Curs BNR

1 EUR = 4.9490 RON

1 USD = 4.2444 RON

1 GBP = 5.8603 RON

1 XAU = 242.8836 RON

1 AED = 1.1555 RON

1 AUD = 3.1704 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7699 RON

1 CAD = 3.4449 RON

1 CHF = 4.6190 RON

1 CNY = 0.6641 RON

1 CZK = 0.1942 RON

1 DKK = 0.6651 RON

1 EGP = 0.2702 RON

1 HUF = 1.3745 RON

1 INR = 0.0566 RON

1 JPY = 3.7199 RON

1 KRW = 0.3603 RON

1 MDL = 0.2468 RON

1 MXN = 0.2088 RON

1 NOK = 0.5081 RON

1 NZD = 3.0353 RON

1 PLN = 1.0818 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0599 RON

1 SEK = 0.4938 RON

1 TRY = 0.4562 RON

1 UAH = 0.1615 RON

1 XDR = 6.0083 RON

1 ZAR = 0.2908 RON

Editia 7564 - 21 oct 08:36

Verde Coliban şi Braşovul reproiectat: Bulevardul Victoriei a fost ales de primar pentru primul exemplu de „cale verde”: două benzi auto desfiinţate, parcări coborâte în subteran şi „înverzită zona”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 sepembrie 2021

A avut împotrivă ieri întregul CL, doar membrii de partid nu l-au acuzat că nu vrea să blocheze oraşul, şi aşa blocat: viziune per ansamblu şi apoi „la bucată”

Verde Coliban şi Braşovul reproiectat: Bulevardul Victoriei a fost ales de primar pentru primul exemplu de „cale verde”: două benzi auto desfiinţate, parcări coborâte în subteran şi „înverzită zona”

Anunţat în urmă cu mai mulţi ani de fosta conducere a Primăriei, concursul de soluţii pentru reconfigurarea Bulevardului Victoriei din Braşov a revenit în actualitate. Astfel, Primăria Braşov are în plan să organizeze un concurs de soluţii pentru reconfigurarea bulevardului, astfel încât să fie incluse şi zone verzi sau alte funcţiuni de agrement. Pentru acest concurs, primarul Braşovului, Allen Coliban, a propus alocarea sumei de 1 milion de lei, prin rectificarea bugetului local ce s-a discutat în şedinţa de plen a Consiliului Local de miercuri, 29 septembrie.
„Avem în plan să organizăm un concurs de soluţii cu participarea unor arhitecţi de top din România şi din străinătate. Prin acest concurs vom acorda un premiu, iar câştigătorul ne va oferi o soluţie tehnică, dar şi studiul de fezabilitate. Cred că derularea acestui concurs este oportună, mai ales că este în pregătire şi un alt proiect, «Calea Verde», care presupune dezvoltarea transportului verde, iar Bulevardul Victoriei este inclus în proiect. În aceste condiţii este nevoie de corelarea celor două proiecte, pentru că, în cazul în care se implementează numai proiectul Calea Verde, nu se pot face apoi modificări sau îmbunătăţiri mai mulţi ani. Dacă vom corela cele două proiecte, vom identifica cea mai bună soluţie pentru această zonă a oraşului”, a declarat edilul în timpul şedinţei de plen.
De asemenea, el a menţionat că se pot extinde zonele verzi, că se pot amenaja zone de agrement, dar şi spaţii pentru amplasarea unor terase. Totodată, el a menţionat că, de exemplu, pe această arteră se poate renunţa la două benzi de circulaţie din cele şase şi se pot amenaja parcări subterane.

Propunerea unui consilier local: să se organizeze o dezbatere publică
Această iniţiativă a stârnit discuţii aprinse în Consiliul Local Braşov, mai mulţi aleşi nefiind de acord cu renunţarea la două benzi de circulaţie. „La ce vedem în fiecare zi, nu este oportun să tăiem două din şase benzi. Circul zilnic în zonă, iar dimineaţa este extrem de aglomerat. Personal, nu sunt de acord să se taie benzi de circulaţia. Când propui o astfel de măsură, trebuie să prezinţi o alternativă, dar acestea nu există. Întâi e nevoie de o viziune privind traficul, apoi ne putem gândi la renunţarea la unele benzi. Cred că în acest sens este elocvent cazul străzii Mureşenilor”, a declarat şeful Grupului PSD din Consiliul Local Braşov, Lucian Pătraşcu.
După această intervenţie, primarul Braşovului, Allen Coliban, a precizat că „avem studiu de trafic şi plan de mobilitate urbană. Eu propun acum un concurs internaţional pentru regândirea circulaţiei pe bulevard, astfel încât să fie înverzită zona. Nu vreau să tai benzi, acestea sunt doar exemplificări. Cei care vor participa la concursul de soluţii vor avea la dispoziţie studiul de trafic şi Planul de Mobilitate Urbană”.

„Unde vreţi să faceţi zonă verde? Pe blocuri?”
Lucian Pătraşcu a revenit în discuţie, afirmând că „unde vreţi să faceţi zonă verde? Pe blocuri? În Comisia Economică mi s-a spus că în locul a două benzi se doreşte amenajarea de zone verzi”.
O intervenţie a avut şi consilierul local PNL, Ciprian Chiricheş, care a declarat că „dăm dovadă de stângăcie. Municipiul Braşov nu poate fi luat în discuţie cu propuneri de fluidizare a traficului pe segmente. Este nevoie de o viziune de ansamblu, valabilă pentru tot oraşul. Dacă nu avem un proiect de fluidizarea a traficului pentru tot oraşul. Întrebarea mea este: pentru Bulevardul Victoriei, concursul de soluţii pe care îl propuneţi se suprapune cu un alt proiect ce vizează transportul public sau cel cu ajutorul bicicletei?”. Totodată, acesta a recomandat organizarea unei dezbateri publice pentru proiectul de reconfigurare a Bulevardului Victoriei, propunere susţinută şi de viceprimarul Braşovului, Sebastian Rusu (PNL).
„Pentru acest bulevard este un proiect «Calea Verde» şi este nevoie să le corelăm, pentru a avea o abordare integrată. În ceea ce priveşte traficul la nivelul municipiului, există un Plan de Mobilitate Urbană”, a răspuns primarul.

Doar „pentru că e USR”
La rândul său, viceprimarul Flavia Boghiu a reclamat că se doreşte blocarea unor proiecte ale USR-ului. Viceprimarul Sebastian Rusu i-a răspuns că alte proiecte au fost aprobate, cum a fost cazului unuia care prevedea un parteneriat cu organizatorii festivalului Untold şi a catalogat afirmaţiile Flaviei Boghiu drept manipulări.  

Propunerea unui ales: să se taie banii. Şi s-au tăiat
Pe de altă parte, consilierul local Cătălin Anton (PNL) a venit cu amendamentul ca banii pentru acest concurs de soluţii, 1 milion de lei, dar şi sumele alocate pentru realizarea a trei studii privind amenajarea unor zone sportive sub podul de la Fartec (câte 60.000 lei pentru fiecare proiect) să fie tăiate şi redirecţionate către alte capitole: pentru documentaţii necesare construirii unor creşe sau grădiniţe (cele propuse pentru studiile de pasajul Fartec) sau în fondul de rezervă (suma pentru concursul de soluţii). Amendamentul a fost aprobat, cu 15 voturi pentru şi 12 împotrivă.
Pe de altă parte, cu amendamentul amintit, rectificarea bugetului a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Primarul către consilieri: „Dacă dumneavoastră veţi bloca oraşul trei ani aşa cum este, măcar să o spuneţi pe şleau”  
„Nu refuzaţi doar conversia zonei, refuzaţi să aducem pe masa Consiliului Local şi un astfel de studiu. Dumneavoastră (consilierii locali – n.r.) consideraţi că zona Victoriei este bună  aşa cum este sau zona Someşul este în regulă, eventual. Probabil de câte ori voi propune un parc, noua opoziţie, majoritară în Consiliul Local, se va opune. Altfel nu înţeleg de ce atâta împotrivire când vorbim de proiecte şi studii prinse în strategia de înverzire a oraşului şi de a da o nouă faţă cartierelor noastre. Dacă dumneavoastră veţi bloca oraşul trei ani aşa cum este, măcar să o spuneţi pe şleau. Altfel ne pierdem timpul cu pretinse dezbateri, în care nu aducem nici un argument. Dumneavoastră aţi spus că avem nevoie de studii, să le facem, avem bani şi de la şcoli, nu îi luăm. Nu uitaţi că suntem în faţa braşovenilor după ce am depus un jurământ, că vom lucra cu bună credinţă în folosul braşovenilor. Dacă nu facem nimic, rămânem cu aceleaşi ambuteiaje”, le-a spus primarul, în plen, consilierilor.


 

Comentarii

'Gigi'

2021-10-03 19:24:13


'Să facă peste tot doar zone verzi, să interzică mașinile în tot orașul.....\nColiban e cel mai prost primar al Brașovului de la Cristos încoace!\n'

'Cristi'

2021-10-02 23:37:26


'Hellooo? Mai, nu sunt normali astia. Alo, administratia, mai bine largiti 13 decembrie pt ca sunt cozi spre sanpetru de la lux divina, inca de la 15-16!! Fanteziile trotinetistilor pastrati-le pentru cand vor fi rezolvate problemele REALE din oras :('

'florin'

2021-09-30 22:47:58


'Pacat ca domnul Coliban nu rezolva poluarea masiva din cartierul Triaj de la groapa de gunoi a Brasovului, asa cum a promis in campania electorala. Blestemati sa fie toti cei care polueaza cu buna stiinta si cei care pot lua masuri si nu iau.'

'iasovul ghetou !'

2021-09-30 15:34:41


'Cand nu ai nici o facultate facuta pe bune, la zi, din pasiune... umbli toata ziua cu aberatii de idei! '

'Traian'

2021-09-30 14:30:16


'Comentariul lui \'zero absolut\' este exemplul perfect in care lumea is da cu parerea fara sa fi inteles nimic.\n\n\"un bulevard putin circulat\" -> a fost unul din argumentele lui Coliban sa se ia in calcul optiunea restrangerii numarului mare de benzi in avantajul unei zone verzi. Patrascu a zis ca nu e asa, ca e aglomerat nevoie mare si ca e nevoie de 3 benzi, nu ajung doua.\n\n\"pasaje subterane\" -> ca si potential de imbunatatire pentru Victoriei au fost propuse parcari si pasaje subterane\n\n\"sa faceti intr-adevar niste piste de biciclisti functionale\" -> proiectul prevedea si asa ceva\n\n\"largind trotuarele pentru pietoni\" -> eventuala micsorare a numarului de benzi s-ar fi tradus in mod direct in largirea trotuarului/zonei de promenada de pe Victoriei\n\nNoaptea mintii, ii reprosezi lui Coliban ca nu face fix chestiile pe care incearca sa le faca si nu poate din cauza opozitiei in unanimitate a consilierilor USL2'

'zero absolut'

2021-09-30 09:36:24


'proiecte de tot rasul. un bulevard putin circulat, nu are sens aloci resurse in aceasta zona. Mai bine va focusati pe zonele cu probleme, intersectiile aglomerate, trotoarele pline de masini de pe strazile principale si din cartiere, construirea de scoli si gradinite, pasaje subterane, sa faceti intr-adevar niste piste de biciclisti functionale care sa lege zone de interes din oras (ce se discuta acum, cele doua trasee sunt de tot rasul, leaga nimic de nimic), sa reduceti numarul masinilor din oras imbunatatind si largind trotoarele pentru pietoni, etc. usr-istilor sunteti niste superficiali, doar gura de voi.'

'stercalau'

2021-09-30 08:37:12


'pai daca zona verde propusa pentu bulevard este la fel ca cea din racadau-de la iepure unde din spatiul verde de dinainte dupa ,,modernizare,, jumate a fost ocupat de chioscuri,tarabe si altele mai bine sa ramina bd.la fel ca acum.si2-una este treaba cu proiectul si alta studiul de fezabilitate.sa nu fie facute de aceiasi persoana sau firma.'

'Antonov'

2021-09-30 07:09:01


'O noua tampenie neserioasa,dupa ce s a incercat stricarea Bul Garii cu un pod peste calea ferata,acuma se incearca \"defrisarea\" celui mai frumos bulevard din Brasov.Mai ,voi sunteti sanatosi la cap,aveti idei si bani de aruncat pe tampenii? Mai bine v ati gandi de unde o sa luati bani pentru terminarea aeroportului,salii sporturilor din Bartolomeu,spitalului municipal,proiecte mari si sanatoase pentru Brasov ..dar sper ca nu mai apucati finalizarea lor ! Domnule Primar \"inverziti\" zonele din Schei,zona Bunloc,zona Dambul Morii,Racadau , unde au aparut peste noapte cartiere de locuinte,se taie pasurea la greu,acolo nu mai dati aprobari de constructii noi !! '

'mihai'

2021-09-30 05:37:22


'Nu credeam ca o sa ajung sa-l regret pe Scripcaru!! Coliban asta e zero barat!'

'Enea M'

2021-09-30 05:18:14


'Bravo Coliban !'

'Toto'

2021-09-30 04:57:04


'Si ghise se certa cu toti ! Asa sunt usristii se cearta cu toti si nu fac nimic ! \nIn loc sa se ocupe de drumul 2 spre sanpetru sa deblocheze orasul acest idiot de \nde primar se ocupa de distrugerea orasului ! '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional