Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7270 - 14 aug 08:36

Un scandal ruşinos a izbucnit, la Braşov: Medici care ar fi fugit ca şobolanii din „barca Covid”

Autor: Marius BOERIU, Ana ȚÎRCĂ

Publicat la 21 mai 2020

Angajaţi de la trei spitale din Braşov, Infecţioase, Neurologie, TBC, percheziţionaţi de Poliţie. Sunt acuzaţi că şi-au făcut rost de concedii medicale false pentru a nu trata pacienţi pe perioada stării de urgenţă, că şi-au luat dezifectanţi acasă, că au scos informaţii secrete din spital

Un scandal ruşinos a izbucnit, la Braşov: Medici care ar fi fugit ca şobolanii din „barca Covid”

Poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Braşov - Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice, au început miercuri şase activităţi procedurale de punere în aplicare de mandate de percheziţie domiciliară şi ordonanţe de ridicare înscrisuri, la trei instituţii cu activitate în domeniul medical, într-un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „abuz în serviciu”, „fals intelectual”, „uz de fals”, „delapidare” şi „divulgare de informaţii secrete de serviciu sau nepublice” .
„Poliţiştii braşoveni s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în perioada stării de urgenţă, cadre medicale sau angajaţi ai unor instituţii, s-ar fi sustras de la îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, solicitând şi beneficiind în acest sens, de certificate de concedii medicale fictive şi totodată de materiale de uz sanitar în interes propriu. Cu ocazia efectuării percheziţiilor se vor ridica documente şi se vor efectua activităţi procedurale, ce se impun, pentru stabilirea situaţiei de drept. De asemenea, vor fi conduse la audieri zece persoane”, a declarat comisar Alina Ivan, purtător de cuvânt IPJ Braşov.

Parchet, Poliţie, ITM, DSP
Acţiunea, desfăşurată sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov, beneficiază de sprijinul poliţiştilor Serviciului Criminalistic Braşov şi ai luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale, precum şi de suportul de specialitate al reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă şi Direcţiei de Sănătate Publică Braşov.

Ancheta a cuprins toate cele 3 spitale Covid-19 pe care le avem în judeţ
Printre persoanele anchetate sunt şi salariaţi ai Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, informaţia fiind confirmată de conducerea unităţii sanitare. Pe lângă unitatea amintită, potrivit unor surse medicale, vizaţi de anchetă ar fi angajaţi din Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie.
Reamintim că aceste 3 unităţi funcţionează ca spitale suport Covid-19.

De ce a fost chemată Inspecţia Sanitară în anchetă
Direcţia de Sănătate Publică Braşov a fost invitată şi ea să facă parte din anchetă, însă nu pentru investigarea eventualelor fraude sau infracţiuni, ci pentru verificarea respectării normelor sanitare. „Direcţia de Sănătate Publică Braşov a fost solicitată în cursul acestei dimineţi să participe, prin reprezentanţii Inspecţiei Sanitare, să participe la acţiunea aceasta de control. Rolul nostru, ca instituţie, este de a sesiza neconformităţile cu privire la respectarea condiţiilor de igienă, la organizare, la circuite, însă, probabil ca aspectele acestei acţiuni fiind atât de complexe, s-a considerat că este necesară implicarea mai multor actori din sistem”, ne-a explicat miercuri Andrea Neculau, director executiv DSP Braşov.

Sedinţă de urgenţă a Consiliului Director al Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie
După ce Poliţia a început percheziţiile, managerul Spitalului Clinic de Psihiatrie şi Neurologie, Nicuşor Bîgiu, a declarat că pentru a analiza această situaţie a fost convocată o şedinţă a Comitetului Director. Ședinţă programată pentru ziua de ieri.
Pe de altă parte, potrivit unor surse locale, asistente medicale de la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov au susţinut că sunt bolnave şi au prezentat concedii medicale, însă ele şi-au continuat activitatea la un azil de bătrâni. Se pare că şi managerul unităţii medicale, Nicuşor Bîgiu, a semnalat această situaţie.

Concedii medicale doar pentru activitatea la „Neuro”?
Pe de altă parte, la Spitalul Clinic de Psihiatrie şi Neurologie Braşov situaţia a fost tensionată încă din momentul în care se ştia că spitalul va deveni „suport Covid”. Mai exact, în luna martie, mai multe cadre medicale din spital, inclusiv directorul medical al unităţii, dr. Daniela Marinescu, au transmis o scrisoare deschisă prin care  arătau că nu sunt de acord ca unitatea în care lucrează să devină unitate Covid-19, argumentul lor fiind că această unitate nu este pregătită să trateze astfel de cazuri. De asemenea, 10 cadre medicale de la acest spital şi-au înaintat demisia, nemulţumite că spitalul va deveni unitate suport în criza epidemiologică şi va îngriji pacienţi cu CoVID-19, însă acestea au fost înlocuite repede.

„Dezertările”, oprite cu legea militară
Imediat după ce a început să crească numărul cazurilor de infectări cu noul coronavirus,  în spitalele din toată ţara care se ocupau de tratarea acestei categorii de pacienţi, unele cadre medicale au început să îşi manifeste nemulţumirea asupra faptului că vor lucra cu pacienţi Covid. În principal, reclamau lipsa echipamentelor de protecţie, dar şi faptul că ei nu sunt medici cu specializarea infecţioase, ATI. De altfel, în acea perioadă erau anunţate şi multe intenţii de demisie din sistem.
Între timp, lucrurile au început să „se aşeze”, atât din punct de vedere al materialelor de protecţie, cât şi al procedurilor.
Pe de altă parte, pentru a pune capăt „dezertărilor” celor care au depus jurământul lui Hipocrate, legislaţia prin care a fost reglementată starea de urgenţă a fost completată cu unele prevederi referitoare la demisia cadrelor medicale, în sensul că preavizul de 20 de zile lucrătoare (pentru funcţiile de execuţie) sau de 45 de zile lucrătoare (pentru funcţiile de conducere) se calculează începând cu prima zi în care este instituită starea de urgenţă. De asemenea, în cazul notificărilor de demisie care erau deja depuse a fost suspendat preavizul până la încetarea stării de urgenţă. 

Comentarii

Radu

2020-05-21 19:37:56


Mai multe detalii despre mânăria cu azilul de bătrâni. Nu prea cred ca cei de la infectioase au dat aiurea concedii medicale cand ei stateau cu covidu in gura. E cam.alambicat articolul. Toate se leaga de acel azil, sunt fapte total diferite?

Vio

2020-05-21 12:39:23


Dacă se confirmă, interzicerea dreptului de a mai profesa și desfacerea contractului de muncă!

Capatina Mircea

2020-05-21 06:19:32


Și-au făcut concedii medicale că să scape de mascarada asta cu covidul, ca nu mai fie nevoiți să asiste la mizeriile și la minciunile penibile de care le era jena și lor !!!

Radu

2020-05-21 06:09:47


Acești medici , nu ar trebui sa mai lucreze in acest domeniu...sincer....

Willy

2020-05-20 14:31:17


Eu nu cred asa ceva!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional