Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:12

Un braşovean a ajuns maior în US Army

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 17 ianuarie 2015

Daniel Lovasz a plecat în 1995 ca ospătar pe vas, dar viaţa i-a rezervat alte surprize pe tărâmul american

Un braşovean a ajuns maior în US Army
Daniel Lovasz, braşovean la origine, a plecat în anul 1995 pe un vas de croazieră, ca ospătar, în căutarea El-Dorado-ului american. Aerul de munte şi perioada grea din timpul comunismului în România l-au călit şi l-au pregătit pentru aventura americană. Chiar şi perioada grea şi umilitoare din timpul armatei, din România, i-a fost de folos s i-a prins bine când s-a înrolat în armata americană, la doar câteva luni după ce a debarcat de pe vasul de croazieră şi a decis să-şi încerce norocul pe sol. În prezent, Daniel este maior în US Army Reserve şi profesor la câteva universităţi din South Carolina.
De asemenea, palmaresul sau şcolar este încununat şi cu un doctorat în Health Administration. Visul american a devenit realitate şi Daniel Lovasz poate fi considerat un „poster-boy” al succesului în State. Viaţa profesională de succes este dublată si de o viaţă familială foarte fericită. Daniel este un tip norocos, are o soţie frumoasă şi trei copii minunaţi, această poză familială superbă, fiind întregită de un căţel şi de o pisică
 
De la soldat la sergent în 18 luni
„După ce mi-am terminat contractul pe vase de croazieră , ca ospătar, am decis să rămân pe tărâmul american unde m-am angajat că ospătar într-un restaurant. Din păcate era un «lousy job» ( o muncă nasoală – n.red.), care mă nemulţumea total. Nu de asta venisem eu în America. Destinul mi-a fost schimbat când, într-o zi, citind ziarul local la secţiunea angajări, am dat de un anunţ din partea US Army, care căuta voluntari. A două zi am şi sunat la centru de recrutare şi mi s-a spus că trebuie să dau un test - ASVAB Test – să văd dacă mă calific. Am trecut cu «flying colors» şi m-am înrolat ca Combat Medic. A fost cea mai bună decizie din viaţa mea, o decizie care mi-a schimbat viaţa şi acum pot spune cu siguranţă că trăiesc visul american”, povesteşte braşoveanul.
În urma scorurilor bune obţinute la trageri şi exerciţiile militare, a avansat de la gradul de soldat la sergent în numai 18 luni. „Iniţial am fost Combat Medic, după care am fost Registered Nurse. Apoi am urcat în ierarhie şi am devenit ofiţer, în prezent am gradul de maior în US Army Reserve şi sunt Assistant Professor la Charleston Southern University.
 
US Army, Disneyland pe lângă umilinţele din Armata Română
Braşoveanul povesteşte că i-a fost destul de uşor să treacă peste perioada de pregătire, perioadă în care soldaţii sunt supuşi unor umilinţe greu de imaginat.  „Pentru mine a fost uşor pentru că trecusem şi prin armată română, o altfel de armată în care, de regulă, soldaţii români erau trataţi fără respect şi de multe ori umiliţi. Plus, aveam în spate greutăţile perioadei comuniste care m-au călit şi m-au pregătit fizic şi moral pentru viaţa din State. Pregătirea militară de bază din US Army a fost un «Disneyland» pentru mine. În timp ce unii dintre colegii mei de arme se plângeau mai tot timpul, se cereau acasă sau ameninţau chiar că se sinucid, eu mă trezeam în fiecare dimineaţă bucuros şi satisfăcut că sunt sănătos, am un job şi că sunt apreciat de către subofiţeri şi ofiţeri – mentalitatea mea era total diferită faţă de a celorlalţi”.
 
Şi soţia sa este maior 
Braşoveanul este acum trecut în rezervă. „Pe lângă jobul meu că profesor asistent de la universitate, trebuie să mă prezint la unitate, un weekend pe luna, pentru pregătire. De asemenea, trei săptămâni pe an, trebuie să iau parte la exerciţii de mobilizare. Am gradul de maior şi sunt responsabil cu mobilizarea şi educaţia medicală. Unitatea din care fac parte este o unitate de suport medical care asistă spitalele şi misiunile medicale în care US Army este implicată”. 
Şi soţia sa este maior în armata americană.  „Ea însă, este în active duty, eu sunt în army reserve. Şi ea, ca şi mine, este maior în armata americană, având la bază pregătire în domeniul psihiatriei. În prezent este psihiatru şi consultant la Surgeon General. Soarta a făcut să ne întâlnim într-un bar în Washington D.C. Eu eram încă în şcoala medicală în Walter Reed, ea era tot în şcoală medicală, dar în Navy Național. Este originară din EL Paso, Texas…a fost dragoste la prima vedere, o dragoste care continuă şi în prezent. Sunt un tip norocos”. 
 
Nu este singurul român din armata americană
„Cunosc încă vreo cinci români care sunt în US Army şi cu care menţin o legătură prietenească. Cu unii ne vizităm când sunt în San Antonio, Texas. Toţi suntem fericiţi de alegerea făcută, aceea de a face parte din armată americană şi suntem mândri că servim nouă noastră ţară, o ţară adoptivă care ne-a schimbat destinul şi care ne-a primit cu braţele deschise. În opinia mea, cred că armată americană este o opţiune bună, deoarece pe lângă pregătirea fizică şi de instrucţie, beneficiezi şi de posibilitatea de a învaţă o nouă profesie, plus ai şi numeroase beneficii educaţionale.
 
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie