Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 04:40

„Visul american” a ajuns pe mâna procurorilor

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 28 iunie 2017

Poliţia Locală a depus ieri o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov

„Visul american” a ajuns pe mâna procurorilor

După ce în zona delimitată de străzile Piatra Mare şi Cetinii din cartierul Şchei s-au făcut săpăturile pentru „drumul fantomă” care ar urma să asigure accesul la ansamblul rezidenţial American Dream (în traducere „visul american”), care presupune construirea a 1.750 de apartamente, iar autorităţile au constatat că nu există documentaţia legală pentru efectuarea lucrărilor, Poliţia Locală Braşov, a solicitat sprijinul. Astfel, ieri poliţiştii locali au depus la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov o plângere penală privind executarea lucrărilor neautorizate, procurorii preluând cazul şi fiind singurii care au posibilitatea să dispună închiderea şantierului.
De altfel, ieri, purtătorul de cuvânt al Primăriei, Sorin Toarcea, a reamintit că nu există o autorizaţie de construire emisă pentru acest proiect imobiliar. Totodată, el a afirmat că în luna aprilie a acestui au fost emise pe numele unei persoane fizice nişte certificate de urbanism, pentru construirea unor ansambluri de locuinţe şi dotări pe strada Cetinii, însă lucrările nu pot demara fără autorizaţia necesară în acest sens.

PUZ-ul pentru această zonă expiră în luna septembrie a acestui an
Referitor la documentaţia aferentă care poate fi luată în calcul în dezvoltarea acestui proiect imobiliar, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a precizat că există un PUZ pentru zona în cauză, prima dată fiind aprobat în anul 2010 şi prelungit apoi pentru o perioadă de doi ani în anul 2015. „Acest PUZ va expira în luna septembrie a acestui an. Conform PUZ-ului valabil acum, în această zonă se pot construi imobile cu demisol, parter, două etaje plus unul retras. Parcela minimă este prevăzută la 750 metri pătraţi, procentul de ocupare a terenului a fost stabilit la 40%, iar coeficientul  CUT (cât trebuie să ocupe suprafaţa desfăşurată a clădirii din suprafaţa totală a parcelei) este de 1,4”.
De asemenea, reprezentantul municipalităţii a afirmat că pentru dezvoltarea unui astfel de proiect ar presupune acorduri de la reţelişti, realizarea utilităţilor, studii privind capacitatea reţelelor de a acoperi noua zonă, dar şi identificarea eventualelor magistrale de apă, canal sau gaze naturale, care ar trebui mutate.

Dezbatere la Primărie despre „American Dream”
După ce subiectul a căpătat amploare, senatorul braşovean Allen Coliban (USR) a anunţat ieri că va organiza joi, 29 iunie, începând cu ora 14.00, la Primăria Braşov, o dezbatere publică pe acest subiect. Ba mai mult, el a afirmat că „în urma sesizărilor primite în luna mai 2017 şi a constatării lipsei informaţiilor privind organizarea de şantier, am solicitat Inspectoratului Judeţean în Construcţii Braşov informaţii cu privire la lucrările demarate în zona străzilor Piatra Mare şi Cetinii, efectuarea unei inspecţii la faţa locului şi luarea măsurilor legale. Răspunsul primit din partea autorităţilor face referire la lipsa autorizaţiilor pentru lucrările efectuate şi la sesizarea organelor de urmărire penală împotriva executantului lucrării”.  Cu toate acestea, problemele legate de proiectul imobiliar au fost făcute publice abia în cursul acestei luni, după ce presa locală a fost sesizată de un cetăţean.
De altfel, şi petiţia online prin care se cere oprirea proiectului a fost lansată după apariţia materialelor de presă, iar potrivit comunicatului transmis de Coliban, iniţiatori sunt Grupul Braşovul Civic (constituit în timpul protestelor împotriva Ordonanţei nr. 13) şi de Asociaţia Visum, al cărei preşedinte este Mihai Tatu, candidat USR pentru Camera Deputaţilor la alegerile parlamentare de anul trecut, iar acum angajat la biroul parlamentar din Braşov al deputatului Tudor Benga (USR).
 
„Mai mulţi localnici reclamă faptul că nu a existat o consultare reală în privinţa aprobării PUZ-urilor”
Allen Coliban a mai afirmat prin comunicatul transmis ieri că în cadrul dezbaterii se va discuta despre importanţa conservării specificului zonei Şchei şi a bogăţiei peisagistice, despre traficul rutier şi modul în care acesta va fi afectat în urma dezvoltării ansamblului rezidenţial, dar şi despre impactul asupra mediului. „Suplimentarea traficului cu aproximativ 1.500 de autoturisme este un act iresponsabil şi este de natură nu doar a genera blocaje ci şi de a afecta ireversibil locuinţele din zonă”, se mai arată în comunicat.
Tot joi, în timpul dezbaterii, senatorul a afirmat că se vor discuta şi „aspectele ce ţin de strategia de dezvoltare şi de PUZ-uri.  Mai mulţi localnici reclamă faptul că nu a existat o consultare reală în privinţa aprobării PUZ-urilor în zonă şi a dezvoltării ansamblurilor rezidenţiale pe dealurile din Şchei. Consider că este momentul potrivit pentru o astfel de dezbatere şi am solicitat Primăriei Braşov să o găzduiască. Totodată, doresc să aduc în discuţie oportunitatea adoptării unor condiţii mult mai stricte cu privire la regimul PUZ/PUD şi al dezvoltărilor imobiliare în zona Şchei”.
De asemenea, parlamentarul braşovean a afirmat că vor fi discutate şi aspectele legate de protecţia mediului: „Solicit publicarea datelor privind studiul de impact asupra mediului şi a biodiversităţii pe care îl presupune transformarea unor dealuri verzi în blocuri de beton, incluzând aici şi estimările de trafic, impactul antropic etc”.

Ţeapă de vis?
Nici unul dintre cele patru proiecte din Schei, ale aceluiaşi dezvoltator imobiliar, nu are autorizaţie de construire, dar toate sunt deja intens promovate pe internet. Cel mai mare dintre ele (foto) se va desfăşura pe un amplasament de 50.000 de metri pătraţi, aflat chiar sub celebrul loc de belvedere din drumul spre Poiana Braşov. O garsonieră costă 36.000 de euro, iar un apartament cu 3 camere 66.000 de euro, potrivit reclamei de pe pagina dedicată de facebook sau de pe site-urile de imobiliare.


 

+2 -6

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie