Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 03:43

Veşti din China pentru Braşov

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 25 octombrie 2017

Aeroportul şi terenuri de peste 100 de hectare pentru parcuri industriale, investiţiile de care sunt interesaţi

Veşti din China pentru Braşov

Autorităţile judeţene împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri braşovean au pus bazele unei colaborări bilaterale cu provincia Hunan din China prin semnarea unei scrisori de intenţie, în urma vizitei oficiale de săptămâna trecută în Republica Populară Chineză. Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a precizat că mediul de afaceri din China este interesat, în primul rând, să dezvolte parcuri industriale în judeţul Braşov, dar şi să se implice în proiectul aeroportului, dacă în urma definitivării studiului de fundamentare va reieşi că varianta optimă pentru definitivarea obiectivului este concesionarea. „Oamenii de afaceri şi oficialii chinezi s-au arătat extrem de interesaţi de realizarea unor investiţii ce vizează dezvoltarea de parcuri industriale. Le-am prezentat totodată, proiectul aeroportului, în ce etapă suntem, ţinând cont că o delegaţie din provincia Hunan a fost deja la aeroport cu ocazia vizitei în România de luna trecută. Au văzut în ce stadiu suntem, şi în cazul în care în urma studiului de fundamentare se va decide concesionarea, sunt interesaţi să participe. De asemenea, am avut o întâlnire cu reprezentanţii Tidfore, importantă companie de construcţii de infrastructură rutieră şi aeroportuară, ocazie cu care am văzut capabilităţile acesteia şi am vizitat amplasamentul viitoarei zone libere”, a declarat Adrian Veştea.



Promovarea produselor româneşti în China
În ceea ce priveşte investiţia în parcuri industriale, chinezii sunt interesaţi de dezvoltări de anvergură, pe suprafeţe de peste 100 de hectare. „Există suprafeţe de teren disponibile în judeţ în acest sens, cum ar fi de exemplu la Victoria, în Feldioara sau în Codlea, numai că terenurile sunt acum fărâmiţate. Important este ca parteneriatele cu mediul de afaceri chinez să se materializeze şi apoi se va discuta şi cu proprietarii terenurilor pentru a evita specula imobiliară”, a precizat preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Braşov, Silviu Costea, care a făcut parte din delegaţia oficială. Acesta a mai subliniat faptul că scopul vizitei a fost şi de a le prezenta chinezilor o serie de produse româneşti, în vederea dezvoltării exporturilor. „O altă componentă a acestei vizite oficiale a fost să promovăm şi o parte din produsele firmelor româneşti în China, în principal din domeniul agricol. Pentru a putea face exporturi în China este însă nevoie de o cantitate mare, de aceea trebuie create structuri asociative ale producătorilor, iar pentru a se materializa exporturile este nevoie de acordul ambelor guverne. Practic firmele care vor să îşi desfacă marfa în China, trebuie să depună o scrisoare de intenţie la Guvernul român, care o dă celui chinez, iar procedura durează până la 2 ani. Ei au nevoie de orice cel puţin pe partea de mâncare, astfel că există oportunitate de colaborare”, a explicat Costea.
De exemplu, în oraşul Changsha s-a desfăşurat o întâlnire cu reprezentanţii Changsha National Hi-tec Industrial Development Zone, posibili investitori într-un parc industrial în judeţul Braşov, iar delegaţia română a vizitat parcul industrial şi birourile puse la dispoziţie de către autorităţi pentru reprezentanţii unor ONG-uri din diverse ţări care vor să-şi promoveze economia locală. În acest context s-a discutat posibilitatea găzduirii gratuite a unor reprezentanţi ai judeţului Braşov, care să îşi promoveze produsele. Şi în sectorul Qinzhou, unde delegaţia braşoveană s-a întâlnit cu viceprimarul Mei Yi Jin şi cu administraţia Complexului Expoziţional Ningbo, firmelor din România le este oferită oportunitatea de a-şi expune şi promova produsele proprii.



Chinezii sunt prezenţi deja în industria braşoveană
Totodată, preşedintele CJ Braşov a avut o întâlnire de lucru şi cu viceguvernatorul provinciei Hunan, He Baoxiang, şi echipa acestuia, în cadrul căreia s-au stabilit posibilităţi de colaborare bilaterală în domeniul cultural, educaţional şi economic. Delegaţia română s-a deplasat şi la Ningbo, aici fiind programată întrevederea cu Chai Li Da, preşedintele CCPIT (China Council for Promotion of International Trade), şi cu echipa pentru afaceri externe, în cadrul căreia s-au purtat discuţii privind organizarea Forumului Ningbo – Braşov. Forumul de afaceri a avut loc în 19 octombrie şi a cuprins prezentarea priorităţilor investiţionale şi de export ale judeţului Braşov, prezentarea intenţiilor de investiţii ale companiilor din Ningbo, prezentarea proiectului „Drumul mătăsii” (one road-one belt) – o iniţiativă a Chinei pentru revigorarea marilor rute de transport care leagă Asia de Europa şi Africa, prezentarea poziţiei Chinei la Summitul 16+1, un summit al liderilor din 16 state din Europa Centrală şi de Est şi China, precum şi exemple de bune practici ale companiilor chineze care au investiţii în judeţul Braşov. Preşedintele CCI Braşov a precizat că firmele chineze au achiziţionat deja fabrici din Codlea şi Cristian, fabrici deţinute de companii germane din domeniul auto.



Shanghai, un model pentru Braşov
Oaspeţii români au fost primiţi şi de către primarul oraşului Ningbo, Li Guanding, însoţit de oameni de afaceri reprezentând companii interesate de investiţii în România. Discuţiile s-au axat pe prezentarea potenţialului economic al judeţului Braşov şi a condiţiilor legislative privind accesul companiilor chineze la licitaţii publice, concesiuni şi parteneriate public-private. Ultimul vizită a oficialilor braşoveni a fost la Shanghai, cel mai mare oraş al Chinei, cu o populaţie de peste 24 de milioane de locuitori şi cel mai important centru financiar. „Oraşul poate reprezenta un model pentru Braşov în ceea ce priveşte conservarea clădirilor istorice, trecerea de la vechi la nou fără a afecta tradiţia şi cultura chineză fiind una din priorităţile autorităţilor locale”, a subliniat Adrian Veştea.

Comentarii

Simona

2018-02-16 05:16:21


"astia mici si cu ochi oblici" sunt interesati de a dezvolta acorduri de colaborare economica sustenablile cu tarile din estul Europei, prin intermediul proiectelor guvernamentale care inselenesc si incurajeaza astfel de parteneriate. Iar pentru atingerea obiectivelor strategice este nevoie si de participarea Romaniei, nu pe hartie ci prin atingerea indicatorilor stabiliti. Asadar, au plecat dar se intorc ;).

eu

2017-10-25 15:44:13


nu inteleg ce cauta si secretarul orasului Ghimbav acolo????? cu ce drept merge si el in China?????

Aurel Amalinei

2017-10-25 08:25:03


Au mai fost pe la Brasov din acestea cu ochii oblici care au promis si au plecat

Lazar

2017-10-25 06:39:22


Asteptam curse directe Brasov- China de pe aeroportul international din Brasov.Cand decoleaza primul avion ?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie