Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 12:04

Zăpada mieilor, pentru unii blestem, pentru alţii o binecuvântare

Autor: Ana ŢÎRCĂ, Radu COLŢEA

Publicat la 08 aprilie 2021

Zăpada mieilor, pentru unii blestem, pentru alţii o binecuvântare

PE MUNTE: „Noi avem o vorbă şi anume că niciun fulg de zăpadă nu cade la întâmplare în Masivul Postăvaru. Ca atare, toată zăpada căzută face ca ciorba noastră să fie şi mai gustoasă, acum, la sfârşit de sezon”.



PE STRADĂ: O dimineaţă cruntă de iarnă, pe cauciucuri de vară şi o controversată deszăpezire extrasezon.

Dacă de Crăciun nu am avut noroc de zăpadă, acum, la doar două zile de la Paştele Catolic, la Braşov ninge ca-n poveştile lui Andersen. Începută ieri, după ora 6 dimineaţa, ninsoarea a acoperit, treptat, întreg Braşovul, mai ales că, după o jumătate de oră, aceasta a devenit abundentă.

75 de centimetri în Poiană şi 1 metru în Postăvaru
Pentru unii, zăpada căzută în această dimineaţă este un blestem, însă, pentru alţii este o binecuvântare. Este cazul administratorilor domeniului schiabil din Poiana Braşov şi al iubitorilor de schi, pentru care zăpada căzută înseamnă prelungirea sezonului în care se pot bucura de acest frumos sport de iarnă, mai ales că, în Poiana Braşov, oricum stratul de zăpadă era de 75 de centimetri în staţiune şi de un metru în Masivul Postăvaru.
„Noi avem o vorbă şi anume că niciun fulg de zăpadă nu cade la întâmplare în Masivul Postăvaru. Ca atare, toată zăpada căzută face ca ciorba noastră să fie şi mai gustoasă, acum, la sfârşit de sezon. Ne străduim să finalizăm cu bine acest sezon, pentru că nu avem scuze să spunem că nu mai vrem să schiem în Poiana Braşov, chiar dacă suntem aproape de capătul puterilor, după un sezon lung şi cu multe provocări. Toată natura a fost de partea noastră, ne-a uşurat grozav de mult munca noastră şi pe noi ne bucură încă ne putem da pe zăpadă proaspăt căzută, în această perioadă a anului în care mulţi se pregătesc de muncile câmpului”, a declarat administratorul domeniului schiabil Poiana Braşov, Dorin Drăgoi.
După ce a nins aproximativ patru ore, din care mai bine de trei ore abundent, atât în oraş, cât şi în staţiune s-a aşternut un strat de cel puţin 25 de centimetri, în timp ce la Vârful Postăvaru zăpada căzută ieri dimineaţă depăşea 30 de centimetri. Astfel, în Poiană, stratul de zăpadă măsura un metru, în timp ce la vârf se apropia de un metru şi jumătate. Cu toate aceste, administratorii domeniului schiabil nu se aşteaptă la un aflux important de turişti. „În această perioadă, de obicei mai vin doar împătimiţii acestui sport. Ne aflăm în afara sezonului, puţină lume îşi ia concediu în această perioadă iar cei care vin doar pentru un weekend acum, când suntem aproape la jumătatea lunii aprilie, nu mai sunt atât de numeroşi”, a mai spus Dorin Drăgoi. Cu toate acestea, condiţiile din acest moment din Poiana Braşov sunt excelente, atât ca strat de zăpadă, cât şi ca temperatură.

30 de centimetri cu scandal la deszăpezire
Nu la fel de bine au stat lucrurile în oraş şi în judeţul Braşov. În jurul orei 10, în multe locuri stratul de zăpadă măsura mai bine de 30 de centimetri, fapt care a îngreunat şi traficul. Mai mult decât atât, unii şoferi au apucat deja să-şi schimbe cauciucurile de iarnă, ceea ce s-a simţit din plin în traficul şi aşa îngreunat de ninsoarea continuă, vizibilitatea redusă şi de deszăpezirea pe alocuri întârziată.

Drumurile naţionale: „Noi am acţionat, dar este greu să faci faţă la un asemenea val de ninsori”
Pe toate drumurile naţionale, unde deszăpezirea e asigurată de CNAIR, prin direcţia de drumuri locală, s-a circulat în condiţii de iarnă grea.
„În orele dimineţii, după 5, aproape la 6 a început să ningă aici, în judeţul Braşov, iar ninsoarea a fost abundentă şi s-a depus un strat de zăpadă de 20-25 de centimetri în doar două ore, iar acum acesta măsoară chiar mai mult. Din cauza aceasta au apărut şi unele blocaje pe drumurile din judeţ şi din întreaga regiune. Noi acţionăm cu 60 de utilaje aici, în centrul ţării, dar este greu să faci faţă la un asemenea val de ninsori”, a explicat purtătorul de cuvânt al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov, Robert Elekes. Ca atare, pe toate drumurile din judeţ s-a circulat în condiţii de iarnă grea.
Probleme au fost pe DN 1, în zona serpentinelor de la Predeal, şi pe DN 73 A, în zona serpentinelor de la Râşnov. În jurul orelor 8.00 dimineaţă, şi DN 1, la Perşani, şi DN1 A, la babarunca, traficul a fost blocat din cauza unor tiruri care au derapat. „Îi rugăm pe şoferi să circule prudent, în continuare, să evite, pe cât posibil, să circule în zonele montane, cel puţin până când se mai domoleşte un pic ninsoarea şi reuşim să să curăţăm bine drumurile. Noi suntem prezenţi peste tot, dar, din păcate, iarna nu vrea să plece încă”, a mai spus Robert Elekes.

Drumuri judeţene: Comandă suplimentară de acţionare   
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, conducerea Consiliului Judeţean Braşov a anunţat că a transmis firmelor prestatoare de servicii de deszăpezire în sezonul de iarnă 2020-2021 o comandă suplimentară de acţionare pentru curăţarea drumurilor judeţene. Această comandă a fost necesară, deoarece durata contractelor de deszăpezire a încetat în data de 31 martie.  „Comanda pe care am transmis-o firmelor prestatoare este valabilă pentru intervalul 7-8 aprilie, iar în funcţie de evoluţia condiţiilor meteorologice, vom decide dacă este nevoie sau nu de servicii suplimentare. Facem toate eforturile pentru a asigura condiţii cât mai bune de circulaţie pe drumurile judeţene pe care le avem în administrare”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian  Veştea.  
Potrivit conducerii Serviciului Lucrări de Întreţinere şi Investiţii pe Drumurile Judeţene din cadrul Consiliului Judeţean Braşov, au fost comandate cantităţi suplimentare de nisip, respectiv 30 de tone pentru zona Făgăraş şi 80 de tone pentru zona Rupea. Bazele de deszăpezire din zona Braşov - Zărneşti - Bran dispuneau de cantităţi suficiente de material antiderapant.
Ieri, în zona Braşov - Zărneşti - Bran care este deservită de SC Eurostrada SRL, au acţionat trei autocamioane cu lamă şi două încărcătoare. În zona Rupea, deservită de SC Eurostrada SRL în asociere cu SC Morani SRL, au fost pe teren două autocamioane cu lamă şi un autovehicul încărcător. În zona Şercaia - Făgăraş - Cincu, care este deservită de SC Consal SRL, drumarii au acţionat cu două autocamioane cu lamă şi un autovehicul încărcător.
 
Municipiul Braşov: Poliţia a amendat Primăria, Primăria arată cu degetul către operator
Cel mai rău a fost ieri în municipiul Braşov, unde, pentru modul în care s-a desfăşurat activitatea de deszăpezire, Poliţia Rutieră a amendat Primăria cu suma de 14.500 de lei, după care Primăria Braşov a anunţat că va sancţiona firma de deszăpezire. „I-am notificat din timp că astăzi (miercuri – n.r.) va ninge şi că trebuie să fie pregătiţi să acţioneze imediat cum e nevoie. Nu au respectat contractul pe care îl avem. În loc să trimită încă de la 4 dimineaţa cele 78 de utilaje de deszăpezire, au trimis doar 20. Firma urmează să fie sancţionată”, a scris primarul Braşovului, Allen Coliban, pe Facebook.
La rândul său, viceprimarul Braşovului Sebastian Rusu, a declarat că „de la ora 7.30 până la 10.30 am verificat personal pe teren, împreună cu Poliţia naţională Rutieră şi Poliţia Locală. Au fost artere impracticabile, pe drumul de Poiană unul dintre utilaje s-a defectat. La verificarea de la 7.30 erau doar 20 maşini care acţionau cu lamă, acum (miercuri, ora 11.00 – n.r.) sunt 35 de utilaje care acţionează. Într-adevăr, este o vreme aparte pentru această perioadă, însă ieri (marţi – n.r.), noi, Primăria, am trimis notificare către firma de deszăpezire, care astăzi de dimineaţă, începând cu ora 4.00, trebuia să intervină cu toate utilajele”. După ce ninsoarea abundentă s-a oprit, situaţia a început să revină la normal. Între timp apăruseră şi mai multe utilaje prin oraş şi personal care să asigure deszăpezirea „la lopată”  la trecerile de pietoni şi în staţiile RATBV.

Ce spune Comprest
„Codul galben a debutat la Braşov miercuri dimineaţă cu ninsori abundente în jurul orelor 6.00, care au durat circa 3 ore, perioadă în care stratul de zăpadă acumulat a depăşit 30 de cm, în condiţii de vânt puternic (viscolind zăpada). Acest interval s-a suprapus peste perioada de trafic intens al cetăţenilor pe arterele principale, generând aglomeraţie şi ambuteiaje, care au limitat capacitatea de intervenţie a utilajelor operatorului, în condiţiile căderilor masive de zăpadă şi temperaturilor negative. În astfel de situatii, până la încetarea ninsorii, acţiunea utilajelor de deszăpezire este limitată, indiferent de numărul acestora, circulaţia desfăşurându-se în condiţii de iarnă pe carosabilul acoperit. Aşa fiind, acţiunea de deszăpezire din data de 7.04.2021 a necesitat o perioadă mai mare de timp până la aducerea arterelor principale la starea de viabilitate obişnuită, urmând a se desfăşura pe parcursul întregii zile”, a transmis Comprest, operatorul care asigură deszăpezirea pe raza municipiului Braşov.

Prefectura: Va mai fi un episod
La rândul său, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a declarat miercuri dimineaţa că încă sunt în vigoare contractele pentru deszăpezire, astfel că această activitate nu a fost blocată. Ba mai mult, el a avertizat ninsori în judeţul nostru pot apărea şi la finalul acestei luni. „Încă de la primele ore, reprezentanţii Poliţei Rutiere şi cei ai Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Braşov au monitorizat în teren situaţia. Pe reţeaua de drumuri naţionale din judeţul Braşov, în cursul dimineţii erau în trafic peste 50 de utilaje şi au fost răspândite peste 270 de tone de material antiderapant. Totodată, el a dat asigurări că „firmele de deszăpezire sunt pregătite să intervină şi în continuare”, iar potrivit contractelor, pe traseu pot fi scoase până la 90 de utilaje.

+2 -3

Comentarii

'rammstein'

2021-04-08 07:41:36


'voi astia de la grupul mafiot voiculescu ar trebui sa fiti inchisi pentru propagarea pandemiei in brasov !!..va manca in cur cu poiana voastra si acum brasovul a devenit oras rosu!!..orasul Stalin !!..\napropo,cate fripturi va dau aia din poiana ??..'

'Willy'

2021-04-08 00:28:01


'Deci, ne-am invatat. Vine zapada, ninge, scade si rata de infectare ca sa nu fie perturbat sezonul de schi. Se topeste zapada, creste rata de infectare, adica autoritatile sunt mai dispuse sa ia pandemia in serios.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie