Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 12:37

Un medic, despre paste: „Când se lipesc este semn rău”

Autor:

Publicat la 21 martie 2022

Un medic, despre paste: „Când se lipesc este semn rău”

Medicul Ruxandra Pleşea a explicat care sunt cele mai bune paste şi cum trebuie consumate pentru a nu duce la kilograme acumulate în plus.
„Vorbim despre paste, pentru că aşa le vede lumea, mai bune sau mai rele, în relaţia cu glicemia. Acest lucru se referă la indicele glicemic şi, dacă pentru o mâncare sau pentru o masă indicele glicemic este mare, înseamnă că ridică glicemia repede şi acest mecanism ajută la îngrăşare. Indicele glicemic este viteza cu care cresc pastele sau un alt aliment glicemia. Viteza trebuie să fie scăzută, pentru că în acest fel, la nivelul unor procese hormonale, poate să fie mai bine pentru siluetă sau mai rău. În general, ca să fie clar, noi încercăm să ocolim mâncărurile cu indice glicemic mare. Despre paste s-a vorbit de multe ori că ar intra în această categorie, însă nu este deloc aşa, acesta este un mit. Pastele, cele albe, făcute din grâu dur şi în special cele integrale nu au un indice glicemic crescut. Nu putem să le considerăm în aceeaşi cutiuţă cum este şi pâinea sau gogoşile sau alte produse din făină albă rafinată. Ele sunt mai bune, această e prima veste bună a zilei, că nu au un indice glicemic atât de mare. Dacă ştim să le alegem, nişte paste din grâu dur sau nişte paste integrale, este şi mai bine şi dacă le combinăm la o masă şi cu ce trebuie, pastele devin un aliment chiar sănătos”, arată medicul.
Recomandarea este să combinăm pastele cu proteine, fibre.
„Cu legumele, pot să fac un bol în care se micşorează cantitatea de paste, vin cu multe legume pe lângă şi în acest fel obţinem o masă plină de nutrienţi. Pe deasupra putem pune fie somon, fie brânză, fie o altă carne, ulei de măsline presat la rece, mult oregano uscat şi obţinem un produs extraordinar de bine echilibrat din punct de vedere al indicelui glicemic”, e un exemplu dat de dr. Ruxandra Pleşea.
Putem mânca pastele şi la dietă, arată medicul: „Stilul de viaţă echilibrat pe termen lung include carbohidraţi. Cu cât mai lenţi, cu atât mai bine. Găsim asta în astfel de paste asociate cu legume şi proteine. În orice echilibru trebuie să avem în vedere acest lucru, că răutatea carbohidraţilor se atenuează dacă la o masă vin alături de proteine, de puţină grăsime vegetală, ulei, avocado şi de legume”.
Sunt şi paste rele, „să nu spunem că totul este roz”, a mai declarat specialistul. „De exemplu, acele paste care sunt fierte foarte mult, să ştiţi că-şi transformă indicele glicemic şi devin rele. Dacă în apa de fierbere găsim multe reziduuri, ne dăm seama că nu sunt cele mai bune paste, adică din grâu dur. Această duritate face ca aceste paste să fie mai lent digerabile, glicemia să crească lent, sunt de ales acestea. Dacă după fierbere, pastele se lipesc una de cealaltă, iar, e un semn rău. Ele trebuie să rămână uşor de desfăcut, apa să rămână curată”.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading