Curs BNR

1 EUR = 4.9491 RON

1 USD = 4.2167 RON

1 GBP = 5.7803 RON

1 XAU = 237.8628 RON

1 AED = 1.1480 RON

1 AUD = 3.0651 RON

1 BGN = 2.5304 RON

1 BRL = 0.7950 RON

1 CAD = 3.3246 RON

1 CHF = 4.5700 RON

1 CNY = 0.6524 RON

1 CZK = 0.1949 RON

1 DKK = 0.6655 RON

1 EGP = 0.2686 RON

1 HUF = 1.3887 RON

1 INR = 0.0572 RON

1 JPY = 3.8196 RON

1 KRW = 0.3583 RON

1 MDL = 0.2386 RON

1 MXN = 0.2093 RON

1 NOK = 0.4912 RON

1 NZD = 2.9688 RON

1 PLN = 1.0742 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0578 RON

1 SEK = 0.4886 RON

1 TRY = 0.4777 RON

1 UAH = 0.1583 RON

1 XDR = 5.9852 RON

1 ZAR = 0.2824 RON

Editia 7545 - 24 sep 19:08

Un spital prin POS, unul prin PNRR

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 23 iunie 2021

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a semnat protocolul pentru Spitalul Regional de Urgenţă Braşov. Proiectul va fi finanţat prin POS - Sănătate. Pentru noul Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie, banii ar putea veni prin PNRR

Un spital prin POS, unul prin PNRR

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a venit vineri, 18 iunie, la Braşov, pentru a semna cu preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, dar şi cu primarul Braşovului, Allen Coliban, protocolul de colaborare în vederea realizării obiectivului de investiţii „Spitalul Regional de Urgenţă Braşov”. Acest document a fost solicitat de consultaţii contractaţi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) care lucrează în această perioadă la Studiul de fezabilitate.
Pentru construirea Spitalului Regional de Urgenţă Braşov, ministrul Sănătăţii a anunţat că se va încerca obţinerea unei finanţări europene prin Programul Operaţional Sănătate 2021 - 2027. „Programul Operaţional Sănătate a intrat într-un proces de restructurare, odată cu apariţia Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR – n.r.). Astfel, avem în plan să creştem alocarea pentru spitalele regionale. Am ales ca spitalele regionale să nu le finanţăm prin PNRR pentru că durata de realizare a acestor investiţii este foarte mare şi există riscul să fie depăşit termenul stabilit prin PNRR, respectiv 31 decembrie 2026”, a explicat ministrul Sănătăţii într-o conferinţă de presă ce s-a desfăşurat după ce a fost semnat protocolul.
La rândul său, primarul Braşovului, Allen Coliban, a declarat că acest protocol era absolut necesar, consultantul care realizează Studiul de fezabilitate solicitând un document în care să fie specificate clar atribuţiile celor trei instituţii implicate în realizarea investiţiei, respectiv Ministerul Sănătăţii şi autorităţile locale.
Totodată, edilul a menţionat că „pentru acest proiect vor continua  consultările cu medici, cu personalul medical, cu asociaţiile care au promovat ideea acestui spital şi care au fost o forţă motrice a acestui spital până în momentul actual, cu toată comunitatea braşoveană”.

Lucrările la „Regional” vor dura 36 de luni, dar e greu de estimat când vor începe
Studiul de fezabilitate pentru Spitalul Regional Braşov a ajuns la faza finală, majoritatea avizelor fiind deja eliberate. Ultimele avize care trebuie obţinute sunt cele de mediu, SGA şi DSP, şi se aşteaptă eliberarea avizului de la Autoritatea Aeronautică. Odată cu finalizarea studiului de fezabilitate, acesta va fi prezentat Consiliului Local spre aprobare, după care se va trece la etapa de elaborare a documentaţiei necesare finanţării.
„După ce vom avea aprobaţi indicatorii tehnico-economici, vom avea şi graficul de implementare a proiectului. Avem acum 5 variante propuse de către proiectant. Varianta pe care o considerăm optimă din punct de vedere al costurilor şi a eficienţei energetice prevede un termen de finalizare a lucrărilor de 36 de luni, dar până la această etapă trebuie să trecem prin calvarul procedurilor. În aceste condiţii este greu să prevezi când încep lucrările”, a declarat Allen Coliban.
Studiul de fezabilitate este realizat de consorţiul selectat de Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), format din firmele PricewaterhouseCoopers (PwC), International Consulting Engineering SA (BTY), Clifford Chance LLP şi Clifford Chance Badea SPRL.

„2020  a fost un an greu care, probabil, ne-a arătat cel mai bine problemele sistemului sanitar”
În timpul conferinţei de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a menţionat că „2020  a fost un an greu care, probabil, ne-a arătat cel mai bine problemele sistemului sanitar. Am alocat aproape 60 de milioane din fonduri proprii, o sumă foarte mare dar pe care am recuperat-o, în mare, din fonduri europene. Anul acesta avem în implementare proiecte de aproximativ 112 milioane de lei, din care 41 milioane de lei din bugetul propriu şi 71  milioane lei din fonduri europene. Consider că nu este suficient şi, având în vedere că există un ordin de ministru prin care Spitalului Regional de Urgenţă Braşov îi sunt arondate trei judeţe, obligaţia ca în perioada următoare să găsim toate resursele de finanţare pentru acest proiect”.
Prezent la semnarea protocolului, prefectul Braşovului, Cătălin Văsii, a declarat că acest proiect este aşteptat de braşoveni. „Ultimul an şi jumătate ne-a arătat atât slăbiciunile sistemului sanitar, cât şi lucrurile pe care le avem de făcut. Sper ca şi în continuare sistemul sanitar braşovean să beneficieze de sprijinul Ministerului Sănătăţii”, a spus prefectul.  

După aprobarea PNRR vor începe demersurile pentru viitorul Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie
Pe de altă parte, ministrul Sănătăţii a declarat că prin PNRR ar urma să fie finanţat proiectul noului Spital de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie. „Pentru acest proiect am primit deja un studiu de prefezabilitate, în  investiţia a fost inclusă în lista PNRR, împreună cu alte proiecte de investiţii. Decizia finală va fi după ce vom avea studiul de fezabilitate, proiectul tehnic şi vom vedea alocarea bugetară pentru PNRR”, a declarat Mihăilă.
Aceasta a menţionat că după ce se va se va aproba PNRR, vor fi emise hotărârile de Guvern  privind criteriile de prioritizare a investiţiilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. „După ce vom avea documentele tehnice aferente fiecărei investiţii vom trece la aprobarea hotărârilor de Guvern aferente fiecărui proiect”, a explicat reprezentanta Guvernului. 

+7 -5

Comentarii

'Barbu Gh.'

2021-06-19 08:45:39


'Va ploua cu spitale în Brașov, ce mai....'

'Rammstein'

2021-06-18 18:59:23


'Bine spus !!..lucrările vor dura 36 de luni, dar nici dracul nu știe când vor începe....!!..poate cand se vor termina aeroportul, pasajul fartec, metroul, portul,...și !...și banii...'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional