Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7240 - 03 iul 16:58

Zebra din Zagreb, prima zebră din Braşov

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 29 iunie 2020

Ea va ajunge în curând la Zoo şi va fi cazată în ţarcul cailor şi poneilor, care vor fi duşi la Prejmer, pentru a-i ajuta pe cei cu tulburări din spectrul autist

Zebra din Zagreb, prima zebră din Braşov

Grădina Zoologică îşi va îmbogăţi colecţia cu o zebră, prima din Braşov de altfel. Exemplarul, în vârstă de 2 ani, va fi adus, în iulie, de la Zoo Zagreb (Croaţia), care o donează Braşovului. Zebra va sta 30 de zile în carantină, după care va fi prezentată vizitatorilor, în luna august.
„Grădina Zoologică Braşov face demersuri ca în perioada următoare să mai aducă un mascul şi o femelă, care vor fi adăpostiţi în ţarcul în care erau caii. (…) În paralel, Grădina Zoologică este în discuţii pentru a aduce în ţarcul de zebre şi 2-3 pui de struţi, astfel încât cele două specii să se acomodeze una cu cealaltă”, a explicat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Municipiului Braşov.

Caii şi poneii de la Zoo, duşi la Prejmer
Zebra va sta în locul în care stăteau 2 cai şi 4 ponei, plus un pui de ponei. Aceştia vor fi duşi la Prejmer, unde vor fi folosiţi pentru hipoterapia persoanelor cu autism, de la Asociaţia Copiii de Cristal. Asta graţie unui parteneriat între Municipalitatea braşoveană, prin Grădina Zoologică, şi Asociaţia „Copii de Cristal”, caii şi poneii de la Zoo vor fi utilizaţi pentru hipoterapia persoanelor cu tulburare din spectrul autist, care frecventează centrul acestei asociaţii. „În urma recomandării domnului primar, am avut o discuţie cu reprezentanţii Asociaţiei Copii de Cristal, care ne-au spus că aceşti cai pot fi folosiţi pentru terapia persoanelor cu autism. Consider că este cea mai bună variantă, în felul acesta avem siguranţa că aceşti cai au ajuns pe mâini bune şi că sunt de folos unor persoane care au mare nevoie de ei”, a declarat viceprimarul Laszlo Barabas.
„Beneficiarii care frecventează Asociaţia Copiii de Cristal, fiind majoritatea din mediul urban, nu au interacţionat în mod firesc cu animale de talie mare, cum este un cal, iar la prima vizită la Centrul de Echitaţie s-au simţit foarte bine, absolut toţi au vrut să încalece, până şi cei mai timizi. Emoţiile şi fericirea lor au fost vizibile, atât pentru însoţitori, cât şi pentru personalul centrului. Au verbalizat mai mult ca niciodată după această experienţă, iar de atunci întreabă foarte des: când mai mergem la cai? În urma unei sesiuni de hipoterapie s-au obţinut mai multe răspunsuri favorabile la stimuli decât după o zi obişnuită de terapie în centru. Era evident că trebuia repetată experienţa aceasta, dar din păcate nu ne putem permite atât cât ar fi nevoie, din cauza costurilor de transport şi a celor de acces în centrul de echitaţie. În cadrul asociaţiei avem foarte multe cazuri sociale - beneficiari pentru care aparţinătorii nu pot plăti costul integral al terapiei - pe care le susţinem din donaţii, iar resursele financiare necesare pentru excursii şi deplasări sunt reduse, de aceea apelăm la sponsori pentru a putea implementa acest proiect. Propunerea venită din partea Grădinii Zoologice şi a Primăriei Municipiului Braşov, de a prelua în custodie 2 cai şi 4 ponei, plus un pui de o săptămână al unei femele, este foarte binevenită pentru beneficiarii asociaţiei noastre. Împreună cu colega noastră specializată în hipoterapie vom putea pregăti şi desfăşura sesiunile de hipoterapie în cadrul asociaţiei”, a declarat Gabriela Plopeanu, reprezentanta asociaţiei.
Hipoterapia este o metodă care foloseşte interacţiunea supravegheată de personal specializat cu caii şi poneii, ca mijloc de stimulare a dezvoltării motorii, emoţionale şi sociale a persoanelor cu nevoi speciale. Este aplicată de terapeuţi cu studii şi pregătire în terapia cu animale, terapia fizică, ocupaţională şi terapia limbajului. Ajută în ameliorarea afecţiunilor de tip neurologic şi neuromuscular. Pentru multe persoane cu dificultăţi motrice, călăria oferă o libertate pe care altfel nu ar fi cunoscut-o.
Această formă de terapie exploatează caracteristicile corporale ale cailor şi mersul lor specific, permiţând o relaxare musculară, cu precădere în zona şoldurilor şi a coloanei vertebrale inferioare, favorizând astfel echilibrul şi siguranţa. Ritmul paşilor cailor fiind mai aproape de ritmul cardiac al mamei, induce pacientului o stare de relaxare mai accentuată.

+0 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional