Curs BNR

1 EUR = 4.9183 RON

1 USD = 4.1388 RON

1 GBP = 5.7564 RON

1 XAU = 240.8930 RON

1 AED = 1.1268 RON

1 AUD = 3.0591 RON

1 BGN = 2.5147 RON

1 BRL = 0.7996 RON

1 CAD = 3.3070 RON

1 CHF = 4.5775 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1928 RON

1 DKK = 0.6612 RON

1 EGP = 0.2632 RON

1 HUF = 1.3852 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 3.7905 RON

1 KRW = 0.3606 RON

1 MDL = 0.2312 RON

1 MXN = 0.2086 RON

1 NOK = 0.4717 RON

1 NZD = 2.8985 RON

1 PLN = 1.0807 RON

1 RSD = 0.0418 RON

1 RUB = 0.0568 RON

1 SEK = 0.4822 RON

1 TRY = 0.4969 RON

1 UAH = 0.1543 RON

1 XDR = 5.9100 RON

1 ZAR = 0.2881 RON

Editia 7508 - 03 aug 17:05

Un UPU ca-n filme: ridicată de la zero, cu ultimele dotări disponibile

Autor: George ALDEA

Publicat la 24 mai 2021

Un tur virtual prin noua Urgenţă a Braşovului, cum va fi ea organizată

Un UPU ca-n filme: ridicată de la zero, cu ultimele dotări disponibile

Noua Unitate de Primiri Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean Braşov, prima din ultimii 50 de ani care se construieşte în România, cu o investiţie de 3 milioane de euro, va fi funcţională în vara acestui an, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea.
Acesta a anunţat că lucrările la noul UPU al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, derulate cu bani de la Banca Mondială prin Ministerul Sănătăţii (10,5 milioane lei), sunt „într-o etapă bună". „Totodată, îi putem asigura pe braşoveni că administraţia judeţeană şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă au pregătit şi echipamentele necesare dotării noii UPU, pe care deja le-am achiziţionat din fonduri europene în valoare de 6,7 milioane de lei, adică aproximativ 1,3 milioane de euro. În acest fel, Unitatea de Primiri Urgenţe va dispune de echipamente de ultimă generaţie”, a spus Veştea, care a vizitat şantierul vineri, împreună cu dr. Cristina Vecerdi, fosta şefă a UPU, actualmente deputat în Parlamentul României, dr. Călin Cobelschi, managerul SCJU Braşov, dr. Cătălin Mişarcă, directorul medical al Spitalului, şi dr. Romeo F. Boancă, actualul coordonator al UPU.

Deschisă într-o lună, o lună şi jumătate
Conform managerului SCJU Braşov, dr. Călin Cobelschi, noua clădire a UPU va fi gata în cel mult o lună şi jumătate, iar celelalte lucrări de renovare ale spitalului, o altă investiţie importantă, de la bugetul judeţean, vor fi finalizate, de asemenea, până la 1 iulie. „Mulţumim Consiliului Judeţean că este alături de noi nu doar în acest proiect, ci şi în proiectele de renovare a întregului Spital Judeţean de Urgenţă, care în ultimii doi ani a beneficiat de investiţii colosale, totalizând aproape 70 de milioane de lei. Suntem fericiţi că începem să vedem luminiţa de la capătul tunelului, având în vedere că am parcurs nu doar un an extrem de greu, în care a trebuit să facem renovări într-o perioadă de pandemie. Am avut foarte multe bariere de trecut, dar important este că la această oră ne apropiem de sfârşit cu lucrările care vor schimba cu totul faţa Spitalului Judeţean. Această Unitate de Primiri Urgenţe, care este la nivel mondial din punctul de vedere al construcţiei şi al dotărilor, estimăm că va fi funcţională în maximum o lună şi jumătate, iar celelalte lucrări din cadrul spitalului vor fi gata în jurul datei de 1 iulie. Sperăm ca în acel moment să avem şi structura aprobată de Ministerul Sănătăţii şi să putem începe o nouă activitate în condiţii optime”, a spus dr. Călin Cobelschi.
Valoarea proiectului de construire a UPU de la SCJU Braşov este de 1,5 milioane de euro, bani de la Banca Mondială, iar pentru dotarea unităţii, prin Consiliul Judeţean, s-a obţinut suma de 1,5 milioane de euro prin Programul Operaţional Regional.
 
Următorul pas: Digitalizarea şi dotarea medicilor cu tablete
„Pe termen nu foarte apropiat, dar nici lung, avem în vedere ceea ce se discută şi se doreşte foarte mult, şi anume digitalizarea. Accesul facil la sistemul informatic şi completarea în timp real a datelor scurtează timpul de consult şi durata de aşteptare a pacientului în urgenţă”, a precizat dr. Cristina Vecerdi, acum deputat, şef al UPU în perioada în care a fost gţndit şi pus în practică proiectul. Potrivit acesteia, personalul medical va fi dotat cu tablete, în care vor fi încărcate în timp real fişele pacienţilor, ceea ce a permite atât eliminarea timpului alocat birocraţiei, cât şi o mai bună comunicare între departamente.
Digitalizarea e déjà în lucru, a precizat preşedintele CJ. Braşovul e primul Consiliu Judeţean din România digitalizat, iar în prezent „avem un al doilea proiect în implementare, un proiect prin care toate unităţile care sunt subordonate din punct de vedere administrativ Consiliului Judeţean, atât cele 6 spitale, cât şi DGASPC, vor intra în acest proces de digitalizare”, a declarat Adrian Veştea. Ambele proiecte sunt derulate cu finanţări obţinute de la UE.
 
70 de milioane în 2 ani
Investiţiile realizate de SCJU Braşov în ultimii doi ani, pentru reabilitări ale unor spaţii şi achiziţia de aparatură, sunt de aproape 70 de milioane de lei, cea mai mare parte a acestor bani provenind de la Consiliul Judeţean (50 milioane de lei), iar restul de la Ministerul Sănătăţii şi din venituri proprii. La acestea adaugă alte peste 7 milioane de euro, fonduri europene, atrase, de asemenea, pentru dotări.
Preşedintele CJ Adrian-Ioan Veştea a concluzionat că „noua Unitate de Primiri Urgenţe va îmbunătăţi extrem de mult tot ce înseamnă la ora actuală activitatea de urgenţe din judeţul Braşov. Am făcut în aşa fel încât să aplicăm pe toate oportunităţile de finanţare pe care le-am avut la dispoziţie, atât fonduri europene, cât şi bani care au venit de la Banca Mondială prin intermediul Ministerului Sănătăţii, la care se adaugă sumele alocate constant din bugetul Consiliului Judeţean Braşov pentru spitalele din subordinea noastră. Am făcut toate acestea, pentru că la nivelul administraţiei judeţene suntem interesaţi să îmbunătăţim în fiecare zi actul medical, în beneficiul locuitorilor judeţului Braşov”.

UN TUR VIRTUAL PRIN NOL UPU. GHID: DR. CRISTINA VECERDI

ZONA DE PRIMIRE:
Accesul în UPU al ambulanţelor şi al pacienţilor care vin cu mijloace proprii se va realiza printr-o poartă electrică, acţionată automat în momentul sosirii ambulanţei. Este posibilă intrarea simultană a două autovehicule, dar există o prevedere a spaţiului din faţa UPU pentru cazul în care ar apărea o supraaglomerare sau un accident cu victime multiple.ZONA DE TRIAJ în funcţie de gravitate – verde,  galben, roşu:
De la intrare, pacienţii ajung într-un spaţiu extrem de generos care este destinat triajului. Acesta va fi punctul fierbinte al UPU, aici urmând să se stabilească gravitate stării pacienţilor şi prioritizarea lor în funcţie de protocolul naţional de triaj. Este spaţiul din care pacienţii vor fi repartizaţi în sălile dedicate, în funcţie de tipul de urgenţă: urgenţe minore (verde), urgenţe majore (galbenă) şi pacienţi în stare critică (roşu, transfer pe sală de operaţie/ATI).ZONA DE URGENŢE MINORE – care ar putea găzdui întreaga UPU de până acum:
Zona „verde” este destinată urgenţelor minore (care nu necesită internare în spital şi care prevăd o intervenţie maximă de 2 ore). Vor exista 6 posturi de lucru, echipamentele urmând să fie montate după realizarea finisajelor.ZONA DE URGENŢE MAJORE, pentru pacienţi aflaţi în stare critică:
Zona „galbenă” este cea mai mare încăpere medicală din cadrul UPU, aici urmând să fie funcţionale 14 posturi de lucru, dispuse pe trei laturi. În mijlocul încăperii va fi amenajată o „insulă” unde personalul medical va avea acces la sistemul informatic al spitalului şi va putea supraveghea pacienţii.
Zona „galbenă” - destinată urgenţelor grave, şi zona „roşie” - în care vor fi trataţi pacienţii în stare critică, sunt dispuse în partea opusă zonei „verzi”, acestea fiind practic urgenţele majore care definesc activitatea UPU.
Sala dedicată pacienţilor aflaţi în stare critică dispune de dispozitive pentru livrarea gazelor medicale sub formă de console, care permit poziţionarea paturilor în aşa fel încât personalul medical să aibă acces deschis de jur-împrejurul pacienţilor. Consolele sunt mobile şi dispun de prize pentru oxigen, aer comprimat şi vacuum. Ele permit cuplarea ventilatoarelor, sunt dotate cu suporturi pentru aparatura specifică şi dispun de braţe care pot fi mutate, astfel încât accesarea pacienţilor să fie facilă. Aici vor funcţiona 4 posturi de resuscitare.
Spaţiul urgenţelor majore comunică cu cel destinat pacienţilor în stare critică. Este nevoie de acces direct, având în vedere că personalul medical care deserveşte ambele zone este acelaşi şi se întâmplă adesea ca pacienţii în stare gravă să devină critici sau, dimpotrivă, cei care au fost stabilizaţi în zona „roşie” sau fie mutaţi în spaţiul de urgenţe majore.SALA DE AŞTEPTARE A APARŢINĂTORILOR (care până acum se va suprapunea cu zona de aşteptare a pacienţilor:
Dacă până în prezent UPU avea o singură sală de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinători, o noutate a proiectului este crearea unei săli de aşteptate moderne, destinate exclusiv aparţinătorilor. Aceasta va fi dotată cu televizoare şi va dispune de grupuri sanitare şi instalaţii adaptate inclusiv necesităţilor persoanelor cu dizabilităţi. Va fi un spaţiu în care medicii vor da relaţii despre starea pacienţilor.SPAŢIU SPECIAL DESTINAT RECOLTĂRII ALCOOLEMIILOR (decizie luată având în vedere că această procedură crea un anumit discomfort pacienţilor cu urgenţe):
O altă noutate adusă de acest proiect este faptul că analizele necesare stabilirii nivelului de alcoolemie se vor recolta într-un spaţiu separat (şi nu la triaj – ca în prezent), aflat în vecinătatea camerei destinate urgenţelor minore.
Tot în această zonă vor funcţiona cabinetul de radiologie şi cel pentru computer-tomograf.

SIGURANŢĂ ŞI TIMP SCURT DE REACŢIE:
Toate încăperile vor avea supraveghere audio-video, care asigură o monitorizare mai bună a pacientului, dar şi protecţia personalului medical:
Noua UPU dispune şi de un subsol generos. Aici au fost prevăzute vestiare pentru medici, asistente şi infirmiere, la care accesul se va face din exterior, precum şi spaţii de depozitare care vor fi alocate strict materialelor specifice activităţii UPU. Aceste spaţii vor avea câteva module flexibile, care să uşureze transportul, precum şi un sistem de depozitare inteligentă, conectat la sistemul informatic, care să asigure o gestiune aproape instantanee a materialelor, astfel încât să nu mai fie nevoie de un angajat care să verifice stocurile sau data de expirare a produselor.

Comentarii

'Willy'

2021-05-24 01:34:43


'Ba, dar de cand lucreaza aia la UPU ala, altii s-au dus de n ori pe Marte. Am zis ca pana ii da drumul imi iau acasa cele necesare primului ajutor: un sac de gips, tifon, spirt si niste plicuri sa imi dau singur spaga. '

'Barbu Gh.'

2021-05-23 07:20:05


'Totuși, spitalele regionale acelea noi??? AIA VREM SĂ VEDEM, NU ANEXE!'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional