Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 00:47

Zup, tradiţie şi voie bună

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 04 mai 2015

Râşnovenii s-au întrecut în weekend la prepararea unei reţete – tradiţie a locului, pe care o învaţă din generaţie în generaţie

Zup, tradiţie şi voie bună
În weekendul prelungit de 1 Mai, un prilej numai bun de relaxare şi distracţie l-a reprezentat cea de-a doua ediţie a „Festivalului zupului”, eveniment dedicate tuturor iubitorilor de cultură şi gastronomie, organizat de către Primăria Oraşului Râşnov, împreună cu Business Club Râşnov şi SC Goscom Cetatea Râşnov. Astfel, sâmbătă şi duminică, pe Valea Cetăţii, zece echipe de localnici au preparat cel mai dichisit zup la ceaun, în prezenţa unui juriu format din maeştri bucătari, care au apreciat şi premiat cea mai bună fiertură. 
Zupul e o tradiţie de sute de ani a locului, o tocăniţă pe bază de cartofi, ceapă şi slănină, pe care oamenii locului obişnuiau să o consume când mergeau la muncile câmpului. Slănina este principalul ingredient al zupului râşnovean tradiţional, însă reţeta originală a fost de-a lungul timpului îmbunătăţită şi modernizată. Înainte de a fi servit zupul, se recomandă o tărie. „Am avut o participare de aproximativ 1.500 de persoane în cele două zile de răsfăţ culinar, chiar dacă vremea nu a fost foarte prietenoasă. Sâmbătă s-a desfăşurat concursul după reţeta tradiţională, pentru ca duminică să fie competiţia de inovaţie, unde fiecare şi-a pus imaginaţia la încercare şi a îmbunătăţit reţeta după cum a crezut”, a explicat Daniel Diaconu, organizator al festivalului. 
 
 
Reţeta e transmisă din generaţie în generaţie
Sorin este râşnovean din tată în fiu, strămoşii lui de cel puţin 200 de ani fiind oameni ai locului. „Am învăţat din familie să fac zupul, ca toată lumea din zonă. Pe lângă reţetă, ne mai amuzăm şi noi cu câte o trăznaie. Spre exemplu, echipa noastră pune ceaunul pe cuva de la maşina de spălat. E importantă şi partea umoristică la astfel de evenimente”, ne-a spus râşnoveanul de 44 de ani. 
Pe lângă obiectul principal al întâlnirii, delicioasa gustare, turiştii care s-au aflat la Râşnov în minivacanţa de 1 Mai au fost îmbiaţi şi cu alte bunătăţuri locale, spectacole folclorice şi demonstraţii de dresaj canin, pentru ca finalul petrecerii să fie însulfeţit de formaţiile Generic şi Calendar.
 
 
 
 
 
 
+0 -0

Comentarii

rammstein

2015-05-04 08:26:22


ba astai tocana de cartofi in toata regula !!...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie