banner la cocos banner promotional

Curs BNR

1 EUR = 4.9774 RON

1 USD = 4.3833 RON

1 GBP = 5.8304 RON

1 XAU = 464.4611 RON

1 AED = 1.1933 RON

1 AUD = 2.7957 RON

1 BGN = 2.5449 RON

1 BRL = 0.7714 RON

1 CAD = 3.1559 RON

1 CHF = 5.2813 RON

1 CNY = 0.6015 RON

1 CZK = 0.1993 RON

1 DKK = 0.6668 RON

1 EGP = 0.0860 RON

1 HUF = 1.2223 RON

1 INR = 0.0513 RON

1 JPY = 3.0556 RON

1 KRW = 0.3047 RON

1 MDL = 0.2538 RON

1 MXN = 0.2227 RON

1 NOK = 0.4191 RON

1 NZD = 2.6097 RON

1 PLN = 1.1646 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0530 RON

1 SEK = 0.4526 RON

1 TRY = 0.1141 RON

1 UAH = 0.1048 RON

1 XDR = 5.9383 RON

1 ZAR = 0.2318 RON

Editia 8425 - 23 mai 16:13

Un brașovean de 4 cuțite de aur. L-au vrut în echipă toți jurații de la „Chefi la cuțite”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 28 martie 2025

„Ca să îmi aduc aminte de unde am venit, mănânc o felie de pâine cu muștar și ceapă”. Acum e bucătar în Elveția, într-o bucătărie de o stea Michelin

Un brașovean de 4 cuțite de aur. L-au vrut în echipă toți jurații de la „Chefi la cuțite”

Claudiu Gherghuț, un tânăr în vârstă de 30 de ani, născut la Brașov, a reușit să-i impresioneze pe toți cei 4 jurați de la „Chefi la cuțite”. I-au fost oferite toate cele 4 cuțite de aur, a trebuit să aleagă unul, opțiunea lui fiind chef Orlando Zaharia.

Claudiu este de meserie sous chef în Elveția, la un restaurat de o stea Michelin. El a gătit pentru jurați o rețetă de file de barbun cu fenicul glasat cu gel de mandarine și sos din vin roșu și oase de pește. Deși a avut mari emoții și a recunoscut că nu se simte chiar confortabil în fața camerelor de filmat, preparatul său i-a cucerit pe jurați.

„Acesta este primul meu concurs legat de bucătărie. Nu m-am înscris eu, ci foștii mei colegi din România. Eu nu sunt foarte ok cu camerele, am și probleme cu limba din cauză că am plecat acum foarte mult timp de acasă. Am plecat acum vreo 20 de ani din țară. Am zis să o încerc și pe asta, e o experiență diferită și un altfel de adrenalină de care poate am nevoie”, a spus Claudiu Gherghuț.

Când a intrat în platou, în fața juraților, tânărul în vârstă de 30 de ani le-a spus acestora că este bucătar în Elveția la un restaurant cu o stea Michelin. „Sunt sous chef în Elveția, la un restaurant cu o stea Michelin. Să lucrez la vârsta asta la un restaurant cu stea Michelin a fost greu pentru mine, nu eram obișnuit cu tot luxul ăsta, dar până la urmă m-am obișnuit și am evoluat foarte mult. Am plecat din țară la 11 ani de nevoie, din cauză că mama era deja în Italia, am crescut acolo pe perioada adolescenței. Acolo am început să descopăr bucătăria, prima dată era o pasiune. Apoi am ajuns în Franța. Am decis să plec din Italia cu un concurs, trebuia să știm franceza și să facem o rețetă pe foaie. Nu știam nici una și nici alta, dar până la urmă am reușit să învăț în ultimele luni și am reușit să învăț și să plec la un hotel de lux, doi ani am făcut ucenicie, de acolo am lucrat în mai multe bucătării și în 2018 am ajuns într-o bucătărie cu o stea Michelin din Strasbourg. Toată echipa a fost premiată cu premiul de cel mai mult restaurant din lume de TripAdvisor și de atunci a început cariera mea și pasiunea adevărată pentru bucătărie, adică acum 6 ani. Am ajuns la Geneva, în actualul restaurant, cu o stea Michelin. De atunci am evoluat până la sous chef junior”, a spus tânărul.

Claudiu Gherghuț a avut o copilărie frumoasă și grea, după cum chiar el o descrie. Tânărul spune că a fost întotdeauna singur, pentru că mama lui a rămas în Italia. Și-a pierdut tatăl când avea 14 ani.

„În familie nu era ușor acasă, cu finanțele, certuri, părinții nu se înțelegeau. Tata îi plăcea să stea mai mult pe afară, avea probleme cu alcoolul, regret că nu am avut o relație apropiată cu el, că nu a fost acolo când eu aveam nevoie de el. Îmi este greu să vorbesc despre acest moment, consider că nu am trecut încă peste el, dar asta este. Tatăl meu a decedat când eram mic, aveam 14 ani. Partea bună a fost că am regăsit o nouă familie cu unchii mei și cu verișoarele mele. Într-un fel s-a schimbat viața mea pentru că ei au avut grijă de mine. De câte ori mă întorc în Italia mă duc la ei și la mama. Eu acum nu mai am o casă fixă, peste tot e acasă, și în Elveția, și în Italia. Visul meu este să ajut copiii care au problemele pe care le aveam eu când eram mic să ajungă cineva prin bucătărie. Să aibă un viitor mult mai bun decât ăla pe care l-am avut ru când eram mic. Îmi amintesc când eram mic, mama era deja plecată în Italia, nu aveam foarte mult de mâncare. Unicele lucruri de le aveam în frigider era puțin muștar și niște pâine mucegăită un pic. Aveam ceapă, sare... a fost unica chestie mâncată în ziua aceea. A fost atât de marcantă încât acuma, câteodată, ca să îmi aduc aminte de unde am venit, când merg în România, mănânc o felie de pâine cu muștar și ceapă”, a povestit tânărul la Chefi la Cuțite.


 

 

Comentarii

'CRISTIAN FLORICA -BRASOV '

2025-03-28 09:58:00


'FELICITARI CLAUDIU, TATA TE VEGHEAZA DE ACOLO DE SUS ,'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie