Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 12:24

Valul 4, datat: Peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi de infectare la sfârşitul lunii septembrie

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 28 iulie 2021

Valul 4, datat: Peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi de infectare la sfârşitul lunii septembrie

Secretarul de Stat din cadrul ministerului Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat că datele statistice arată că ne încadrăm în cel de-al patrulea scenariu care este dat de varianta Delta a COVID-19 şi este posibil să avem peste 1000-1500 de cazuri noi pe zi din luna septembrie.
„Colegii de la INSP au făcut o analiză, iar până în momentul de faţă trendul situaţiei epidemiologice se încadrează în cel de-al patrulea scenariu care este dat de unei tulpini cu 50% mai contagioasă decât tulpină iniţială, lucru care este valabil pentru tulpina Delta. Până în acest moment trendul se încadrează în acest al patrulea scenariu de unde şi posibilitatea de a avea pe baza acestei predicţii undeva la peste 1.000-1.500 de cazuri pe zi la vârful acestui val patru, care poate să vină la sfârşitul lunii septembrie”, a spus Andrei Baciu.

Se va face doza 3?    
În ceea ce priveşte administrarea dozei a 3-a de vaccin în România, oficialul a declarat că „autorităţile din România sunt atente la deciziile OMS şi ale altor foruri din domeniul sănătăţii în legătură cu o eventuală administrare a unei a treia doze de vaccin anti-COVID, dar deocamdă sunt încă prea puţine date din practica internaţională care să demonstreze o astfel de necesitate”. „Noi discutăm. În momentul de faţă, nu există date din practica din lumea reală, cum se spune, care să genereze astfel de decizie la nivel internaţional. Noi ne aliniem întotdeauna cu deciziile luate de OMS şi de celalalte foruri internaţionale”, a spus Andrei Baciu.
El a arătat că în momentul în care se va evidenţia o astfel de nevoie, va fi nevoie de contracte semnate la nivel european, or Comisia Europeană a semnat deja un contract cu Pfizer BioNTech pentru 1,8 miliarde de doze, deci „accesul la vaccin nu va mai fi o problemă”.

Vaccinul ar putea suferi o adaptare pentru tulpina Beta
Pe de altă parte, în prezent se ia în considerare şi se cercetează adaptarea vaccinului la tulpina Beta (din Africa de Sud, n.r.), spune Andrei Baciu. Spre deosebire de tulpina Delta, tulpina Beta este este mai puţin contagioasă, însă are o capacitate mai mare de a „păcăli” sistemul imun, cu alte cuvinte, vaccinul este mai puţin eficient asupra tulpinii Beta (depistată iniţial în Africa de Sud - n.r.) decât asupra tulpinii Delta (depistată în India şi care este dominantă acum în Europa - n.r.). Astfel, s-ar putea să existe la un moment dat un vaccin adaptat pentru tulpini emergente şi în acest caz s-ar putea vorbi despre o a treia doză.  „Deci, se lucrează la aceste variante din punct de vedere ştiinţific, administrativ, comercial. N-o să mai fim nepregătiţi, avem o soluţie ştiinţifică şi se fac toate demersurile, astfel încât, dacă va fi nevoie să putem acţiona pe loc şi să salvăm cât mai multe vieţi”, a declarat Andrei Baciu.

Tulpina Delta nu este încă dominantă în România, dar se va intensifica şi la noi inevitabil
„Tulpina Delta încă nu este dominantă în România, în continuare avem celelalte tulpini care domină „terenul de joacă” al variantelor COVID, însă vedem că sunt cel puţin 19 ţări la nivel european unde a devenit dominantă. Se va intensifica şi la noi, inevitabil”, a declarat secretarul de stat.

De ce se îmbolnăvesc mai mulţi tineri
„Un lucru care iese în evidenţă de departe este faptul că pe intervalul de vârstă 20-39 de ani avem cea mai mare creştere a numărului de cazuri noi de la o săptămână la alta, deci la tineri. Spre exemplu, săptămâna trecută în comparaţie cu acum două săptămâni avem o creştere de 139 la sută. În cifre absolute, sigur, nu este foarte mult, însă vorbim de un început de creştere a numărului de cazuri şi vorbim practic de elementele care au, poate, validitate din punct de vedere ştiinţific”, a subliniat Baciu.
Explicaţia din spatele acestui detaliu este dată de ceea ce se întâmplă în realitate: oamenii călătoresc, e perioada concediilor, se călătoreşte în Europa, unde putem să călătorim cu certificatul digital, te întâlneşti cu oameni care vin din zone cu risc suplimentar, oameni cu care nu te-ai întâlni în mod normal. Dacă ai contractat virusul, sigur că la întoarcerea în ţară se va vedea uşor-uşor şi la noi, aşa cum s-a întâmplat de altfel şi vara trecută, a explicat Andrei Baciu.

Mai plecăm în concediu?
Întrebat dacă românii ar trebui să îşi mai planifice vacanţe, Baciu a făcut apel la responsabilitate şi a subliniat că păstrarea distanţei şi purtarea măştii sunt în continuare importante. „Viaţă noastră putem să o trăim, dar responsabil. Nu spune nimeni că nu trebuie să mergem în vacanţă, nu spune nimeni să nu te duci la mare, unde vedem că este destul de aglomerat, dar fiecare dintre noi ne putem da seama unde este o zona safe, unde putem să stăm fără masca sau putem să vedem unde este o zona aglomerată, poate este şi un spaţiu închis, poate nu a fost suficient ventilat, sunt oameni din multe părţi ale ţării, este mult mai uşor să îţi aloci minime resurse să îţi pui o masca atunci când consideri că este prea multă lume şi există un risc”, a afirmat Baciu.

Capcana cognitivă
Pe de altă parte, reprezentantul Ministerului Sănătăţii atrage atenţia că există riscul „să ajungem într-o capcană cognitivă.  Este vorba de a trăi o falsă senzaţie de siguranţă şi a avea o falsă senzaţie de protecţie dată de o percepţie negativă a situaţiei de fapt”. „Nu e un lucru care să ne convină - faptul că vine un nou val, că o să crească numărul de cazuri, că viaţa noastră e posibil să devină iarăşi puţin schimbată. Toate aceste lucruri nu sunt plăcute şi atunci le respingem cumva automat: Nu mai vreau să aud de lucrurile acestea! Pe cale de consecinţă, nici nu mai avem comportamente simetrice cu pericolul existent”, a explicat medicul.

+0 -6

Comentarii

'Barbu Gh.'

2021-07-28 05:43:07


'Expiră milioane doze, aia-i marea problemă, nu răceala ,,Delta\". La Delta ai strănutat de două ori și gata dar dozele costă milioane. CHIAR, CUI I SE IMPUTĂ SCEASTĂ BATJOCURĂ A BANULUI PUBLIC?'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie