Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 09:50

Vaccinare „ca la vot”. DSP Braşov: Fiecare braşovean va fi arondat la un centru de vaccinare, identificarea se va face prin scanarea buletinului

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 29 decembrie 2020

Vaccinarea populaţiei generale va începe în martie sau aprilie

Vaccinare „ca la vot”. DSP Braşov: Fiecare braşovean va fi arondat la un centru de vaccinare, identificarea se va face prin scanarea buletinului

După primele două etape de vaccinare, respectiv a medicilor, a vârstnicilor, a persoanelor cu afecţiuni cronice, dar şi a salariaţilor din domeniile cheie, va începe şi vaccinarea populaţiei generale, estimarea directorului Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov, dr. Andrea Neculau fiind că acest lucru se va întâmpla în martie sau aprilie.
În judeţul Braşov vaccinarea populaţiei generale va avea loc în 20 de centre special amenajate (dintre care 5 în municipiul Braşov), distincte de cele care funcţionează în spitale. „Este vorba de săli care au capacitatea de a gestiona grupuri mari de persoane. Pentru fiecare centru există o arondare a populaţiei”, a menţionat reprezentanta DSP.   
Conform explicaţiilor acesteia, pentru vaccinare o persoană se poate programa singură, prin medicul de familie sau prin call-center-ul DSP.

Ieri a fost lansată pagina de internet pentru programări
De altfel, luni, 28 decembrie, a fost lansată platforma electronică a Ministerului Sănătăţii pe care se poate face programarea, respectiv https://programare.vaccinare-covid.gov.ro.
Prin intermediul acestei platforme, oamenii vor afla data şi ora când trebuie să meargă la vaccinare.

Paşii vaccinării
„Când persoana ajunge în centru, actul de identitate îi este scanat, ca la secţia de votare. După ce persoana este identificată, se face corelaţia între programare şi persoană. Ulterior, se face o evaluare pre-vaccinare, în care se monitorizează parametri vitali şi se parcurge un chestionar referitor la unele contraindicaţii la vaccinare. După ce este informat privind procedura, pacientul semnează un consimţământ informal. Odată cu acest lucru începe vaccinarea propriu-zisă”, a declarat dr. Neculau.
După vaccinare, persoana este supravegheată timp de 15 minute, apoi primeşte un certificat de vaccinare. După 21 de zile de la administrarea primei doze, persoana va mai merge o dată la centru, pentru a i se injecta şi a doua doză.

Vaccinul, recomandat şi celor care au fost infectaţi cu noul coronavirus
În ceea ce priveşte persoanele care nu vor putea primi vaccinul, recomandarea reprezentantei DSP este ca acestea să respecte distanţarea fizică şi de igiena mâinilor şi purtarea măştilor. În această categorie sunt incluse femeile gravide sau cele care alăptează.
Dr. Neculau a menţionat că vaccinarea este recomandată şi persoanelor care au fost infectate cu noul coronavirus.
Despre efecte adverse, directorul DSP a menţionat că efectele adverse ale vaccinului erau aşteptate, respectiv durerea, iar uneori febra sau astenia. „Sunt efecte adverse aşteptate. Aceste efecte se încadrează într-o limită de 12 sau 24 de ore şi le putem gestiona uşor”, a declarat Neculau.

Procedură activată şi pentru raportarea reacţiilor adverse
Ea a precizat că efectele neobişnuite se vor putea raporta pe un site special al Agenţiei Naţionale a Medicamentului: https://www.anm.ro/medicamente-de-uz-uman/farmacovigilenta/raportarea-reactiilor-adverse-incontext-covid-19/.
„Este util pentru noi toţi să acumulăm infirmaţii în acest sens. La fiecare vaccinare, populaţia va fi instruită şi cu privire la acest proces de raportare a efectelor adverse”, a mai spus Neculau.

Masca, obligatorie şi pentru cei vaccinaţi
Chiar dacă se vaccinează, oamenii nu vor scăpa de obligativitatea purtării măştii de protecţie. Mai exact, potrivit dr. Andreea Moldovan, anticorpii protectori apar după o săptămână după doza a doua. „Practic, va mai trebui să purtăm mască şi să respectăm celelalte reguli. Igiena mâinilor şi evitarea aglomeraţiilor sunt principii pe care va trebui să le respectăm şi după ce trece pandemia”, a mai declarat Moldovan.

Avertisment Europol: A apărut „fake-vaccinul”
Catherine De Bolle, directoarea Europol (agenţia Uniunii Europene pentru cooperare în materie de aplicare a legii), a avertizat asupra pericolului apariţiei unor false vaccinuri împotriva coronavirusului. Într-o serie de declaraţii publicate ieri în ziare, De Bolle a vorbit despre riscul real ca delincvenţii să încerce să profite de cererea uriaşă pentru vaccin, transmite Agerpres. Şefa Europol a avertizat că oficialităţi din domeniu au identificat deja semne concrete ale unor posibile acte criminale, cum ar fi faptul că presupuse vaccinuri sunt oferite spre vânzare pe social media.
Autorităţile trebuie să fie pregătite şi pentru tentativele de a fura vaccinul, a adăugat ea, afirmând că Europol a identificat posibile puncte nevralgice. În fine, De Bolle a menţionat că departamentele de poliţie din întreaga Uniune Europeană conlucrează pentru a proteja transportarea vaccinului.



CITEŞTE ŞI: Braşov, primul vaccin şi declaraţia de după 24 de ore

+0 -3

Comentarii

'Andreas Nothegger'

2020-12-29 23:36:19


'Although I live in Brasov and have a Romanian CNP the website for registration does not accept an Austrian ID card.'

'DanaBv'

2020-12-29 08:20:02


'Odishor, in primul rand nu uita ca parola aleasa trebuie sa contina cel putin o litera mare, o cifra si un caracter special. Ar trebui sa semnaleze eroare cand introduci datele la parola, nu la confirmare parola, dar asta este... Apoi trebuie sa-ti introduci datele personale in coltul din dreapta sus, la Profilul meu, si abia apoi sa completezi ferestrele centrale. Ceea ce ma supara pe mine mai mult decat aceste stangacii informatice este faptul ca atunci cand te loghezi trebuie sa bifezi anumite imagini dintr-un set, iar explicatiile sunt date numai in limba engleza, ceea ce mi se pare inacceptabil pentru un site oficial, conceput pentru toti cetatenii acestei tari. Mai dragilor care-ati facut site-ul, in Romania limba oficiala e limba romana. Oricum, pentru cei din transa a doua si a treia site-ul inca nu functioneaza, ceea ce e de inteles.'

'odishor'

2020-12-29 06:17:20


'Platforma Covivac da eroare la inregistrare '

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie