Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:22

„METROPOLA APA”

Următorul mare proiect al Companiei Apa: Conexiunea Braşov - Ghimbav - Cristian - Sânpetru. Şi pentru zonele libere, pe care se va construi

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 31 mai 2018

Planul de investiţii este de 100 milioane euro din fonduri europene

Următorul mare proiect al Companiei Apa: Conexiunea Braşov - Ghimbav - Cristian - Sânpetru. Şi pentru zonele libere, pe care se va construi

Conducerea Companiei Apa a prezentat ieri, în şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov, o schiţă a planului de investiţii pentru următorii ani, unele lucrări urmând a fi efectuate din fonduri proprii, iar altele cu finanţări europene, prin Programul Operaţional Regional Infrastructura Mare 2014 - 2020.
De altfel, directorul operatorului de apă, Dorin Fătu, a anunţat că în această perioadă se lucrează la documentaţia pentru obţinerea banilor europeni şi speră ca în prima parte a anului viitor să fie semnat contractul de finanţare. „La nivelul întregii zone pe care o deservim, avem în plan accesarea sumei de 100 milioane de euro, din care aproximativ 40 milioane de euro pentru municipiul Braşov. În ceea ce priveşte proiectele pe care le avem în plan în municipiul Braşov cu finanţare europeană, avem în vedere, printre altele, realizarea unei interconexiuni între localităţile Braşov, Ghimbav, Cristian şi Sânpetru, unde sunt zone libere, pe care se va construi”, a explicat Fătu. De asemenea, el a afirmat că lista de proiecte pentru care se va cere finanţare prin POIM va fi elaborată împreună cu reprezentanţii autorităţilor locale, astfel încât lucrările la aceste reţele să fie corelate cu alte investiţii. Totuşi, el a avertizat că extinderea reţelelor de apă şi canalizare se va face numai acolo unde terenurile sunt proprietate publică.

Anul viitor vor fi terminate şi proiectele plătite cu bani europeni în perioada 2007 - 2013
În ceea ce priveşte fondurile europene atrase prin Programul Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, directorul Companiei Apa a precizat că implementarea proiectelor a fost mult întârziată: „Din motive independente de noi, nu s-au putut respecta graficele. Pentru unele dintre investiţii derulăm acum procedurile de achiziţie, iar până anul viitor trebuie să terminăm toate lucrările finanţate prin această axă. Pe această listă este extinderea sistemului de canalizare din cartierul Stupini, proiect care a fost întârziat din cauza procedurilor şi a unor anchete penale în care au fost implicate firme care au obţinut contracte de lucrări. Lucrările se vor desfăşura în baza documentaţiilor iniţiale elaborate la momentul depunerii cererii de finanţare. Totuşi, având în vedere că zona este în plină dezvoltare, vor fi necesare şi alte lucrări la reţelele de apă şi canalizare, dar acestea vor face obiectul unor proiecte viitoare, pentru care sperăm să obţinem finanţare prin POIM”, a explicat Fătu.  

Planuri şi pentru zona noului spital şi a viitoarei săli polivalente
Pe de altă parte, Dorin Fătu a afirmat că în perioada 2018 – 2019 se vor realiza mai multe investiţii din fonduri proprii, pe listă fiind realizarea reţelelor de apă şi canalizare în zona viitorului spital regional şi a Centrului de Afaceri din Bartolomeu, dar şi unde se va realiza noua sală polivalentă. Extinderea reţelelor de apă şi canalizare este avută în vedere, pe strada Narciselor.
Totodată, Compania Apa a are în vedere modernizarea reţelelor de apă din mai multe zone ale oraşului, printre care zona străzii Toamnei - Verii, Avram Iancu, Al. I. Cuza, sau Castanilor, zone în care reţelele sunt vechi de aproximativ 70 de ani.
De asemenea, în programul de investiţii din fonduri proprii pentru perioada  2018 – 2019 sunt şi lucrări la sistemul de canalizare în zona Fundătura Hărmanului. Tot lucrări la reţeaua de canalizare sunt programate şi pentru străzile Constructorilor, Metalurgiştilor şi pentru Calea Făgăraşului.  Pentru aceste proiecte, reprezentantul Companiei Apa a anunţat că sunt în curs de finalizare procedurile de achiziţie.

Canalizarea nu poate prelua şi apele menajere şi pe cele pluviale
Directorul Companiei Apa a vorbit şi despre sistemul de captare a apelor pluviale, care, în cazul unor ploi abundente mai creează probleme. „Canalizarea din Braşov este în sistem mixt, care colectează atât apa pluvială, cât şi  apa menajera, dar sistemul este dimensionat mai mult pentru cea menajeră. Pentru a realiza un sistem de captare a apelor pluviale, trebuie sparte străzi întregi. De-a lungul anilor, noi am încercat ca acolo unde se inunda să rezolvăm problemele, cum a fost cazul intersecţiei de la Stadionul Tineretului. De asemenea, am rezolvat parţial problema de la Gara Braşov, singura zonă nerezolvată fiind cea de la pasajul de cale ferată de pe strada 13 Decembrie”.

Cerinţă: investiţiile Companiei Apa să fie corelate cu dezvoltările imobiliare
În timpul întâlnirii directorului Companiei Apa cu aleşii locali s-a discutat şi despre proiectele imobiliare. Astfel, Dorin Fătu a declarat că „atunci când avem un PUZ,  important e să existe terenuri în domeniul public, astfel încât să putem face lucrări. Dacă sunt numai terenuri private, noi suntem puşi în situaţia de a emite avize prin care ei să facă prelungirile”.
La rândul să, primarul Braşovului, George Scripcaru, a afirmat că „trebuie să ţinem cont că nu poţi dezvolta o reţea de apă fără a face canalizare. Acest plan de investiţii va fi însuşit de Consiliul Local, ca for deliberativ, dar şi în calitate de co-proprietar (al Companiei Apa, n.r.). De asemenea, planul de investiţii al Companiei Apa va fi luat în calcul de Comisia de Arhitectură, atunci când va aviza proiectele imobiliare viitoare. La rândul ei, Compania  Apa trebuie să aibă în calcul PUZ-uile mari, pentru care a dat avize şi să îşi coreleze investiţiile”.

+4 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie