Curs BNR
1 EUR = 4.9773 RON
1 USD = 4.7785 RON
1 GBP = 5.9705 RON
1 XAU = 448.3005 RON
1 AED = 1.3010 RON
1 AUD = 2.9951 RON
1 BGN = 2.5448 RON
1 BRL = 0.8290 RON
1 CAD = 3.3437 RON
1 CHF = 5.2687 RON
1 CNY = 0.6552 RON
1 CZK = 0.1987 RON
1 DKK = 0.6673 RON
1 EGP = 0.0944 RON
1 HUF = 1.2385 RON
1 INR = 0.0550 RON
1 JPY = 3.1076 RON
1 KRW = 0.3299 RON
1 MDL = 0.2561 RON
1 MXN = 0.2321 RON
1 NOK = 0.4243 RON
1 NZD = 2.6941 RON
1 PLN = 1.1944 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0527 RON
1 SEK = 0.4409 RON
1 TRY = 0.1319 RON
1 UAH = 0.1145 RON
1 XDR = 6.2441 RON
1 ZAR = 0.2583 RON
Publicat la 12 martie 2024
Fenomenul „centenarilor de la Mânzăleşti"
Pe întreg globul există cinci locuri celebre, denumite „zone albastre”, unde mulţi dintre locuitori depăşesc vârsta de 100 de ani: Sardinia, Ikaria, comunitatea Loma Linda din California, Nikoya din Costa Rica şi Okinawa din Japonia. Aici, oamenii au un regim de viaţă şi de alimentaţie aparte şi sunt feriţi de boli pe parcursul vieţii. Despre aceste zone aflate în cinci ţări diferite s-a scris de nenumărate ori. Nu s-a scris însă şi despre „zona albastră” din România. Şi în ţara noastră există un loc despre care foarte puţini ştiu şi unde localnicii trăiesc mult şi sunt sănătoşI: localitatea Mânzăleşti din Buzău.
Despre viaţa de aici a vorbit Nea Gică, localnicul de 102 de ani cu o formă fizică de excepţie, care munceşte zilnic în gospodăria lui şi se bucură de viaţă. „Cât mi-o da Dumnezeu", spune senin Nea Gică, celor care îl întreabă care e secretul longevităţii, scrie Newsweek Life.
Jurnalista Anca Grădinariu a documentat stilul de viaţă din localitarea buzoiană, longevitatea oamenilor, în primul rând şi vitalitatea lor. „Vorbim de un sat, n-aş putea să o numesc zonă. Zona e Valea Slănicului. N-am făcut cercetări mai departe de Mânzăleşti, dar sunt convinsă că zona e mult mai amplă. Însă eu, ca jurnalist, am avut şansa să cunosc pe cineva de la primărie, domnul Diaconu, care m-a sunat să-mi spună că are o statistică interesantă. Se întâmpla acuma 6 ani. Din 1900 de locuitori, undeva la aproape 40 aveau peste 95 de ani în Mânzăleşti. Citez ce mi-a spus: «sunt bătrâni foarte viabili». Asta este expresia lui. Le-am scris şi celor care au documentat Zonele Albastre şi au fost foarte fericiţi că li s-au confirmat presupunerea despre zonele predispuse la longevitate, dar sunt şi nişte particularităţi”, a povestit jurnalista.
„O bunătate care li se citeşte pe faţă”
Să vorbim puţin despre specificul zonei. Ce credeţi că face Mânzăleştiul special? E ceva în aer, e modul de a mânca, poate e activitatea fizică? Pentru că sunt câteva elemente în comun pe care le au localnicii din Mânzăleşti cu localnicii din Ikaria, din Sardinia şi din alte zone albastre de pe glob.
„Culmea e că prima asemănare e mai mult un sentiment. E ceea ce am văzut şi în serialul «Blue Zones». O bunătate care li se citeşte pe faţă. Bătrânii cu care am stat de vorbă în Mânzăleşti, ca şi cei din zonele albastre, sunt senini, sunt buni, au un zâmbet care le iluminează toată faţa. (...) Asta a fost prima impresie, bunătatea care se citeşte pe faţă, seninătatea. Nu am văzut pe nimeni să se plângă, deşi majoritatea luptaseră în război. Îşi pierduseră trei băieţi, unul după altul, femeile au rămas văduve de la 30 şi ceva de ani. «Am dus-o bine, m-a ajutat Dumnezeu, sunt mulţumită. Nu cer nimănui nimic». Şi noi vorbim de oameni care n-au dus-o deloc uşor. Nu-şi fac foarte multe probleme, nu se stresează prea tare, ba dimpotrivă. Scopul lor în viaţă este armonia. Majoritatea mi-au spus: «eu nu vreau să mă cert cu nimeni, eu vreau să trăiesc în bună vecinătate cu cei din jurul meu». Apropos de trib, de unul din pilonii zonelor albastre, simţul comunităţii, faptul că nu poţi trăi singur, că ai nevoie de vecini, că nu trebuie să te cerţi. Oamenii ăştia mi s-au părut de o bunătate uimitoare”.
Nu au mâncat pâine 30 de ani
„Mănâncă foarte puţin, sunt foarte slabi şi niciodată n-am văzut pe nimeni să se îmbuibe. Mănâncă foarte multe vegetale. Ţin absolut toate posturile, nu mănâncă de dulce. Mănâncă destul de rar carne, că aşa s-au învăţat”, a povestit jurnalista care a documentat longevitatea oamenilor din Mânzăleşti. Oamenii povesteau că nu au mâncat pâine până la vreo 30 şi ceva de ani. Pâinea era o raritate şi mâncau foarte puţin. Mergeau la muncă cu măr în traistă cu care se şi întorceau pentru că nu aveau timp să-l mănânce. Există în zonă o reţetă unică, cred. Se numeşte buruieni cu lapte. E ca un fel de ciorbă făcută cu lapte de capră fermentat. Vorbim de ştevie, de urzici şi de toate buruienile care cresc în curte. Prunele sunt speciale acolo şi se fac o grămadă de lucruri, se fac mâncăruri, se usucă prunele, se face bineînţeles şi ţuică. Mai mult decât atât, viaţa oamenilor din Mânzăleşti este orânduită în jurul prunei. Eu nu am văzut preocuparea pentru mâncare la oamenii ăştia, cum e în oraş. Se feresc cât pot de de mâncarea procesată industrializată”, mai spune Anca Grădinariu.
După cum relatam şi în ediţia de ieri, pasagerul cu numărul 100.000 a aterizat duminică, 10 martie, în cursul serii, pe Aeroportul Internaţional Braşov - Ghimbav. Braşoveanca Georgiana[...]
2024-03-12 citeste mai multSorina Vasilescu (Vazelina), ilustratoare, designer grafic şi autoare de benzi desenate, şi duo-ul Maria Mandea şi George Marian Preduţ, parte din colectivul „Super:Serios”, sunt invitaţii[...]
2024-03-12 citeste mai multAu început pregătirile pentru cea de-a 11-a ediţie Braşov Heroes, cursa cu obstacole a comunităţii, care va avea loc duminică, 8 septembrie 2024. Mai exact, echipa organizatoare caută proiecte[...]
2024-03-12 citeste mai multSatisfacţiile şi credinţa, importanţă deosebită
2024-03-12 citeste mai multCentrele de transfuzii din ţară vor fi reorganizate şi întregul sistem de prelevare şi management al stocurilor va fi regândit. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii şi vine[...]
2024-03-12 citeste mai mult
'Gladiator'
2024-03-13 08:31:49
'Okinawa cred ca va pierde in cativa ani statutul de Blue Zone. Se pare ca alimentatia moderna si fast-food-ul - respectiv confortul si comoditatea - au invins, ceea ce este clar un exemplu ca ce producem si ce consumam acum nu este deloc in beneficiul nostru. Prin urmare viata moderna cu toate \"beneficiile\" ei nu este chiar atat de benefica umanitatii... '