Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 13:17

Un alt scandal în sănătate: Cobaii de la Neuro!

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 01 iunie 2016

Percheziţii în spitale din 16 judeţe, peste 50 de medici acuzaţi că făceau studii clinice neautorizate pentru a putea introduce pe piaţă medicamente. Cu alte cuvinte, pacienţii deveneau, fără voia lor, cobai

Un alt scandal în sănătate: 
Cobaii de la Neuro!

După ce a ieşit la iveală întreg scandalul legat de dezinfectanţi, în care spitalele aveau contracte cu firma Hexipharma care le oferea soluţii diluate la preţuri de 10 ori mai mari decât soluţiile concentrate din Germania, a venit rândul medicilor să fie luaţi la ochi de către procurori. 31 de percheziţii la spitale din 16 judeţe, printre care şi Braşovul, au efectuat ieri procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care au ridicat documente şi probe din toate locaţiile, într-un dosar privind studii clinice pentru autorizarea punerii pe piaţă a unor medicamente ce afectează starea de sănătate a populaţiei, faptele vizate fiind de luare şi dare de mită, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri. Anchetatorii spun că au informaţii potrivit cărora mai mulţi angajaţi din sistemul sanitar au desfăşurat studii clinice nelegale, „fapte cu potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei”, potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă ÎCCJ.
Cinci spitale şi 26 de cabinete medicale au figurat pe lista descinderilor de ieri, din Braşov fiind percheziţionat Spitalul de Psihiatrie şi Neurologie. Potrivit directorului unităţii, dr. Alexandru Grigoriu, s-au făcut verificări pentru a se vedea dacă s-au respectat condiţiile unui studiu clinic. „Aici nu este vorba că pacienţii ar fi cobai. Vorbim de un studiu aflat în faza a III-a, când medicamentele sunt deja pe piaţă în alte ţări, dar se verifică eficacitatea acestora, comparativ cu alte produse similare. La noi în spital s-au respectat toate condiţiile unui studiu clinic. Totul s-a făcut cu consimţământul pacienţilor, care au discernământ”.
La nivel naţional, peste 50 de medici ar fi vizaţi. Angajaţii din sistemul sanitar sunt acuzaţi făceau studii clinice neautorizate pentru a putea introduce pe piaţă medicamente. Cu alte cuvinte, pacienţii deveneau, fără voia lor, cobai.
Cea mai gravă acuzaţie îi este adusă unui medic psihiatru de la un spital din Arad, despre care procurorii spun că avea şi calitatea de cadru didactic la universitatea din oraşul de pe malul Mureşului şi care a solicitat şi a primit sume de bani de la persoane interesate să figureze cu internări în cadrul Secţiei de Psihiatrie, în vederea fundamentării şi întocmirii ulterioare a unor dosare de pensionare pe caz de boală. În plus, medicul condiţiona internarea fictivă a acestor persoane de participarea la studii clinice conduse de acesta. „În realitate, persoanele în cauză nu suferă de afecţiuni psihice, însă, în schimbul sumelor de bani oferite medicului, acesta îi înregistra în evidenţele medicale ale spitalului, figurând fictiv atât cu internare, cât şi cu tratament de specialitate. Majoritatea acestor persoane nu rămâneau internate în spital şi nici nu urmau tratamentul prescris. Mai mult, unora dintre pacienţi le condiţiona internările fictive de participarea la studiile clinice pe care acelaşi medic le conducea. Scopul acestui demers era obţinerea, pentru sine, de sume suplimentare de bani, întrucât retribuţia medicului pentru derularea acestor studii se cuantifica în funcţie de numărul de pacienţi înrolaţi”, incriminează procurorii. Potrivit anchetatorilor, prin funcţia pe care o deţinea şi prin ascendentul moral pe care îl avea asupra rezidenţilor, medicul îi determina şi pe aceştia să recurgă la astfel de ilegalităţi. Oamenii legii mai spun că studiile clinice erau efectuate fără consimţământul informat al subiecţilor, fiind consemnate în documentele întocmite aspecte necorespunzătoare adevărului referitoare la diagnostic, starea de sănătate a pacienţilor, tratamentul urmat şi efectele acestuia.

Probe biologice şi documente falsificate
Anchetatorii au prezentat şi modul de lucru al medicului. „Pentru obţinerea semnăturii pe declaraţia privind consimţământul participării la studiu, medicul psihiatru acţiona în două modalităţi: fie prezenta documentul pacienţilor sau aparţinătorilor acestuia (în situaţia pacienţilor fără discernământ) drept acord pentru prelevarea unor probe biologice ori pentru efectuarea unor analize (ex: ECG), fie contrafăcea sau dispunea unor medici rezidenţi să contrafacă semnătura”, mai precizează procurorii. Pe parcursul derulării studiilor, medicul psihiatru consemna în foile de observaţii şi în celelalte documente aferente date false legate de administrarea medicamentelor experimentale, care erau menţionate în acte şi în situaţia în care pacientul nu se mai prezenta la vizite şi nu intra în posesia acestora. În acest caz, medicamentele erau scoase din ambalaje şi aruncate sau depozitate în fişetele din incinta secţiei. În situaţia în care pacienţii nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menţinuţi în studiu, li se administrau medicamente conţinând substanţe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienţilor nu erau recoltate de la aceştia, ci de la cadrele medicale ale secţiei, au mai stabilit anchetatorii.
Dosarul s-a constituit pe baza unor sesizări transmise Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de către Serviciul Român de Informaţii. Verificările financiar-fiscale în acest caz sunt făcute de specialişti din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, suportul tehnic fiind asigurat de Direcţia Operaţiuni Speciale, iar suportul informativ, de Serviciul Român de Informaţii. Percheziţiile sunt făcute de ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din Poliţia Română, împreună cu poliţişti ai structurilor teritoriale de investigare a criminalităţii economice din cadrul Inspectoratelor de Poliţie ale judeţelor Argeş, Arad, Botoşani, Buzău, Braşov, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Iaşi, Mureş, Neamţ, Prahova, Suceava, Sibiu, Timiş şi Vrancea.  

 

+1 -0

Comentarii

mariana

2016-06-01 10:27:54


Bani, bani, bani! De unde sa scoată omul de rând atâția bani pentru a potoli pofta medicilor de ciubuc? Absolut toți medicii așteaptă de la tine BANI! Pur si simplu prin atitudinea lor te atenționează ca trebuie sa.i răsplătești ! Nu contează ca foarte multi dintre ei au cabinete private si au venituri consistente! Normalul este sa dai plicul, anormal este sa nu dai " atenția"!

Aurel Amalinei

2016-06-01 07:30:10


Avem putini medici in tara pe care ii putem numara pe degete restul sunt sarlatani si afaceristi,gunoae,pot sa a iba salarii cat de mari tot ia plicul de la amarat pe care il lasa fara mancare doua,trei luni

CityZen

2016-06-01 02:10:16


fara politic nu se poate sa se faca asemenea magarii. propun ca dupa alegeri toti candidatii care au castigat sa mearga direct la puscarie ca oricum tot acolo o sa ajunga.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie