Curs BNR

1 EUR = 4.9742 RON

1 USD = 4.5050 RON

1 GBP = 5.9016 RON

1 XAU = 362.8761 RON

1 AED = 1.2266 RON

1 AUD = 3.0039 RON

1 BGN = 2.5432 RON

1 BRL = 0.8068 RON

1 CAD = 3.3208 RON

1 CHF = 5.3163 RON

1 CNY = 0.6329 RON

1 CZK = 0.1984 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.0932 RON

1 HUF = 1.2532 RON

1 INR = 0.0536 RON

1 JPY = 3.1459 RON

1 KRW = 0.3359 RON

1 MDL = 0.2588 RON

1 MXN = 0.2260 RON

1 NOK = 0.4174 RON

1 NZD = 2.7751 RON

1 PLN = 1.1613 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0494 RON

1 SEK = 0.4346 RON

1 TRY = 0.1324 RON

1 UAH = 0.1094 RON

1 XDR = 6.0600 RON

1 ZAR = 0.2514 RON

Editia 8260 - 11 sep 12:57

Ziua poliţist, noaptea traficant

Autor: George ALDEA

Publicat la 11 sepembrie 2023

Sunt rolurile pe care le-a jucat un agent de 25 de ani din Braşov. Jumătate de an l-au filat ofiţerii de la Crimă Organizată, timp în care tânărul a vândut cocaină chiar în uniformă. Cu banii câştigaţi îşi cumpăra maşini sport scumpe şi petrecea în cluburi. Cu 3 zile înainte de a fi arestat, a fost concediat

Ziua poliţist, noaptea traficant

Remus Bertea (25 de ani), poliţistul din Braşov arestat joi, 7 septembrie, pentru trafic şi consum de droguri, ar fi fost dealer de stupefiante renumit în zonă.  A livrat droguri chiar şi în timpul servicului, spun anchetatorii. Cei mai buni prieteni ai agentului ar fi fost la rândul lor traficanţi (8 dintre ei arestaţi în aceeaşi zi cu el). Se afişau împreună în public sau în filmări postate pe reţelele sociale.  
Până în 5 septembrie angajat la Secţia 5 de Poliţie Braşov, agentul Remus Bertea a trecut de cel puţin 6 luni de cealaltă parte a legii. Procurorii DIICOT susţin de atunci acesta ar fi jucat un dublu rol. Ziua aplica legea, noaptea o încălca. Acuzaţiile sunt extrem de grave - trafic de droguri de mare risc, pentru care tânărul riscă acum 15 ani de închisoare.

Urmărit 6 luni, vindea cocaină îmbrăcat în uniforma de poliţist
„Timp de şase luni a fost monitorizat inclusiv video, nu numai audio, telefonic. Şi aşa a fost probată activitatea şi cercul de traficanţi, reţinuţi şi ei”, a declarat Daniel Diaconu, avocatul poliţistului.
Bertea s-ar fi folosit de uniforma MAI şi în afara orelor de program, în timpul tranzacţiilor. Ar fi fost acoperirea perfectă în cazul în care ar fi dat de bănuit pe stradă. „Procurorii aveau date că acesta era atât consumator, cât şi dealer de droguri”, a confirmat Cosmin Andreica, de la sindicatul poliţiştilor, Europol.

Un cerc „select”: vindea un drog al oamenilor bogaţi, 100 de euro gramul
Surse apropiate anchetei spun că poliţistul ar fi jucat rolul de intermediar între traficanţii de droguri şi distribuitori Cunoştea personaje cheie şi se asigura că marfa ajunge la consumatori. „Aici cred că vorbim de un cerc destul de select de clienţi care aveau foarte mare încredere în poliţist, ştiind că este poliţist şi ştiind că nu va da mai departe informaţia cu privire la persoana căreia i-a vândut cocaina. Vorbim de un drog al oamenilor bogaţi, un gram e 100 de euro”, a mai spus reprezentantul Europol.

Prins în tură, cu marfa la el
Joi dimineaţă, când a fost reţinut în urma unui flagrant, Remus Bertea nu s-a împotrivit nicio clipă încătuşării şi nu a negat niciuna dintre acuzaţile extrem de grave pe care procurorii DIICOT i le aduc.
Reţinerea a fost făcută după alte 29 de percheziţii simultane organizate de DIICOT, vizat fiind Bertea şi acoliţii lui. Pe poliţist nu l-au găsit acasă. A fost oprit în trafic. Era în cartierul Florilor, îmbrăcat în poliţist şi ar fi avut asupra sa, spune Sindicatul Europol, în jur de 50 de grame de cocaină, cu o valoare pe piaţă de 5.000 de euro. A refuzat să fie testat pentru consumul de droguri. Procurorii au vrut să vadă dacă nu îşi ţinea marfa şi la secţia de poliţie, astfel că au percheziţionat şi Secţia 5.
Atât la audierile de la Parchet, cât şi în faţa judecătorului, agentul a povestit cu lux de amănunte cum distribuia droguri chiar în timpul serviciului.

Cum a atras atenţia
Absenţele nejustificate de la lucru, dar şi postările de pe reţelele sociale au atras atenţia celor de la Crimă Organizată. Procurorii DIICOT au decis să-l monitorizeze şi au strâns la dosar imagini din casa poliţistului. S-ar vedea în imaginile culese cum fostul om al legii cântăreşte, porţionează şi ambalează dozele de substanţe interzise, în principal cocaină.
Totodată, când unul dintre amicii certaţi cu legea a ajuns în arest, Bertea nu a avut nicio reţinere să îl viziteze, împreună cu un alt prieten, tot din lumea interlopă. „Agentul principal de poliţie Bertea Remus, aflat în timpul liber, şi fiind însoţit de numitul C.S.L, persoană cu antecedente penale, s-a prezentat la Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Braşov unde l-a vizitat pe numitul F.I, arestat preventiv şi cunoscut cu preocupări infracţionale, inclusiv pe linia consumului şi traficului de droguri”, se arată în dispoziţia de destituire a lui Remus Bertea din Poliţie, datată cu 3 zile înaintea arestării.
„Au fost situaţii în care s-a dus la vânzare în uniformă pentru că era în timpul serviciului când i se solicitau aceste vânzări. Nu era tot timpul disponibil când i se solicitau de către şefii ierarhici anumite lucruri", a spus Daniel Diaconu, avocatul poliţistului.

Cum acţionau
Anchetatorii vorbesc de o reţea bine structurată, cu cel puţin două metode prin care plasa narcoticele: o metodă de operare mai nouă, cu ajutorul unei aplicaţii pe telefonul mobil, dar şi o metodă clasică.
Prima metodă viza o racolare online a clienţilor, printr-o aplicaţie tip chat. Livrarea era exact ca-n filmele cu marile carteluri de droguri: ca să fie siguri că nu vor fi prinşi, dealerii lăsau marfa într-un loc ferit. De cele mai multe ori, sub o bancă sau lângă un copac. Îşi anunţau clienţii drespre locaţie, iar consumatorii virau banii online. E o  tranzacţie care poartă numele de dead drop în limbajul cartelurilor.
Cel de-al doilea mod de operare, clasică,  îi viza direct pe consumatori: din simplii cumpărători, la presiunea traficanţilor, ajungeau distribuitori.
„Una dintre acestea prezintă un element de noutate, în sensul că suspecţii foloseau o aplicaţie tip chat, în cadrul căreia a fost creat un grup dedicat persoanelor care doreau să achiziţioneze, respectiv să comercializeze droguri de risc şi de mare risc. Metoda folosită este cunoscută sub denumirea de «dead drop» şi este răspândită în general în rândul tinerilor. Cel de-al doilea mod de operare este cunoscut şi folosit în mod curent. O parte dintre persoanele bănuite, lideri informali în rândul tinerilor, având un ascendent moral asupra acestora, au recrutat un număr însemnat de consumatori, precum şi mai multe persoane, care îi sprijineau în activităţile de vânzare a drogurilor, pentru a încerca să facă, pe cât posibil, cât mai dificilă activitatea specifică derulată de organele de poliţie”, a explicitat comisarul Florentina Manolache, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Braşov.

Probele de la percheziţii
Cele 29 de percheziţii făcute în acest dosar au vizat locaţii din municipiul Braşov şi din comuna Cristian. Poliţiştii şi procurorii au descoperit şi ridicat 25 de grame de cocaină, precum şi 12.400 lei. De asemenea, la sediul D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Braşov au fost conduse 14 persoane bănuite, cu vârste între 19 şi 45 de ani, în vederea audierii şi luării măsurilor legale care se impun. 10 persoane au fost reţinute pentru 24 ore într-un centru de reţinere şi arestare preventivă. În cursul zilei de vineri, 8 septembrie 2023, 8 dintre acestea au fost prezentate instanţei cu propunere arestare preventivă, iar judecătorul a decis să fie cercetate în stare de arest preventiv pentru următoarele 30 de zile.

Băiat de bani gata
Poliţistul care vindea droguri a terminat şcoala de la Câmpina în 2018, iar apoi a fost repartizat la Bucureşti, unde a stat un an. Din 2019, subofiţerul a revenit acasă, la Braşov, unde a activat la Secţia 5, mai întâi ca poliţist de proximitate, iar apoi în serviciul de pază şi ordine.
Înainte de arestarea lui a fost demis din poliţie, decizie pe care a anunţat că nu o va contesta. Comunicatul IPJ Braşov precizează faptul că poliţistul a fost demis marţi, 5 septembrie 2023, iar decizia i s-a comunicat joi, 7 septembrie 2023, după reţinerea sa.
Poliţistul a fost demis ca urmare a faptului că a primit mai întâi mustrare, apoi mustrare scrisă, iar în cele din urmă a fost destituit. Prinderea traficantului-poliţist Un poliţist braşovean a fost prins de colegi în timp ce vindea droguri. Poliţistul era cunoscut că încalcă legea. El rămăsese recent fără permis fiind prins de radar gonind pe o stradă din Braşov cu 240 km/h.
Surse apropiate acestuia au declarat pentru Aktual 24 că acesta provine dintr-o familie foarte înstărită din oraş.
Sursele au declarat ca poliţistul şi-a dorit să intre in trupele speciale, dar a fost respins. El a petrecut o perioadă de proba la „mascaţi” şi era considerat un sportiv bun, dar apoi comandatul trupelor de intervenţie a primit sesizări că Bertea este „scandalagiu”. „Avea pe Facebook postări cu shoturi si nu prea părea serios”, au subliniat sursele.
De asemenea, poliţistul nu numai ca vindea droguri, ci este si consumator de droguri, au precizat apropiaţii lui Bertea, conform Aktual 24.
Pe pagina de socializare a fostului poliţist apar multe anunţuri de vânzări de maşini, în special mărci BMW şi Audi.

+7 -0

Comentarii

'BOIERIU'

2023-09-11 11:09:50


'\"Siguranta si incredere\"'

'Barbu Gh.'

2023-09-11 08:24:21


'Ar fi interesant un articol care să arate cum intră prafurile în țară. Ce grade au cei care facilitează așa ceva? Din ce servicii sunt?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie