Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 10:10

Urmează războiul? Se pregăteşte Rusia să invadeze Ucraina?

Autor:

Publicat la 15 decembrie 2021

Urmează războiul? Se pregăteşte Rusia să invadeze Ucraina?

Una dintre temerile sfârşitului de an printre liderii occidentali pe lângă criza Covid este aceea că ruşii ar putea invada Ucraina. Ba mai mult, ruşii au suplimentat numărul de trupe de la graniţa cu Ucraina ducând aproximativ 120.000 de soldaţi, inclusiv personal suplimentar al armatei, forţelor aeriene şi navale. Se pregăteşte Rusia să invadeze Ucraina?
 
„O singură naţiune” şi precedentul Ucraina

În ultimele zile, generalii ruşi au suplimentat numărul de trupe de la graniţa cu Ucraina. Printre echipamentele militare care au ajuns aproape de graniţa cu Ucraina sunt tancuri, vehicule armate şi rachete „Iskander”.
Rusia spune că nu are planuri de invadare şi totuşi SUA au ameninţat cu sancţiuni la o scară fără precedent dacă Rusia va invada Ucraina, scrie BBC. Situaţia este, pentru un moment, incertă.
Ucraina are graniţe atât cu UE, cât şi cu Rusia, dar, în calitate de fostă republică sovietică, are legături sociale şi culturale profunde cu Rusia, iar limba rusă este vorbită pe scară largă în teritoriul Ucrainei. În luna iulie a anului 2021, liderul rus Vladimir Putin a publicat pe site-ul Kremlin un material, în care detaliază istoria celor două ţări, numind ruşii şi ucrainenii „o singură naţiune”.
În ultima perioadă, ruşii au protestat vehement la intenţiile Ucrainei de a se alătura NATO. Când ucrainenii şi-au detronat preşedintele pro-rus în anul 2014, Rusia a capturat şi anexat sudul peninsulei Crimeea.

Niciodată sau la sfârşitul lunii ianuarie
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a îndemnat pe toată lumea să păstreze „capul limpede”, iar viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a avertizat că tensiunile ar putea duce la o situaţie similară cu criza rachetelor cubaneze din anul 1962, când SUA şi Uniunea Sovietică s-au apropiat de conflictul nuclear.
Cu toate acestea, serviciile de informaţii occidentale susţin că o invazie ar putea avea loc la începutul anului 2022. „Momentul cel mai probabil pentru a ajunge la pregătirea pentru escaladare va fi sfârşitul lunii ianuarie”, a declarat Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al apărării.

Ce spun ruşii despre mutările de trupe?
Şeful forţelor armate ale Rusiei, Valery Gerasimov, spune că NATO a acordat prea multă atenţie asupra mişcărilor de trupe şi că „informaţiile care circulă în mass-media despre presupusa invazie iminentă a Ucrainei sunt o minciună”. Ba mai mult, ruşii susţin prin vocea unui consilier prezidenţial: „avem dreptul de a muta trupe pe teritoriul nostru”.

Ce vrea Rusia, de fapt?
Preşedintele Putin a declarat în nenumărate rânduri că în cazul în care Ucraina se alătură NATO, atunci vor urma contingente militare, noi baze şi arme ofensive. Rusia este deja îngrijorată de exerciţiile militare occidentale din Marea Neagră.
SUA au spus clar că se angajează să ajute Ucraina să-şi apere „teritoriul suveran”. De cealaltă parte, Ucraina spune că este pregătită să se apere singură. „Vom lupta singuri în acest război”, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba.

Ce s-ar întâmpla dacă ne-ar invada Rusia?
Aparent, statul care are cele mai mare şanse să invadeze România este Rusia din trei motive: are un istoric (vezi anexarea Crimeei în 2014), este a doua cea mai mare putere militară a lumii şi România este cel mai apropiat membru NATO de Federaţia Rusă. În faţa unui asemenea adversar şi fără intervenţia NATO, România ar pierde conflictul în mai puţin de 24 de ore şi Bucureştiul ar cădea sub armele invadatorilor.
„Dacă aş vrea, trupele ruseşti ar ajunge în două zile nu doar la Kiev, ci şi la Riga, Vilnius, Tallinn, Varşovia sau Bucureşti”, ar fi spus Vladimir Putin într-o discuţie neoficială.
La ultima raportare publică, Federaţia Rusă avea peste 700.000 de militari activi şi peste 2 milioane în rezervă. Aceasta avea un buget de 90,7 miliarde de dolari. Forţele armate ruse se disting prin cel mai mare stoc din lume de arme de distrugere în masă, inclusiv nucleare şi un sistem bine dezvoltat al de mijloacelor de transport. Ca o comparaţie, armata României are 73.350 de militari activi şi 79.900 în rezervă.
„Nimeni nu trebuie să aibă iluzia că poate obţine superioritate militară comparativ cu Rusia”, a caracterizat Vladimir Putin forta armatei ruseşti.

Un război SUA - Rusia ar fi un dezastru
Românii ar putea fi victimele colaterale în cazul unui conflict între Rusia şi SUA. Experţii de la Universitatea Princeton au simulat un conflict care ar începe cu folosirea armelor convenţionale. Ruşii ar folosi primii arma nucleară, undeva în zona graniţei dintre Germania şi Polonia, ambele state membre NATO.
NATO ar riposta cu un atac nuclear în regiunea Kaliningrad iar conflictul s-ar transforma într-un război nuclear tactic. În primele ore ale conflictului, mai mult de 90 de milioane de oameni vor fi ucişi şi răniţi.

+2 -3

Comentarii

'STAT ROMAN TAMPIT'

2021-12-15 23:43:32


'Intrebare de 1 ron: cine o duce cel mai bine in razboi ? Raspuns:CRVL ! Iar Romania a fost o CRV penala in ambele razboaie mondiale,fiindca s-a dus cu unii si a venit cu ceilalti.E de noaptea mintii sa vezi cum plange Romania de grija Ucrainei,cand pe vremea lui Kucima eram sa ramanem fara un brat al Dunarii,datorita pumnului mai mare al Ucrainei(plecata din URSS cu pamant rusesc pe calcaie si cu flota de la Sevastopol)si a politicienilor tampiti de la Bucuresti.Putin e un CRIMINAL,dar nu mai mare decat liderii occidentali vinovati de GENOCID ascuns sub masca libertatii,in atatea razboaie.Putin avea dreptate cand i-a intrebat pe occidentali de ce nu au desfiintat NATO cand a fost desfiintat Tratatul de la Varsovia si cine se cred ei ca sa defineasca libertatea,prin care doresc sa-si impuna o serie intreaga de valori putrede.Apropo: ce se mai aude de Marasti-Marasesti-Oituz,ca dupa exercitiile Zapad,generalii NATO s-au luat de cap cand au vazut ca a ramas le fel de vulnerabil ca acum 100 de ani.Sa acuzi Rusia de agresiune cand Occidentul s-a intins ca raia sub pretextul libertatii,asta e IPOCRIZIE pura.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie