Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 07:01

Virusul de Braşov şi virusul de China

Autor: Petra VÂRLAN, Ionuţ DINCĂ

Publicat la 27 ianuarie 2020

Weekendul trecut a stat sub „zodia virusului”, lumea fiind din ce în ce mai alarmată atât de coronavirusul care ameninţă lumea, din China, cât şi „banala”, prin comparaţie, gripă românescă

Virusul de Braşov şi virusul de China

Angajat al Filarmonicii Braşov, în concediu acasă, după ce a cântat, anul trecut, în China
Un artist al Filarmonicii Braşov a fost trimis în concediu la domiciliu, după ce s-a aflat că, la sfârşitul anului 2019 a concertat, alături de alţi artişti ai altor filarmonici din ţară, în China, în cadrul unui turneu. Artistul s-ar fi întors în  ţară la începutul lunii ianuarie, dar informaţia turneului din China a ajuns la urechile conducerii Filarmonicii Braşov abia recent. Asta pentru că artistul era în turneu, în China, fiind în concediu fără plată. „Unul dintre colegii noştri a fost în concediu fără plată – vă daţi seama că în concediu, omul este responsabil direct de ceea ce face, noi nu putem controla activităţile colegilor plecaţi în concediu. La întoarcere nu a luat legătura cu artiştii, încă aflat în concediu, deci situaţia este sub control. S-a luat legătura cu Direcţia de Sănătate Publică, acum este acasă, pentru că i s-a recomandat să stea acasă cel puţin două săptămâni, până se vor face investigaţii şi se va vedea exact care este situaţia. Activitatea se desfăşoară fără probleme, nu avem alte aspect legate de acest incident”, a precizat Alexandra Grancea, purtător de cuvânt al Filarmonicii Braşov.
De cealaltă parte, reprezentanţii DSP spun că au luat deja  legătura cu artistul. „Au trecut cele 14 zile de la posibilul contact infectant. Ce vreau să spun este că nu a concertat în zona Wuhan, în care au apărut aceste focare de infecţie, deci, epidemiologic, nu ar trebui să fie nicio problemă”, a oprecizat Anca Bâtiu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov. Oricum, bărbatului i s-a recomandat ca, în cazul în care manifestă semne de gripă, să se prezinte fără întârziere la medicul de familie.

Noul virus nu ar fi „la fel de puternic ca SARS-ul, spun specialiştii
Apărut în Wuhan, în luna decembrie, noul tip de gripă a afectat, până acum, în China, aproape 2000 de persoane, din care 50 au murit. Este cauzat de un coronavirus, spun specialiştii, dar tot ei mai spun că „nu este la fel de puternic pentru SARS-ul (Sindromul Acut Respirator Sever – n.r.). În anii 2002 – 2003 au fost peste 750 de victime cauzate de SARS, pe plan mondial, din care aproape 350 în China continentală. Însă, spun specialiştii, este mai contagios, putând să se transmită înainte de apariţia simptomelor, potrivit unor oficiali chinezi de rang înalt din domeniul sănătăţii, citaţi de AFP şi preluaţi de Agerpres. Noul virus are o perioadă de incubaţie ce poate ajunge până la două săptămâni, dar bolnavul poate transmite boala înainte să se manifeste primele simptome.
Gui Xi'en, specialist în boli infecţioase la Universitatea Wuhan, a susţinut că numărul de contaminări ar putea să atingă punctul său maximal în jurul datei de 8 februarie, înainte ca intensitatea epidemiei să înceapă să scadă. „În prezent, numărul noilor pacienţi diagnosticaţi creşte de la o zi la alta şi nu va mai trece mult timp până să se ajungă la un punct maximal”, considerat „un punct de cotitură” ce ar putea să se producă în timpul Festivalului Lanternelor (celebrat pe 8 februarie în acest an), a estimat acelaşi specialist, citat de People's Daily şi preluat de Agerpres. El a confirmat la rândul său ameninţarea mai scăzută a noului coronavirus în raport cu SARS: „Rata de mortalitate pentru SARS era în jur de 10%, cea a noului tip de coronavirus este mai mică (...). Nu trebuie să fim neglijenţi, dar nici panicaţi: simptomele pentru cei mai mulţi dintre pacienţi sunt benigne şi tratabile”, a precizat acelaşi oficial chinez. O mare parte din pacienţii decedaţi în urma infecţiei cu coronavirus sufereau de patologii preexistente - diabet, ciroză, hipertensiune arterială şi maladii coronariene - şi depăşiseră deja vârsta de 65 de ani.

„Avem şi noi coronavirusurile noastre”
Doctorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Capitală, a spus că noul coronavirus face parte dintr-o familie foarte mare care se găseşte inclusiv în România. „Coronavirus este o familie foarte mare, e ditamai familionul şi se găseşte peste tot în lume, inclusiv în România. Şi noi avem coronavirusurile noastre. Partea proastă este că acesta s-a recombinat, a căpătat noi valenţe din punct de vedere al agresivităţii cu care acţionează asupra corpului uman şi respectiv a ceea ce poate să genereze din punct de vedere al insuficienţelor de organe”, a spus Adrian Streinu Cercel.
„Aceste coronavirusuri nu sunt specifice omului, ele sunt specifice animalelor, celelalte categorii de vietăţi de pe Terra. În momentul în care noi nu folosim focul ca să procesăm alimentele nu facem altceva decât să lăsăm libertate acestor microorganisme să facă saltul între specii. (...) Chinezii s-au contaminat prin manipularea şerpilor vii, nu a fripturii din carne de şarpe. Nu pentru că au mâncat carnea aceea, ci pentru că au manipulat şarpele viu. El are secreţii, iar în secreţiile respective se găseşte virusul şi nu s-au spălat pe mâini, l-au luat, s-au contaminat. Deci, manipularea produselor de carne crudă - indiferent că vorbim de liliac, că acolo se vând şi lilieci în pieţe, şerpi, tot felul de gângănii, toate chestiile astea pot fi contaminate, pentru că au secreţii pe ele. Secreţia este cea care conţine virusul, nu carnea în structura ei”, a conchis doctorul Adrian Streinu Cercel.

Medicamentul care te scapă de gripă în 24 de ore. „Este o aiureală să bombardăm camerele de gardă cu pacienţi”
Cât despre „gripa românescă”, care a umplut în weekend holurile la secţiile de Urgenţă ale spitalelor, directorul Institutului de Boli Infecţioase, Adrian Streinu Cercel, a declarat că există un medicament, Oseltamivir, care atenuează simptomele gripei în 24 de ore, dar a precizat că unii medicii sunt reticenţi în prescrierea lui şi nu înţelege de ce.
„Gripa se tratează cu medicamente antivirale şi există un medicament Oseltamivir, care se foloseşte şi în 24 de ore îţi ia ca cu mâna. Ca atare astea trebuie folosite. Am văzut acum că o serie de medici nu prescriu Oseltamivir, că nu vor să prescrie Oseltamivir, că le-a spus cineva că n-au voie să scrie. Domne, hai să ne băgăm toţi minţile în cap. Eu înţeleg medicina defensivă şi că fiecare să facă numai ce e în teritoriul lui, dar într-o astfel de situaţie toată lumea trebuie să pună umărul pentru a limita răspândirea virusului. I-am dat Tamiflu, mă rog, Oseltamivir, i-am oprit manifestarea şi transmiterea virusului populaţiei. Şi obţin două lucruri: îi merge bine pacientului şi nu mai îmbolnăveşte pe altcineva”, a explicat Streinu Cercel.
Conform sursei citate, în prezent, este „o modă”, iar oamenii vin la spital să face teste gripale „dimineaţa, la prânz şi seara”. „Te doare capul, faci febră 39-40 de grade, te dor muşchii ca şi cum ai fi fost bătut. E gripă! N-ai nevoie de niciun test. Ai nevoie să stai acasă, să te izolezi, să-ţi suni medicul de familie şi să-i spui ce ai. Medicul de familie îţi spune: ai gripă clinic. Acuma, moda asta, că facem teste dimineaţa, la prânz şi seara, bombardăm camerele de gardă cu zeci de pacienţi, sute de pacienţi, este o aiureală. Nu facem decât să mutăm virusul de colo-colo. Ca atare, recomandarea mea clară către toţi oamenii: staţi, fraţilor acasă, căutaţi-vă, sunaţi-vă medicul de familie, nu mai umblaţi după teste de gripă că le faceţi degeaba”, a mai spus directorului Institutului de Boli Infecţioase. El a mai arătat că 20 la sută din testele de gripă sunt fals negative. „Ca atare, dacă aveţi un test fals negativ, ce o să spuneţi, că n-aveţi gripă când aveţi gripă şi nu vă trataţi? Eu cred că este cazul să ne băgăm minţile în cap şi să ne vedem de treburile noastre”, a conchis Streinu-Cercel.

35.000 de doze de vaccin antigripal vor mai ajunge în judeţele din ţară. La Braşov, medicii de familie mai au încă 4500 de doze în cabinete
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a aprobat suplimentarea cu încă 35 000 a numărului de doze de vaccin gripal pentru campania de vaccinare a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Potrivit datelor oficiale, din cele 1,5 milioane doze de vaccin antigripal cumpărat de Minister şi trimis în teritoriu, până în săptămâna trecută, în toată ţara fuseseră vaccinate 1.447.831 persoane. La Braşov, potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), au ajuns, de la începutul sezonului gripal, aproximativ 40.000 de doze de vaccin antigripal, în patru tranşe. „Conform raportărilor de la medici de familie, până acum, aproximativ 10% dintre dozele distribuite în judeţ sunt neutilizate, deci, circa 4500 de doze”, au mai spus reprezentanţii DSP Braşov. Specialiştii recomandă vaccinarea antigripală şi în luna ianuarie.

România a fost ocolită de coronavirus, în ciuda multiplelor alerte. Ce măsuri s-au dispus ieri pentru aeroporturi şi spitale
Comitetul interministerial, care încearcă să prevină şi să combată răspândirea coronavirusului în România, a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi, cât şi pentru unităţile medicale sanitare. Grupul de lucru este format din specialişti, sub coordonarea titularilor de portofolii din Sănătate, Afaceri Externe, Afaceri Interne, Transporturi, Infrastructură şi Comunicaţii.
Potrivit comunicatului transmis de Ministerul Sănătăţii, acest comitet a recomandat un set de măsuri pentru aeroporturi, cât şi pentru unităţile medicale sanitare.
Pe lângă cuvântul de ordine nr. 1 „informarea”, atât a medicilor din toată ţara, cât şi a publicului, pe toate canalele posibile: instructaje profesionale, facebook, afişe şi pliante în aerogări, etc, în special pentru aeroporturi s-a recomandat „instalarea de scannere termice pe fluxurile de pasageri pentru detectarea pasagerilor a căror temperatură corporală este mai mare sau egală cu 38 de grade Celsius. Implementarea acestei măsuri se va decide, luni, 27.01.2020, cu toţi factorii decizionali.
Unităţile medicale desemnate să preia cazurile cu suspiciune de coronavirus sunt spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Timişoara, Constanţa, Cluj, iar în Bucureşti – INBI „Matei Balş” (unde vor fi direcţionate şi primele cazuri confirmate) şi SCBIT „Victor Babeş”);
În toată ţara, personalul din toate UPU/CPU/camere de gardă vor avea obligaţia ca pe tot parcursul serviciului să poarte echipament de protecţie specific (mască şi mănuşi). Totodată, unităţile sanitare au obligaţia să asigure personalului substanţele dezinfectante pentru mâini şi pentru suprafeţe în cantităţi suficiente.

Coronavirus, situaţia la zi
Până în acest moment, s-a monitorizat întreaga circulaţie a persoanelor care vin spre România, din aria geografică a Chinei, pe criterii epidemiologice. Alerte au fost la Cluj, Timişoara, Constanţa şi Bucureşti, dar toate au fost infirmate.
La nivel mondial, duminică s-au confirmat 2.061 de cazuri confirmate, din care 56 decese:
- China continentală - 2019 cazuri, din care  56 decese;
-  Thailanda - 6 cazuri;
-  Japonia - 3 cazuri;
-  Macao - 2 cazuri;
-  Coreea de Sud - 3 cazuri;
-  Hong Kong - 5 cazuri;
-  Taiwan - 3 cazuri;
-  Singapore - 4 cazuri;
-  Malaysia - 3 cazuri;
-  Nepal - 1 caz;
-  Vietnam - 2 cazuri;
-  Statele Unite - 2 cazuri;
-  Canada - 1 caz;
-  Franţa – 3 cazuri.

+2 -0

Comentarii

Honcu Ion

2020-03-23 11:59:29


Sunt persoane cu risc crescut printre care si cele peste 63 ani, cu diabet avansat care a făcut ravagii în organism. Cu aceste persoane ce faceti? Sunt doua căi: 1. Să-i eutanasiați la cerere, 2. Să-i imunizați, să-i tratați maiales că aceștia au contribuit la sănătatea dv, la cresterea si educatia pe care o aveți. Cine verifică medicii de familii despre vaccinurile epuizate și încotro s-au dus? Pe acest președinte al casei de asigurări nu-l mai schimbă nimeni?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie