Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 05:06

Un avocat braşovean a reuşit să crească odată cu criza

Autor:

Publicat la 19 octombrie 2013

În cinci ani de la înfiinţare, Francisc Peli şi-a dus firma în top cinci al caselor de avocatură

Un avocat braşovean a reuşit să crească odată cu criza
Francisc Peli este născut şi crescut în Braşov şi este pasionat de şah, un joc al minţii pe care îl aplică şi în viaţa de zi cu zi. „Trebuie să anticipezi patru-cinci mişcări în avans, altfel eşti bătut înainte să te aşezi la masă”, povesteşte avocatul. 
După absolvirea liceului de matematică-fizică din Braşov în 1994, a început cursurile în cadrul Universităţii din Bucureşti, unde a intrat în lumea puternic teoretizată a şcolii de drept. „Era cam aceeaşi facultate care exista în 1964 şi care va exista şi în 2014: puteai învăţa lucrurile de bază, dar nu te pregătea deloc pentru viaţă, iar profesorii erau preocupaţi să inventeze speţe mai degrabă decât să le ia din lumea reală", îşi aminteşte Peli.
Impactul cu lumea reală a venit odată cu întoarcerea în Braşov, unde a profesat timp de un an în domeniul avocaturii de litigii. Îşi aminteşte că a câştigat majoritatea cazurilor din acea perioadă şi a ajuns, în primele şase luni de stagiatură, să pună concluzii atât la Judecătorie, cât şi la Tribunal şi la Curtea de Apel. După un an, a considerat că este timpul să se întoarcă la Bucureşti şi a început un alt stagiu, de această dată în cadrul firmei de avocatură Cobuz şi Asociaţii, sub ghidarea lui Marcel Cobuz. S-a confruntat pentru prima dată cu proiecte din domeniul pieţei de capital, dar şi cu listări şi cu restructurări de companii şi a făcut astfel primul pas către avocatura de business.
 
Experienţa în Linklaters
Un interviu din anul 2000 cu avocatul canadian Michael Schilling, şef al biroului Linklaters (firmă de avocatură veche de 175 de ani şi una dintre cele mai importante la nivel global), dar şi cu Ioan Miculiţi avea să îi definească traseul de mai târziu al carierei. „Linklaters era o insulă cu totul altfel decât lumea avocaturii din România, un mediu anglo- saxon în care ceea ce urma să mi se întâmple era experienţa unei altfel de academii”, îşi aminteşte Francisc Peli pentru zf.ro. A întâlnit acolo oameni „pregătiţi să te pregătească şi angajaţi să te angajeze” şi a avut oportunitatea de a lucra cu avocaţi anglo-saxoni veniţi la Bucureşti tocmai ca să pregătească avocaţii români. Astfel, dacă în general în firmele româneşti se spune că avocatura se fură, avocaţii din cadrul Linklaters urmau o programă în care calitatea trebuia învăţată şi trebuia să se regăsească de la modul cum scriau materialele şi engleza folosită până la spiritul comercial aplicat. În 2005, a plecat de la Linklaters, iar în timp ce colegii lui s-au orientat spre firme internaţionale sau au ales joburi mai puţin solicitante, Francisc Peli a ales să se alăture lui Ioan Nestor în NNDKP.
„Diferenţa între Linklaters şi firma Nestor în acel moment era ca între a fi într-un castel şi în câmp deschis”. Nestor era în curs de organizare, proces în care Peli consideră că a avut un cuvânt important de spus. A aprofundat acolo specializarea pe segmentul de imobiliare şi, dacă în momentul când a ajuns în firmă această practică era acoperită de două persoane, la plecarea lui erau 20. „Când am ieşit din firmă, 90% din măsurile incluse în memo-ul de 14 pagini pe care îl scrisesem la început erau implementate”. 2008 a fost anul când a simţit că a acumulat suficient şi este momentul să îşi înfiinţeze propriul birou de avocatură.
PeliFilip a luat naştere după ce Francisc Peli a părăsit NNDKP împreună cu patru parteneri: Carmen Peli, specializată pe finanţări, concurenţă comercială şi fuziuni şi achiziţii, Cristina Filip, responsabilă cu domeniul energiei şi fuziuni şi achiziţii, Monica Iancu, specializată în energie, şi Oana Albotă, specializată în imobiliare.
 
Cine e puternic în criză, va fi mai puternic la sfârşitul acesteia
Venirea crizei, chiar în anul când a ales să înfiinţeze firma, nu a fost o surpriză. „Semnalele erau deja trase la toate conferinţele internaţionale la care participasem în perioada noiembrie-decembrie 2007”. Totuşi, partenerii PeliFilip au considerat că se află într-o zonă de siguranţă şi au urmat una dintre lecţiile învăţate la Linklaters: cine este puternic în criză va fi mai puternic la finalul acesteia. Deşi Francisc Peli spune că nu şi-a propus ordine de mărime la fondarea firmei, acestea au venit ca o consecinţă. Au pornit la drum cu 14 oameni, iar acum în firmă sunt 63 de avocaţi. Printre proiectele despre care Peli spune că au construit reputaţia PeliFilip se numără asistarea CVC Capital Partners cu privire la achiziţia operaţiunilor din România ale grupului Anheuser-Busch InBev(ABI)(divizia Bergenbier), parte a tranzacţiei prin care au fost preluate operaţiunile din Europa Centrală pentru o valoare globală de 2,23 miliarde de dolari, în 2009. În acelaşi an, au participat împreună cu Linklaters la primul proiect public-privat, respectiv asistarea consorţiului câştigător Vinci-Aktor pentru construirea şi operarea autostrăzii Comarnic-Braşov. „A fost cel mai solicitant proiect, în care am petrecut circa patru luni muncind zi-noapte”. Deşi s-a dorit de către ambele părţi realizarea proiectului, acesta nu a fost dus până la capăt: băncile finanţatoare solicitau nişte condiţii ce trebuiau acceptate de către partenerul public, însă unele dintre acestea nu au putut fi acceptate.
Un alt proiect important avea să le ocupe agenda din 2012-2013, cea mai mare restructurare pe partea băncilor, prin asistarea a patru bănci internaţionale în legătură cu transferul în procedura de insolvenţă a producătorilor din domeniul căilor ferate Astra Vagoane Arad, Meva şi Romvag, dar şi asistarea Citi Bank la vânzarea diviziei din România destinate persoanelor fizice. Cel mai recent proiect de fuziuni şi achiziţii al anului a fost asistarea King Fisher în achiziţa Bricostore.
 
E la jumătatea drumului
Avocatul nu îşi doreşte ca o stradă sau o sală a Facultăţii de Drept să îi poarte numele, lucruri pe care le consideră că vin din nevoia oamenilor de nemurire. În schimb, îşi aminteşte de discuţia din 2008 prin care stabilea împreună cu unul dintre parteneri obiectivul principal al PeliFilip: ca în zece ani aceasta să fie o firmă dominantă în România. „Cred că la jumătatea drumului ne-am atins obiectivele intermediare. Mai avem încă cinci ani, cu acelaşi obiectiv”, spune hotărât. „Nu urmărim aspecte de volum, cred că ceea ce face distincţia între firmele de succes şi firmele de mai puţin succes sunt clienţii şi proiectele”. Lupta pentru aceasta se dă între „cei cinci” care conduc jocul avocaturii de business, în lumea cărora avocatul strateg Francisc Peli îşi doreşte să rămână şi să demonstreze că strategia şi anticiparea nu sunt doar vorbe luate din cărţi.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie