Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:47

Un german născut la Braşov controlează mii de hectare de pădure din Braşov şi Argeş

Autor:

Publicat la 29 noiembrie 2014

Acesta obţine profituri uriaşe de pe urma administrării pădurilor

Un german născut la Braşov controlează mii de hectare de pădure din Braşov şi Argeş
De ani buni, un biolog german cumpără pădurile Muscelului, cu unele dintre cele mai bune preţuri de pe piaţa de profil. Iniţial, apărut în zonă ca şi concurent al „devoratorilor” de păduri,  Cristoph Frantz Johannes Promberger, cunoscut ca „neamţul Cristoph”, un sas născut la Braşov, a ajuns să îi scape de probleme şi pe cei cărora, neregulile privind „primirea” pădurii sau defrişarea acesteia, le cauzau coşmaruri. Astfel, „neamţul” a cumpărat mii de hectare de suprafeţe cu păduri neprihănite sau păduri defrişate (cu scop de reîmpădurire), ajungând unul dintre cei mai mari proprietari de pădure din zona Muscelului.
Începând din anul 2007, două dintre societăţile administrate de Cristoph Promberger, Sănătate şi Natură SRL şi SC Almimax Natura SRL, au cumpărat în Lereşti, Albeştii de Muscel, Valea Mare Pravăţ, Rucăr şi Dâmbovicioara mii de hectare de pădure.
Mai mult, una dintre societăţi, Sănătate şi Natură SRL, a reuşit să intre şi membru cu drepturi depline în Obştea Moşnenilor Rucăreni şi Dâmbovicioreni, interesul reprezentându-l cele circa 4000 de hectare de pădure pe care moşnenii le deţin în devălmăşie în munţii Rucărului şi ai Dâmbovicioarei.
Promberger este un foarte cunoscut biolog german, ajuns în România în anul 1993  ca unul dintre iniţiatorii proiectului „Carnivore Carpatine Mari”. Stabilit la Şinca Nouă – Braşov, împreună cu soţia sa, Barbara, a început să pună bazele mai multor afaceri, înregistrând, ca administrator, mai multe societăţi comerciale prin care a început să cumpere mii de hectare de pădure în Braşov, Dâmboviţa şi Argeş.
Christoph Promberger este trezorier la ProPark – fundaţia pentru arii protejate, dar şi administratorul a peste 20.000 de hectare de pădure în Argeş, Braşov şi Dâmboviţa. El, sau prin soţia sa Barbara Promberger-Furpass, administrează mai multe companii prin care achiziţionează păduri sau doar le administrează pe cele ale statului din ariile protejate, în numele unor companii europene.
 
Pădurea poate aduce milioane de euro anual
În comparaţie cu muscelenii care s-au trezit peste noapte proprietari de pădure, biologul german ştie ceea ce doreşte, cum foarte bine ştie şi că pădurea poate aduce un profit uriaş celui care o administrează, nu numai prin a o defrişa. Numai un singur exemplu, privind profitul pe care germanul îl are din pădurile cumpărate în România, este proiectul „Life” accesat de acesta în 2012, prin Fundaţia Conservation Carpathia, un proiect de aproape 6 milioane de euro numai pentru conservarea naturii.
Cu alte cuvinte, interesele germanului de a cumpăra cât mai multă pădure este acela de obţine milioane de euro pe proiecte de mediu, bani pe care i-ar putea foarte bine accesa şi proprietarii români de pădure. Numai că, pentru cei mai mulţi dintre români, ca şi-n cazul rucărenilor, vânzarea pare a fi unul dintre cele mai rapide şi mai simple metode de a face bani, lăsând astfel posibilitatea străinilor de a-şi face imperii în România.
Un alt exemplu bun este cel al rucărenilor şi dâmboviciorenilor, proprietari de pădure, care după ce au exploatat-o la ras (în cele mai multe cazuri) au vândut-o societăţilor administrate de cetăţeanul german. Una dintre tranzacţiile pe care Cristoph Promberger le-a făcut pe raza Rucărului este cea din 22 noiembrie 2013, când a cumpărat încă 42, 86 hectare de pădure de la două persoane reprezentate de preşedintele OMRD Sever Soare, în condiţiile în care preşedintele Obştei, tot ca reprezentant al proprietarului, a mai vândut către Sănătate şi Natură SRL încă 507,79 hectare de pădure.
Lista celor care au vândut în ultimul an pădurea, tăiată ori netăiată, către firmele administrate de „neamţ” este foarte lungă, însumând câteva mii de hectare, intermediar al vânzărilor fiind inginerul Horaţiu Hanganu, acelaşi personaj care s-a ocupat şi se ocupă şi de întocmirea documentaţiei cadastrale pentru pădurile ce au fost sau vor fi retrocedate, fiind membru şi al Comisiei de Fond Funciar a primăriei Rucăr, ca şi specialist în măsurători topografice, cu retribuţie de la bugetul local, dar şi director al Parcului Naţional Piatra Craiului.
Acelaşi Horaţiu Hanganu apare şi în dosarul „Hrebenciuc”, instrumentat de DNA, fiind suspectat (ca administrator al Geoprocesing SRL Braşov) că avea rolul de a întocmi nu numai documentaţia cadastrală, dar şi pe acela de a contacta şi „stimula” persoanele implicate în mod direct în procesul retrocedărilor (preşedinţi ai comisiilor locale de fond funciar, primari şi şefi de ocoale), fiind cel ce împărţea pădurea după… valoare.
 
Retrocedările de la Izvoarele Dâmboviţei ar putea deschide „Cutia Pandorei Rucărene”
Una dintre cele mai controversate retrocedări din zona Rucăr este pădurea din Izvoarelor Dâmboviţei, o suprafaţă de pădure, de 1440 de hectare, ce a fost retrocedată … cu multe semne de întrebare, şi care potrivit unor acte oficiale ar fi trebuit să rămână sau, în ultim ceas, să se întoarcă la statul român. ionel dulama
Numai că, cei ce au reuşit să intre în posesia pădurii de la Izvoarele Dâmboviţei, graţie tandemului Hanganu – Ionel Dulamă, primar al Rucărului, au vândut destul de rapid suprafeţele către SC Sănătate şi Natură SRL ori SC Almimax Natura SRL, cu preţuri mai mari de 3.000 de euro hectarul.
 
+2 -4

Comentarii

Popovici lilica

2017-07-22 04:44:18


Mie mi se pare un lucru foarte bun ce face in România ,daca am sti si noi sa protejam natura ar fi frumos .Din păcate acest lucru ar trebui sa vadă politicieni care au dus aceasta tara la un dezastru ecologicdin imens .Bravo germanuluica stie sa apreciez natura .România are nevoie de acești oameni

teresa

2016-10-29 04:27:51


Problema e ca neamtul a cumparat hectare din Parcul National Piatra Craiului. Asa ceva nu se vinde "la taraba" cum s-a intamplat aici

Mihai Ioan

2016-05-18 14:00:15


Articolul este plin de informtaii false ori e comandat de PSD ori de mafia lemnului de fapt sunt unii si aceiasi. Oamenii aia au fost adunati de neamt in ideea de a-i face pe politicienii romani sa puna zona sub protectie naturala ceea ce ar duce la disparitia mafiei in zona. In Germania au fost zeci de articole prin care neamtu tragea atentia ca in Carpati traiesc singurele specii ramase in Europa de lupi si ursi si ca sunt in pericol de disparitie daca nu se face nimic...dar te pui cu mafia politica? nu va e rusine sa sheruiti si sa postati aceste minciuni facand jocul mafiei lemnului? de aia e tara asa ca e multa prostie si hotie printre romani.Se pare ca nu se merita sa faci ceva pt tara asta.

savonarola

2014-11-30 12:16:26


N-am inteles mare lucru din acest articol!Neamtul a cumparat,cu acte in regula,suprafete de padure.Si taiata si netaiata.Bun,si?Se pare ca ceea ce nu I se pare in regula autorului este ca sasul nascut la Brasov e "strain"?!!Omul deruleaza programe de protective a respectivelor suprafete(ceea ce romanii n-am auzit sa faca)dar autorul pare deranjat ca aceste proiecte costa si bani,neamtul incasand in acest scop sume importante pe diferite filiere(nu de la stat).Si atunci?Greu de priceput care ar fi,de fapt,mesajul acestui articol...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie