Curs BNR

1 EUR = 4.9771 RON

1 USD = 4.6576 RON

1 GBP = 5.9174 RON

1 XAU = 347.5083 RON

1 AED = 1.2680 RON

1 AUD = 3.0788 RON

1 BGN = 2.5447 RON

1 BRL = 0.8685 RON

1 CAD = 3.3854 RON

1 CHF = 5.2114 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2011 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0976 RON

1 HUF = 1.2500 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9651 RON

1 KRW = 0.3364 RON

1 MDL = 0.2589 RON

1 MXN = 0.2503 RON

1 NOK = 0.4360 RON

1 NZD = 2.8549 RON

1 PLN = 1.1388 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0522 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1434 RON

1 UAH = 0.1145 RON

1 XDR = 6.1360 RON

1 ZAR = 0.2532 RON

Editia 8202 - 17 iun 03:23

Veştea, despre o posibilă dimensiune militară a Aeroportului Braşov

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 29 sepembrie 2023

„Vom avea astfel de solicitări pe viitor şi nu vreau neapărat să fac doar promisiuni, va exista şi cargo la Braşov”

Veştea, despre o posibilă dimensiune militară a Aeroportului Braşov

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Adrian Veştea, a fost invitatul Mădălinei Dobrovolschi în emisiunea „Piaţa Victoriei” la Europa FM. Despre Aeroportul de la Braşov, ministrul Dezvoltării a spus că vor fi solicitate fonduri în privinţa dezvoltării şi a unei dimensiuni militare a acestuia „încât să putem să extindem platformele de îmbarcare, să putem face o serie de investiţii care să îmbunătăţească capacitatea aeroportului încât să poată acomoda şi aeronave militare”. Mai mult, Veştea a precizat că „În prezent există chiar şi un proiect care va face legătura feroviar cu aeroportul”. Vă prezentăm în continuare interviul difuzat pe acest subiect.

- Care este planul de dezvoltare pentru Aeroportul Braşov?
- „Un lucru cred că trebuie ştiut de la bun început: este un proiect extrem de important care nu necesită doar lucrări de infrastructură, a contat foarte mult să găsim soluţia să operaţionalizăm acest aeroport, iar dacă ne raportăm la cifrele care sunt în primele trei luni ale acestui ani – şi am văzut prognoze la nivelul tuturor aeroporturilor în special în perioada de vară când multe dintre ele au acomodat avioane de tip charter – putem spune că Braşovul s-a mişcat foarte bine.
Din cele 17 aeroporturi a trecut în primele 10 aeroporturi. O dovadă că este un aeroport viabil, un aeroport care se poate susţine pe viitor. Sunt şi anumite neajunsuri şi trebuie să le vedem şi pe acelea – ca orice obiectiv care este la început de drum am cosndierat de cuviinţă – şi acelaşi lucru l-am discutat şi cu instituţiile statului care asigură atât partea de securitate, partea de poliţie de frontieră, de vamă, cât şi dirijarea traficului aerian – de a gândi într-o primă etapă (şi în perioada aceasta care este extrem de aglomerată) o soluţie pentru început de 12 ore. În prezent, există în analiză soluţia de a prelungi acest program…”.

- Adică intervalul în care să fie funcţional aeroportul…
-  „Intervalul acesta, în momentul în care am avut astfel de discuţii anul trecut, când am pus pe grafic toate lucrările care mai trebuiau finalizate până la inaugurarea acestui obiectiv ni s-au spus că nu au suficiente persoane şi nu au capacitatea să asigure mai mult de 12 ore fiindcă este ştiut faptul că toate culoarele de zbor de pe Ucraina s-au mutat pe România, acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu o parte din culoarele de pe Republica Moldova.
Perioada de vară, iunie-iulie-august este o perioadă în care sunt foarte multe companii de turism care angajează avioane de tip charter de pe aeroporturile din România şi în felul acesta s-a ajuns în situaţia în care am agreat la început, fiindcă am crezut că este vorba de o tergiversare şi am zis să văd pornit, să văd primul avion care aterizează, fiindcă erau foarte mulţi sceptici şi nu vă pot spune prin câte am trecut în aceşti 7 ani de zile până am operaţionalizat acest aeroport fiindcă toţi deveniseră specialişti în aviaţie. Dar este important că am depăşit acest lucru.

- Mădălina Dobrovolschi: Există perspectiva ca acest aeroport să aibă şi o dimensiune militară? Vă întreb lucrul acesta pentru că am citit informaţii despre întâlnirea pe care aţi avut-o cu Comisarul European pe Transport Adina Vălean şi înţeleg v-a orientat către finanţări pentru mobilitate duală civil-militară. Ce înseamnă lucrul acesta? E şi Ghimbav lângă…
-  „În judeţul Braşov este cel mai mare poligon militar, poligon NATO, mă refer la Poligonul Cincu. Am considerat de cuviinţă că este foarte important să găsim orice oportunitate de a accesa fonduri, ţinând cont de faptul că la nivel european, în prezent, nu mai există intenţia de a finanţa astfel de obiective şi atunci ar trebui să ne legăm şi să ne legăm la modul realist – nu în sensul că profităm pe nedrept de aceste lucruri – încât să putem să extindem platformele de îmbarcare, să putem face o serie de investiţii care să îmbunătăţească capacitatea aeroportului încât să poată acomoda şi aeronave militare. Şi în felul acesta să putem să continuăm investiţiile şi să putem să îl folosi pe mai multe domenii de activitate”.

- Deci veţi solicita fonduri pentru dezvoltarea şi unei dimensiuni militare?
- „Absolut. Vom avea astfel de solicitări pe viitor şi nu vreau neapărat să fac doar promisiuni, va exista şi cargo la Braşov. În prezent există chiar şi un proiect care va face legătura feroviar cu aeroportul. Există un proiect care ţine de Ministerul Transporturilor, de CFR Infrastructura, iar în prezent colegii noştri de la Consiliul Judeţean Braşov vor depune pe trenul metropolitan, pe oportunităţile acestea de finanţare, posibilitatea de a implementa acel proiect de legătură pe calea ferată cu Aeroportul de la Braşov. Eu cred că lucrurile se vor îmbunătăţi, iar eu am fost de fiecare dată optimist. Dacă eram pesimist, niciodată nu aş fi implementat astfel de proiecte”.

+6 -7

Comentarii

'Barbu Gh.'

2023-09-29 09:47:34


'Pentru ce militar? Trebuie să intrăm în război cu vreo țară și nouă nu ni s-a zis? Trebuie să îi apărăm pe racheți, cumva? CU CINE VOM FI ÎN RĂZBOI!?'

'Lazar'

2023-09-29 07:55:34


'Numai prin realizarea terminalului cargo a legaturilor feroviare metropolitane si a drumurilor de legatura la viitoarele cele 4 autostrazi care vor traversa judetul Brasov (folositoare si pentru NATO) aeroportul va deveni un hab de mare succes in centrul tarii si a Europei.Felicitari pentru ce ati realizat pana acum d-le Vestea si mult succes in realizarea acestor obiective.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie