Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 16:34

Urgenţa Braşov: gunoiul pe care nu-l vrea nimeni

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 01 martie 2021

Urgenţa Braşov: gunoiul pe care nu-l vrea nimeni

Aflat vineri la Braşov, ministrul Mediului, Tanczos Barna, a avut o întâlnire cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, dar şi cu primarul municipiului Braşov, Allen Coliban, pentru a discuta despre managementul deşeurilor, un subiect delicat pentru România.
De altfel cu autorităţile locale din judeţul nostru, ministrul a discutat despre stadiul de pregătire al proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (SMID), pentru care Consiliul Judeţean Braşov pregăteşte o cerere de finanţare nerambursabilă de peste 100 milioane de euro.
Conform ministrului, judeţul nostru nu este singurul din România în care se înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte elaborarea SMID-urilor. „Din păcate, SMID-urile sunt într-o întârziere uriaşă. Din păcate, autorităţile publice locale au întârziat extrem de mult. Vedem ce se întâmplă la nivelul capitalei, la nivelul Braşovului sau a altor judeţe. Sper ca la discuţiile de astăzi să găsim soluţii de urgentare a procedurilor”, a declarat ministrul înaintea întâlnirii.
De asemenea, el a făcut şi un apel la „depolitizarea” subiectului: „Nu vreau să politizăm aceste probleme. Nu este voie ca aceste teme, legate de protecţia mediului, de gestionarea deşeurilor, a apelor uzate să fie probleme politice. Trebuie să găsim acel numitor comun, care este soluţia aşteptată de toată lumea. Nu trebuie să schimbăm macazul din patru în patru ani şi să încercăm să implementăm alte soluţii, blocând tot procesul”.


Ministerul Mediului susţine demersurile Consiliului Judeţean Braşov
După discuţia reprezentanţii autorităţilor locale braşovene, la care a participat şi viitorul secretar de stat în Ministerul Mediului, braşoveanul Ionuţ Banciu, Tanczos Barna a declarat că ministerul susţine eforturile autorităţilor locale în eforturile de a închide depozitele neconforme de deşeuri, acolo unde este posibil, prin procedură simplificată, cum este cazul celui din municipiul Braşov.
„În acelaşi timp, susţinem demersul Consiliului Judeţean Braşov pentru dezvoltarea Centrului de Management al Deşeurilor precum şi a staţiilor de sortare şi tratare a acestora”, a declarat oficialul.
Ministrul a menţionat că „am discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, despre Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor şi susţinem eforturile lor ca acesta să fie implementat în cel mai scurt timp posibil. Şi judeţul Braşov va avea nevoie de staţii de sortare, chiar dacă această problemă este una delicată. Comunităţile trebuie să înţeleagă că fără aceste staţii de sortare, tot ce se colectează se va depozita, iar presiunea asupra mediului înconjurător va fi tot mai mare. Avem nevoie de colectare selectivă, de devierea de la depozitare a deşeurilor reciclabile, de dezvoltarea economiei circulare, iar acest lucru se poate realiza prin eforturile Consiliului Judeţean”.

Exproprierea terenurilor, expusă şi ministrului Mediului
În timpul discuţiilor, conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Braşov a adus în atenţie stadiul proiectului Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor (SMID) în judeţul Braşov, precizând că acesta este „în faza de avizare la Agenţia pentru Protecţia Mediului” şi a cărui implementare necesită alocări de terenuri pentru construirea principalelor componente ale sale, printre care un centru de management integrat al deşeurilor, centre de aport voluntar, staţii de transfer şi staţie de tratare mecanico-biologică. „Având în vedere că în judeţ nu au fost identificate terenuri publice care să corespundă necesităţilor, CJ Braşov va trebui să recurgă la exproprieri, însă pentru acest lucru este nevoie de schimbarea legislaţiei în domeniu. O solicitarea în acest sens a fost înmânată ministrului Mediului, care a promis să promoveze modificarea Legii 255/2010 privind exproprierile, astfel încât Consiliul Judeţean să poată rezolva problema amplasamentelor pentru toate obiectivele de investiţii din cadrul SMID. De asemenea, ministrul şi oficialii judeţeni au fost de acord că obţinerea celor aproximativ 100 de milioane de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare 2014-2020 pentru implementarea SMID în judeţul Braşov nu se poate realiza decât cu integrarea în proiect a actualului depozit ecologic, în caz contrar finanţarea fiind pierdută”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
 
Închiderea depozitelor de deşeuri neconforme din municipiul Braşov,  în stadiul lăsat de vechea conducere a Primăriei
După întâlnirea cu ministrul, primarul Braşovului, Allen Coliban, a anunţat în „Jurnalul primarului”, transmis pe reţele de socializare, că a discutat cu reprezentantul Guvernului despre închiderea depozitelor neconforme de deşeuri (cele din Triaj), demersuri care au rămas la stadiul lăsat de vechea conducere a municipalităţii.
Este vorba de două rampe în care nu s-a mai depozitat din anul 1996 şi care, potrivit unor expertize făcute de către firme autorizate sunt depozite inerte, adică nu mai reprezintă un risc pentru mediu. Procedura pe care o propune expertul este ajustarea versanţilor şi redare a cadrului natural, prin plantări sau în mod spontan. În acest mod, cele două depozite se vor transforma în dealuri verzi”, a declarat primarul. El a menţionat că problema „procedurii simplificate” de închidere a depozitelor este că „trebuie asumată de Agenţia pentru Protecţia Mediului sau de către minister. Asta pentru că, dintr-o eroare, cel mai probabil în anul 2007, atunci când s-a făcut evaluarea depozitelor de deşeuri istorice, cineva s-a gândit că dacă le include în anexa în care erau trecute şi gropile aflate în operare (cele în care trebuia sistată depozitarea în anul 2009 – n.r.), ar putea fi obţinute fonduri nerambrursabile. Din păcate, am rămas cu problema şi cu procedura pe care o impune legislaţia, care presupune mutarea conţinutului acestor gropi, realizarea unor straturi de impermeabilizare pe partea inferioară şi, apoi, mutarea înapoi a mormanelor de deşeuri inerte şi acoperirea lor cu o membrană specială. Asta ar însemna nişte costuri foarte mari, dar şi probleme de mediu, pentru că a muta acelor munţi de gunoaie înseamnă poluare”, explicat primarul, care a anunţat că a primit de la ministru promisiunea că „vom găsi o cale de a repara acea eroare şi implementarea procedurii simplificate, adică a celei corecte”.
Reamintim că încă din vara anului trecut, Primăria Braşov a anunţat că a fost realizat bilanţul de mediu, din care rezultă că cele două depozite sunt inerte şi că au fost transmise la Ministerul Mediului documentele pentru ca acestea să fie închise conform procedurii simplificate.  





 

+1 -8

Comentarii

'Cetățean '

2021-03-02 19:52:38


'Gunoiul, bata-l vina! De cînd ne bate la cap UE cu,colectarea selectivă. Oare firmele de salubritate nu au nicio responsabilitate? Doar cresc tarifele din amenzile UE si-si trag mașini mici,pt firmă, noi și străine? Dacia le stă în gît!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie