Curs BNR

1 EUR = 4.9476 RON

1 USD = 4.2587 RON

1 GBP = 5.8750 RON

1 XAU = 246.8735 RON

1 AED = 1.1594 RON

1 AUD = 3.1944 RON

1 BGN = 2.5296 RON

1 BRL = 0.7666 RON

1 CAD = 3.4423 RON

1 CHF = 4.6280 RON

1 CNY = 0.6673 RON

1 CZK = 0.1926 RON

1 DKK = 0.6651 RON

1 EGP = 0.2707 RON

1 HUF = 1.3533 RON

1 INR = 0.0568 RON

1 JPY = 3.7354 RON

1 KRW = 0.3654 RON

1 MDL = 0.2435 RON

1 MXN = 0.2115 RON

1 NOK = 0.5100 RON

1 NZD = 3.0538 RON

1 PLN = 1.0747 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0614 RON

1 SEK = 0.4948 RON

1 TRY = 0.4499 RON

1 UAH = 0.1612 RON

1 XDR = 6.0225 RON

1 ZAR = 0.2889 RON

Editia 7568 - 27 oct 20:03

Violonista cu care se mândresc profesorii de la Liceul de Muzică Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 24 martie 2016

Maria Izabella Dicu ne-a reprezentat ţara într-un masterclass în Bulgaria, ţinut de remarcabilul solist Mincho Minchev. E doar ultima performanţă din palmaresul violonistei, alcătuit din numeroase premii şi concerte cu Filarmonica sau Opera din Braşov

Violonista cu care se mândresc profesorii de la Liceul de Muzică Braşov

Foto: Alături de maestrul Mincho Minchev

Maria Izabella Dicu are 12 ani şi este elevă a Liceului de Muzică „Tudor Ciortea”, unde studiază vioara. Deja  are un palmares care cuprinde mai multe premii naţionale şi internaţionale deşi studiază de şase ani. Un palmares pe care îl îmbogăţeşte cu un masterclass, la care a participat, în 13-21 martie, la Ruse, Bulgaria. A fost singura reprezentantă a României în evenimentul din Bulgaria, unde s-a prezentat foarte bine. „Izabella a fost cea mai mică dintre participanţi, dar a fost aleasă să interpreteze în concertul din finalul masterclassului, unde evoluează cei mai valoroşi cursanţi. Au fost 16 participanţi care au lucrat zilnic cu solistul Mincho Minchev. Ne mândrim cu ea, este una dintre cele mai talentate eleve”, a declarat prof. Francisca Lupu, director Liceul „Tudor Ciortea” Braşov.

Şansa i-a surâs
Izabella a ajuns în Bulgaria cu ajutorul celor din Clubului Soroptimist Internaţional Braşov, care, împreună cu Clubul din Ruse, au decis să sprijine o fetiţă talentată pentru participarea la acest eveniment. „Noi nu am cunoscut-o pe Izabella, dar ne-am adresat direcţiunii şcolii, care ne-a recomandat mai multe eleve, dintre care în final, am ales-o pe Izabella. Clubul Soroptimist din Ruse şi din Braşov au susţinut cheltuielile cu transportul, cu şederea acolo, taxa de înscriere şi alte activităţi acolo”, a povestit Măciucă Rodica, director de programe Clubul Soroptimist Internaţional Braşov.
Alegerea nu a fost tocmai întâmplătoare. „Această elevă a fost aleasă pentru masterclass pentru că este un copil absolut deosebit. O cunosc de când avea 6 ani, deci încă nu era eleva Şcolii de Muzică atunci când a vrut să studieze vioara şi am văzut calităţile excepţionale pe care le are. Într-un an de zile a progresat câţi alţii în trei şi drept urmare în decembrie, pe când era în clasa I, a fost prezentă la Concursul Internaţional «Paul Constantinescu» de la Ploieşti, concurs în două etape cu grad mare de dificultate, unde ea a luat locul I şi premiul special al juriului şi unde a fost foarte apreciată de solistul Gabriel Croitoru şi de profesorul Octavian Raţiu, şef de catedră de Coarde de la Academia Naţională de Muzică, care au ţinut să vorbească cu părinţii şi să spună că acest copil este un copil cu aptitudini deosebite”, a lăudat-o profesoara Elena Adriana Lepădătescu.

Studiază în particular cu Florin Ionescu Galaţi
Maria Izabella Dicu face vioară de la vârsta de 6 ani, un instrument despre care mărturiseşte că „îmi place la nebunie”. La 7 ani a avut prima apariţie ca solistă, în cadrul Concertului de Crăciun al Operei Braşov. „Acest instrument m-a atras deoarece are un sunet delicat, finuţ, îmi place foarte mult”, a spus eleva. Cât despre experienţa din Ruse, spune că a fost una extrem de bună. „Sunt fericită că am învăţat multe lucruri de la maestrul Mincho Minchev şi sunt foarte câştigată că am fost la Ruse. Când am fost pe scenă, mi-a fost un pic frică, dar când încep să cânt, nu mai există nimic altceva. Mă gândesc să particip şi la alte masterclassuri. În viitor, asta îmi doresc, să dau concerte, să fiu solistă”, a mărturisit fata.
Concerte deja a susţinut, iar braşovenii deja au aplaudat-o. Însă toate acestea, oricine ştie, se face cu mult, mult efort. „De la talent se porneşte, dar pe lângă asta e nevoie de o muncă susţinută, ceea ce pentru un copil înseamnă de multe ori renunţarea la bucuriile copilăriei. În timpul săptămânii exersează două ore şi jumătate trei ore, iar în week-end, 4, poate chiar 5 ore. Din familia noastră nu mai cântă nimeni la vreun instrument. Eu sunt muzician, dar nu ştiu dacă asta este o influenţă, cât este a profesorilor cu care lucrează doamna Lepădătescu şi Florin Ionescu Galaţi”, a explicat şi tatăl fetei, Cristian Dicu.

CV de artistă
- În clasa I obţine prima izbândă din carieră, respectiv premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” Ploieşti. În acelaşi an, obţine premiul I la Concursul „Pagini muzicale româneşti” Braşov şi premiul I la Concursul „Miniatura Romantică” Galaţi.
- În anul 2011 participă şi câştigă premiile I la concursurile „Tânărul instrumentist” şi „Pagini muzicale româneşti” de la Braşov.
- În anul 2012 câştigă premiul I la Concursul „Timotei Popovici” Sibiu şi premiile I la „Pagini muzicale româneşti” şi „Tânărul instrumentist” Braşov.
- În anul 2013 reuşeşte să câştige pe lângă premiul I la „Pagini muzicale româneşti” Braşov şi premiul I la toate etapele Olimpiadei şcolare, inclusiv premiul I la Finala Naţională de la Cluj-Napoca.
- În 2014 obţine premiul I la „Tânărul instrumentist” Braşov, premiul I la Concursul „W.A.Mozart” Târgovişte, Marele premiu şi Premiul special al Academiei de Muzică din Viena „ESTA” la Concursul „Miniatura Romantică” de la Galaţi.
- În 2016 participă activ şi absolvă cursul de master class susţinut de maestrul violonist Mincho Minchev la Ruse în Bulgaria.
- Obţine diplome de excelenţă în urma activităţii sale artistice, din partea Liceului de Muzică „Tudor Ciortea” Braşov, Operei Braşov şi Consiliului Judeţean Braşov.
La vârsta de 7 ani are prima apariţie ca solistă, alături de orchestra simfonică a Operei Braşov, în cadrul Concertului de Crăciun.
- În perioada 2010-2015, a susţinut mai multe concerte ca solistă, atât în cadrul concertelor organizate de Opera Braşov, cât şi în cadrul concertelor Filarmonicii Braşov, acompaniată de orchestra simfonică a acesteia. Participă în anul 2014 la Festivalul Muzicii de Cameră, unde concertează în duet, alături de maestrul violonist, Florin Ionescu-Galaţi.
- În 2016 cântă în concertul de final al master class-ului susţinut de maestrul violonist Mincho Minchev, concert ce face parte din, Festivalul muzicii lunii martie” Ruse-Bulgaria
 

+2 -0

Comentarii

Rodica Maciuca - director de programe la Clubul Soroptimist International Brasov

2016-03-24 22:50:14


Felicitari, Iza! membrele soroptimiste de la Brasov si Ruse sunt mandre de tine! Mult succes in continuare!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional