Curs BNR

1 EUR = 4.9490 RON

1 USD = 4.3853 RON

1 GBP = 5.8544 RON

1 XAU = 253.3079 RON

1 AED = 1.1939 RON

1 AUD = 3.1350 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7817 RON

1 CAD = 3.4429 RON

1 CHF = 4.7366 RON

1 CNY = 0.6872 RON

1 CZK = 0.1925 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2792 RON

1 HUF = 1.3432 RON

1 INR = 0.0584 RON

1 JPY = 3.8663 RON

1 KRW = 0.3683 RON

1 MDL = 0.2474 RON

1 MXN = 0.1995 RON

1 NOK = 0.4827 RON

1 NZD = 2.9949 RON

1 PLN = 1.0536 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0585 RON

1 SEK = 0.4799 RON

1 TRY = 0.3462 RON

1 UAH = 0.1614 RON

1 XDR = 6.1308 RON

1 ZAR = 0.2719 RON

Editia 7590 - 26 noi 11:13

Victorie pentru Victoria: Spitalul din oraş a fost redeschis, oficial, după 10 ani. Cioloş și fostul ministru al Sănătății, la inaugurarea pentru care doar oamenii și firmele locale au dat bani

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 15 octombrie 2021

Victorie pentru Victoria: Spitalul din oraş a fost redeschis, oficial, după 10 ani. Cioloş și fostul ministru al Sănătății, la inaugurarea pentru care doar oamenii și firmele locale au dat bani

Închis „la pachet” cu spitalele din Codlea şi Săcele, în anul 2011, spitalul orăşenesc Victoria din judeţul Braşov a fost redeschis, oficial, joi, 14 octombrie. Spitalul, care are acum 38 de paturi, deserveşte oraşul Victoria, cu 8.412 de locuitori, dar şi comunităţile limitrofe, cu o populaţie estimată de 20.000 de persoane. La această unitate, internările vor începe în câteva zile, după ce se vor termina lucrările de dezinfecţie şi dezinsecţie.
Evenimentul de redeschidere a spitalului s-a desfăşurat joi, la Victoria, în prezenţa premierului desemnat, Dacian Cioloş, dar şi a prefectului Braşovului, Cătălin Văsii, şi a preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.  
Demersurile pentru redeschiderea spitalului au început când ministru al Sănătăţii era Vlad Voiculescu şi au continuat în mandatul Ioanei Mihăilă (prezentă şi ea ieri, la inaugurare – n.r.). În proiect s-au implicat, printre alţii, directorul medical al spitalului de la Săcele, Ionuţ Poinăreanu, dar şi directorul Florin Popa, managerul spitalului din Victoria.  Hotărârea de Guvern prin care a fost aprobată redeschidere 8 iulie 2021. În momentul în care am obţinut hotărârea de Guvern, am început demersurile pentru redeschiderea efectivă a spitalului şi am pregătit alocarea financiară. Iniţial, nu era capitol bugetar şi am făcut demersuri pentru obţinerea de finanţări. Din păcate, de la Guvern nu am primit nici un leu pentru spital, ceea ce nu mi se pare normal, mai ales în actualul context pandemic”, a declarat primarul oraşului Victoria, Camelia Bertea, în timpul ceremoniei de redeschidere a spitalului.

90.000 de euro din sponsorizări
În schimb, a menţionat primarul, s-au implicat foarte mult în redeschiderea spitalului firmele din localitate. „Avem în spital aparatură nouă de peste 90.000 de euro, achiziţionată din sponsorizări. De exemplu, firma Purolite a oferit sponsorizare de 75.000 euro pentru întreaga bază de recuperare de la balneologie şi terapie. Alţi sponsori sunt Saga, Maxam, Carmolimp, dar lista nu se încheie aici. Nu în ultimul rând, au contribuit şi oameni inimoşi, care au contribuit cu sume importante pentru acest spital”, a mai spus Bertea. Aceasta a anunţat că în perioada următoare vor continua lucrările de modernizare a spitalului.
Spitalul îşi va desfăşura activitatea în subordinea Consiliului Local, iar de la bugetul local al oraşului a fost alocată suma de 152.000 euro pentru investiţii şi funcţionare.

Dacian Cioloş, impresionat de implicarea comunităţii
La eveniment a participat şi premierul desemnat al României, Dacian Cioloş, care a declarat că „este un lucru extraordinar să construieşti spitale. Acum vedem cel mai bine ce înseamnă nevoia de investiţii în sănătate. Acestea sunt promise de 30 de ani de politicieni, dar nu au fost realizate. Ceea ce mi se pare impresionant este că acest spital a fost realizat cu implicarea comunităţii. Cred că acest lucru este o palmă pentru autorităţile centrale, care nu s-au implicat într-un astfel de proiect. Cred că este un pretext pentru politicieni să înţeleagă că oamenii nu mai au răbdare să mai aştepte implicarea autorităţilor centrale”.

Cătălin Văsii: „Noi nu am făcut altceva decât să ne îndeplinim atribuţiile de serviciu”
La rândul său, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, despre care a spus că a asigurat tot sprijinul în pregătirea documentaţiilor ce trebuiau trimise la Guvern. „Este o bucurie să asist la acest eveniment. Din partea mea nu a fost un efort prea mare să sprijin acest demers. De altfel, noi nu am făcut altceva decât să ne îndeplinim atribuţiile de serviciu. A fost un efort susţinut al autorităţilor locale de aici. Referitor la lucrările ce se desfăşoară aici, dar şi la faptul că au fost găsiţi medici, aici, principalul merit este al celor din Victoria, al primarului oraşului”.

Adrian Veştea: „Voi sprijini în continuare demersurile de modernizare a spitalului din Victoria”
Tot în cadrul evenimentului de redeschidere a spitalului, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a declarat că a acordat tot sprijinul pentru redeschiderea spitalului, având discuţii în acest sens cu ministrul Dezvoltării Regionale, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, atunci s-a pregătit proiectul de Hotărâre de Guvern. „Am fost alături de toţi primarii, indiferent de culoarea lor politică. Redeschiderea acestui spital este un moment fericit şi important pentru oraşul Victoria, mai ales în această perioadă extrem de complicată din punct de vedere sanitar. Consiliul Judeţean Braşov a atras fonduri sau a alocat din resurse bani pentru sistemul sanitar. Am realizat anul trecut secţia modulară pentru cazurile grave de coronavirus. De asemenea, în scurt timp vom inaugura şi noua Unitate de Primiri Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean Braşov, realizată printr-un program al Băncii Mondiale”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov.
Nu în ultimul rând, Veştea a declarat că „voi sprijini în continuare demersurile de modernizare a spitalului din Victoria, în special în ceea ce priveşte atragerea finanţărilor, fie din programe europene, fie prin liniile de finanţare de la bugetul de stat”.  

Managerul spitalului: nu lăsaţi acest spital din mână
Pe de altă parte, managerul Spitalului Orăşenesc Victoria, dr. Florin Popa, le-a solicitat oficialilor care erau prezenţi la eveniment să „nu lase acest spital din mână”. Dr. Diana Tudor, directorul medical al unităţii sanitare, a menţionat că spitalul are o capacitate de 38 de paturi aprobate. „Structura totală a spitalului este de 50 de paturi. 12 vor fi în curs de organizare. Va avea compartiment de recuperare, de boli cronice, de medicină internă şi compartiment de pediatrie. De asemenea, include o structură de spitalizare de zi cu 18 paturi, împărţite între spitalizarea de zi medicală şi pediatrie, precum şi un ambulatoriu de specialitate. Vom avea o cameră de gardă multidisciplinară, care va asigura urgenţele chirurgicale şi medicale. Pentru început avem o echipă mai mică, dar ne dorim să o extindem”, a anunţat directorul medical al unităţii medicale.
Spitalul are 36 de salariaţi, contractele de muncă fiind semnate în 13 octombrie. Din 18 octombrie se vor mai angaja 9 persoane, iar de la 1 noiembrie vor mai fi încadrate 25 de persoane.

Comentarii

'Florin'

2021-10-15 12:18:06


'Nu le-ar fi rusine, n-au sprijinit cu nimic, dar vin sa taie panglica si sa apara in poze la ziar! Si de ce intr-o tara din Uniunea Europeana, in secolul XIX, e ceva \"extraordinar\" sa se construiasca spitale? Ar trebui sa fie ceva NORMAL, domnule Ciolos. Cat ati fost la guvernare cate spitale ati construit?'

'Lazar'

2021-10-15 09:42:22


'Hopa si Ciolos la promovarea imaginii incompetentului Voiculescu reprezentat de Ioana Mihaila pentru recuperarea conducerii Ministerului Sanatatii izvor nesecat pentrue reteaua de profitori useristi.'

'mariana'

2021-10-15 08:08:04


'cat tupeu sa ai? nu le-a dat un leu pentru spital si totusi fosta ministresa la sănătate s-a proțăpit la inaugarare ! '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional