Sibiu, care parcă adună în ele toate teoriile conspiraţiilor legate de aeroport, care au mai fost strigate cu voce tare, direct sau de anonimi, de opoziţie, şi în campania electorală.
Pe scurt, la Aeroportul Braşov, Consiliul Judeţean a anunţat luni că reia licitaţia de 33,9 milioane de lei pentru cele 9 obiecte necesare operaţionalizării, după ce a reziliat contractul cu Construcţii SA Sibiu. Contractul a fost încheiat în 4 ianuarie 2019, lucrările trebuiau să fie gata în noiembrie 2020. S-au consemnat însă multe termene amânate, rezilierea fiind operată de CJ pe 23 octombrie 2020, la un grad de execuţie de 11,7%.
Adrian Homan, directorul general al Construcţii SA Sibiu, a prezentat marţi, propria lui variantă, susţinând că lucrurile au fost eronat prezentate de către autorităţile braşovene. „Noi am reziliat contractul, deoarece au fost interesaţi doar de o campanie electorală a anului 2020. Proiectul Aeroportului Braşov este paralizat total, nu mai lucrează mai nimeni în ziua de azi, doar câţiva muncitori de la Bog`Art (firma angajată să ridice terminalul, n.r.). Ei şi-au făcut campanie electorală şi când să continuăm lucrările, nu au mai prelungit contractul. Contractul acesta expira în noiembrie (2020, n.r.), nu era normal să îl prelungească dacă voiau să termine lucrarea?”, a declarat Adrian Homan, pentru Turnul Sfatului. El contestă şi procentul de realizare a contractului: „Nu este adevărat, vă pot trimite fotografii pentru a vedea stadiul şantierului în care nu s-a mai vrut prelungirea contractului”. Adrian Homan spune că, din punctul lui de vedere, o problemă în derularea contractului a fost faptul că autorităţile braşovene nu au personal specializat în construirea de aeroporturi. „Eu lucrez de 27 de ani în domeniul construcţiilor. Iar când construieşti ceva special, îţi trebuie oameni cu experienţă în acel domeniu. Când faci un baraj nu poţi pune un inginer de drumuri să îţi avizeze barajul. Asta se întâmplă în cazul aeroportului, unde autorităţile lucrează cu o serie de consilieri care nu ştiu ce înseamnă ridicarea unui aeroport. Nu aveam cu cine să discutăm problemele specifice, nu există personal calificat. Au tratat acest proiect ca şi cum ai ridica o casă”, spune Adrian Homan.
Reprezentanţii firmei sibiene de construcţii consideră că mobilizarea constructorilor a fost corectă. „Nimeni nu şi-a dat seama că Aeroportul din Braşov este doar o poveste. Cum să termini o astfel de investiţie când tu nu ai nici măcar proiectat turnul de control? Nu există accese, nu există staţii de pompare, nu există radare, nu există nimic, nimic. E făcută doar o hală din metal şi sticlă, ridicată de Bog’Art, dar în rest nimic. Am spus tot timpul: nici în 2025 nu vom putea vorbi despre Aeroportul Braşov. În plus, amplasamentul este greşit ales: ştiţi ce curenţi sunt acolo, între munţi?”, adaugă Adrian Homan (care nu a luat în calcul faptul că exact lângă aeroport funcţionează de zeci de ani un aerodrom, iar aeronavele care decolează şi aterizează pe acesta nu au probleme).  
Referitor la turnul de control, chiar în cursul zilei de marţi, 13 aprilie, CJ Braşov a precizat că au de ales între trei soluţii de turn de control (clasic, virtual/digital sau remote) şi că a transmis din 3 martie 2021 către ROMATSA solicitarea de a se pronunţa asupra variantei de turn agreate.  Pe de altă parte, presa din Sibiu le readuce aminte celor de la Construcţii SA că propriul „CV” e cel care nu le cam oferă credibilitate în acuzaţii. Acelaşi scenariu l-au repetat de 3 ori la Sibiu, cu aceleaşi acuzaţii de după.
Înclinăm să credem că „strugurii sunt un pic acri”, pentru că la aeroport care nu se face, Construcţii SA Sibiu a vrut tot. A licitat pentru contractul de 33,9 milioane de la cele 9 obiective, au primit notă de reziliere dar luni întregi nu s-au dat duşi de pe şantier, pentru acum să spună că ei au vrut rezilierea. Au licitat aerogara, dar au câştigat cei de la Bog`Art, iar acum e aproape gata.
Sibienii vor mai pleda pe subiect şi în instanţă. „Pentru recuperarea prejudiciilor cauzate Judeţului Braşov din motivul neîndeplinirii contractului de către antreprenorul SC Construcţii SA, Consiliul Judeţean va face demersuri atât în instanţă, cât şi cu asiguratorul antreprenorului, în vederea recuperării sumelor rezultate”, a anunţat CJ Braşov.

Cu ce o luăm de la capăt
În cadrul proiectului general de construire a Aeroportului Internaţional de la Braşov, UAT Judeţul Braşov, în calitate de autoritate contractantă, a încheiat cu antreprenorul SC Construcţii SA Sibiu Acordul Contractual nr. 1/85/04.01.2019 având ca obiect proiectare şi execuţie lucrări de construcţii şi instalaţii pentru nouă obiecte:
- Obiectul 2 – Clădire energetică,
- Obiectul 3 – Remiza PSI,
- Obiectul 4 – Posturi control acces,
- Obiectul 5 – Gospodărie de apă,
- Obiectul 7 – Parcare auto şi drum acces terminal – DJ 103C,
- Obiectul 9 – Drumuri tehnologice interioare,
- Obiectul 11 – Împrejmuire şi porţi,
- Obiectul 12 – Reţele interioare în aeroport,
- Obiectul 24 – Platforma antisuflu.
Potrivit unei informări de luni a Consiliului Judeţean Braşov, după demararea contractului, părţile au convenit excluderea din contract a Obiectului 11 – Împrejmuire şi porţi, deoarece realizarea acestuia a necesitat adaptarea la cerinţele Administraţiei Bazinale de Apă Olt cu privire la devierea canalului Beselcin.
Autoritatea judeţeană a contractat specialişti care să realizeze o expertiză tehnică extrajudiciară de constatare, iar raportul prezentat de către aceştia constată că antreprenorul SC Construcţii SA a încălcat prevederile contractului şi a întârziat în mod nejustificat execuţia lucrărilor, beneficiarul fiind îndreptăţit la rezilierea contractului.
Din momentul rezilierii contractului, procedură finalizată în 23.10.2021 la un grad de execuţie de 11,07%, Consiliul Judeţean Braşov a făcut demersurile de preluare a amplasamentului, dar, au spus reprezentanţii administraţiei judeţene, în urma repetatelor tergiversări cauzate de antreprenor, reintrarea în posesia amplasamentului s-a realizat abia în luna ianuarie 2021.
Acum, pentru finalizarea lucrărilor neterminate de Construcţii SA Sibiu, Consiliul Judeţean Braşov a lansat o licitaţie, termenul de depunere a ofertelor fiind 18 mai 2021.
 
 

Comentarii

'Ionut'

2021-04-21 20:40:24


'Acest Homan este un individ de 2 lei. In Sibiu umbla numai informatii proaste despre el si nu numai in Sibiu. Plin netul cu realizari zero insa tepe fara numar. Daca tot este asa specialistul lui peste prajit sa ne spuna ce lucrari are receptionate? '

'Tudor Boza'

2021-04-14 12:05:23


'Sibiul întârziere deschiderea aeroportului Brașov fiindcă le ia fața toate pleacă de la javrele de sași luat dracu cu președintele lor cu tot.sibiul trebuie să fie un raion al Brașovului.'

'Dl.Homan'

2021-04-14 11:11:05


'Pinocchio de Sibiu.batii câmpii prietene.ce treabă ai tu cu alte decizii când tu ai licitat altceva.curentii.vant.turn.control.directii.etc.cum sa ați preia autorul toată croncaneala accesată.consiliu județean să emită lista de Râu Intenționați.sfarnarii de licitații care sa nu mai aibă acces din cauza istoricului la proiecte mai marii de o sută de lei.Qut-din judet.bine că la reziliat că mai făcea remiză an turn.turnu pe anti-suflu și drumu către Protan-codlea.'

'Gicu'

2021-04-14 09:50:06


'Sibieni neserioși'

'DanaBv'

2021-04-14 09:09:09


'Ce-a pazit Consiliul Judetean cand a atribuit contractul unei firme neserioase? De ce nu s-a interesat dinainte si-a aplicat mecanic algoritmul de atribuire a contractului? Ce garantii avem ca nu se va proceda la fel cu viitorul castigator al licitatiei? Daca le e greu sa dea o cautare pe google, sa ne anunte pe noi care sunt firmele care se vor inscrie la licitatie si-i verificam noi, daca ei nu sunt in stare. Ce-a pazit domnul Vestea care s-a dus de atatea ori pe santier? N-a vazut ca anexele alea sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire? Cum ramane cu promisiunea ca aeroportul va fi gata in toamna asta? '

'john'

2021-04-14 08:39:48


'întotdeuna dreptatea e undeva la mijloc, în presă se cam umflă lucrurile după interesele politice, are dreptate cu amplasamentul greşit, trebuia la 30km de oraş, nu acolo, ambiţia lui Câncescu şi Vespasian să aibă ei un aerodrom lângă oraş, nu s-au gândit că aceste aparate diferă complet de avioanele de acrobaţie, sigur acum suntem puşi în faţa faptelor împlinite şi banii s-au cheltuit '

'ella'

2021-04-14 07:38:30


'Eu sunt de parere ca acesti ticalosi sibieni au sabotat construirea aeroportului Brasov si trebuie sa plateasca pt.asta.Argumentele mele sunt:1--Acest Homan spune ca era normal sa se prelungeasca contractul care expira in noiembrie 2021,dar din ce s-a comunicat pana acum,lucrarea contractata trebuia sa fie gata in toamna acestui an,firma incheind intelegerea de acum 2 ani. 2--Firma sibiana este una care e obisnuita sa dea tepe,dupa cum se afirma in ziarul local de Sibiu.3--Afirmatia ca s-a tratat ridicarea aeroportului precum a unei case,este o aberatie.Orice constructor lucreaza dupa planuri extrem de bine gandite,asa incat trebuie doar sa se respecte intocmai schitele,parametrii,masuratorile,etc,acestea fiind intocmite de specialisti.Ceea ce ma nedumireste este de ce dl.Vestea care a fost permanent pe santierul aeroportului,a asteptat 2 ani sa renunte la firma aceasta,cand trebuia sa ia atitudine dupa primele 3-4 luni? De ce nu incheiem contracte cu firme locale care au interes in realizarea acestui obiectiv si apelam mereu la firme din Sibiu sau Bucuresti care nu sunt de incredere?'

'alexandru'

2021-04-14 07:14:23


'Nu mai stiu ce sa mai cred.Sa iasa dl.Vestea asa cum ne-a obisnuit si sa ne spuna adevarul.Vom avea sau nu aeroport functional la finele lui 2021? Cine spune adevarul si cum se poate recupera prejudiciul dar si constructiile ramase in urma?'

'Lazar'

2021-04-14 07:05:54


'Cand vor da hotarari CJ si CL Brasov prin care firmele care nu respecta termenele contractuale sa nu mai poata participa in judetul Brasov la nici o licitatie timp de 10 ani ?.'

'nu contează'

2021-04-14 07:05:14


'Oooookkkk, și ce legătură au radarele, turnul de control și ce mai spune individul cu ce avea el de făcut? Ăștia sunt niște papagali care au participat la licitație doar că sa se afle în treabă.parcarea auto, remiză psi, împrejmuire și porți nu sunt lucrări speciale. '

'Sorin'

2021-04-14 06:39:40


'Din ce informații am , aceasta firma din Sibiu , este o firma de ,,2 lei,, condusă de oameni ,,neserioși,,....care au la activ multe , multe ,,nerealizări,,.....acum din ce au declarat dumnealor ...probabil asa o fi......dar un lucru este cert , aceasta informație o am de la un muncitor de pe acest șantier....aceasta firma nu a ,,bătut un cui,,....și acum vi tu și ne spui in ce an o sa fie gata aeroportul din brasov, și ce curenți de aer sunt între munți........cam trist....asa sunt oamenii din acest județ Sibiu....și cunosc multe cazuri....de cetățeni din acest județ , de o calitate îndoielnică ( jeguri).'

'Willy'

2021-04-14 00:47:45


'Se pare ca avea dreptate ieri Kemeny.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional