Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 04:35

Universitatea Transilvania a finanţat 13 studii pentru dezvoltarea comunităţii braşovene

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 20 martie 2019

Temele de cercetare au fost propuse de Consiliul Judeţean Braşov

Universitatea Transilvania a finanţat 13 studii pentru dezvoltarea comunităţii braşovene

Universitatea Transilvania din Braşov a lansat în urmă cu un an competiţia „Granturi pentru echipe interdisciplinare” prin care s-a implicat în dezvoltarea comunităţii braşovene, beneficiar fiind Consiliul Judeţean (CJ) Braşov, care a propus temele de cercetare. Ieri, într-o conferinţă de presă, rectorul Universităţii „Transilvania”, prof. univ. dr. ing. Ioan-Vasile Abrudan, şi preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, au prezentat rezultatele colaborării dintre cele două instituţii, materializate prin rapoarte de cercetare ce au fost predate beneficiarului, dar au fost publicate şi pe site-ul instituţiei de învăţământ.
Prin acest program, universitatea braşoveană a finanţat din veniturile proprii 13 proiecte de cercetare declarate câştigătoare, dintre cele 28 de aplicaţii depuse, în opt arii tematice, respectiv asistenţă socială, cultură, dezvoltare durabilă, informatizare, învăţământ special, sănătate, turism şi studii juridice. Valoarea totală a finanţării pentru cele 13 proiecte a fost de 597.000 lei, suma maximă acordată unui proiect fiind de 46.000 de lei.
Echipa fiecărui proiect a fost constituită din membri din cel puţin două facultăţi, fiind implicate cadre didactice din 14 din cele 18 facultăţi ale universităţii şi membri ai centrelor de cercetare ale Institutului de Cercetare Dezvoltare al Universităţii Transilvania.
Rectorul universităţii Transilvania, prof. dr. ing. Ioan - Vasile Abrudan, a precizat că modalitatea de alegere a tematicii proiectelor, adică consultarea reprezentanţilor administraţiei judeţene, a reprezentat pentru comunitatea academică braşoveană „un prilej de a dezvolta proiecte de cercetare aplicativă, cu beneficii pentru judeţul Braşov şi, în acelaşi timp, un prilej de a valorifica avantajul competitiv oferit de structura sa comprehensivă şi multidisciplinară, ce cuprinde ramuri de ştiinţă inginereşti, sociale, umaniste, artistice, medicale, matematice, ale sportului şi educaţiei fizice”.

„În felul acesta putem asigura o administraţie eficientă şi condiţii”
Prezent la conferinţa de presă, preşedintele CJ Braşov, Adrian Veştea, a subliniat faptul că acest program de cercetare reprezintă o continuare a colaborării administraţiei judeţene cu universitatea braşoveană, în special în domeniul medical, având în vedere că toate spitalele din Braşov sunt clinice, iar în acestea desfăşoară activităţi de cercetare sau specializare Facultatea de Medicină din cadrul Universităţii Transilvania.
În ceea ce priveşte proiectele finanţate prin granturile finanţate de Universitatea Transilvania, reprezentantul administraţiei judeţene a afirmat că rezultatele cercetării vor îmbunătăţi actul administrativ. „Nu ne referim doar la administraţia publică, ci şi la instituţiile subordonate, printre care muzeele şi spitalele, care au formulat temele de cercetare. Mă bucură implicarea specialiştilor din cadrul Universităţii Transilvania, pentru că doar în felul acesta putem asigura o administraţie eficientă şi condiţii cât mai bune cetăţenilor judeţului Braşov”

Trei proiecte amânate
Dintre cele 13 proiecte, 10 au fost finalizate, iar pentru celelalte 3 rectorul Universităţii Transilvania, prof. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan anunţând echipele de cercetare au solicitat prelungirea termenului de finalizare, fie din cauza complexităţii acestora, fie apariţiei unor probleme neprevăzute. Unul dintre ele are ca tema un studiu juridic privind administraţia publică, iar cercetătorii au solicitat amânarea, pentru că s-a schimbat legislaţia în domeniu, motiv pentru care trebuie să o ia aproape de la capăt. Un al doilea proiect amânat are ca temă de cercetare metode de creştere a calităţii vieţii copiilor cu nevoi educaţionale şi sociale speciale prin terapiile asistate de cai, iar cercetătorii au solicitat amânarea pentru că a fost nevoie de un număr mare de avize şi acorduri.
Cel de-al treilea proiect amânat vizează recuperarea medicală şi reintegrare socială pentru pacienţii cu sechele după ce au suferit un accident vascular cerebral utilizând realitatea virtuală. Motivul pentru care coordonatorul acestui proiect, dr. Roxana Miclăuş, a solicitat amânarea a fost că nu a primit un spaţiu la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, problemă ce urmează a fi rezolvată în curând de noul director interimar al spitalului, Nicuşor Bîgiu.

Lista celor 10 proiecte finalizate:
1. „Harta problemelor sociale şi a nevoii de servicii sociale din judeţul Braşov. Direcţii prioritare privind dezvoltarea serviciilor sociale în judeţul Braşov”
2. „Cartografierea strategică a patrimoniului cultural imaterial al Ţării Făgăraşului”
3. „Contribuţii privind actualizarea strategiei de dezvoltare a judeţului Braşov”
4. „Populaţia judeţului Braşov - evoluţie, situaţie actuală, previziuni orizont 2060. Analiza şi impactul fenomenului de îmbătrânire demografică”
5. „Profesorul itinerant - pion al integrării elevilor cu CES în şcoala de masă - Program de formare exploratorie a profesorilor itineranţi”
6. „Sistem de urmărire a mişcării în timp real pentru exerciţii de kinetoterapie a persoanelor cu cerinţe educaţionale speciale”
7. „Identificarea pacienţilor cu demenţă, fără suport social, în vederea reducerii costurilor de spitalizare pe secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă şi Spitalului Clinic de Psihiatrie Braşov”
8. „Responsabilitate, Strategie, Prioritizare şi Integritate în Dezvoltarea Regională, durabilă a sistemului de sănătate din judeţul Braşov”
9. „Intervenţii pentru îmbunătăţirea prognosticului nou-născuţilor cu greutate mică la naştere”
10. „Studiu asupra mecanismelor moleculare de rezistenţă antimicrobiană ale germenilor cu potenţial de nosocomialitate din spitalele publice braşovene”.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie