Curs BNR

1 EUR = 4.9766 RON

1 USD = 4.6290 RON

1 GBP = 5.9031 RON

1 XAU = 344.3470 RON

1 AED = 1.2602 RON

1 AUD = 3.0616 RON

1 BGN = 2.5445 RON

1 BRL = 0.8626 RON

1 CAD = 3.3670 RON

1 CHF = 5.1619 RON

1 CNY = 0.6382 RON

1 CZK = 0.2016 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2612 RON

1 INR = 0.0554 RON

1 JPY = 2.9425 RON

1 KRW = 0.3365 RON

1 MDL = 0.2618 RON

1 MXN = 0.2481 RON

1 NOK = 0.4339 RON

1 NZD = 2.8443 RON

1 PLN = 1.1476 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0518 RON

1 SEK = 0.4422 RON

1 TRY = 0.1428 RON

1 UAH = 0.1143 RON

1 XDR = 6.1111 RON

1 ZAR = 0.2490 RON

Editia 8200 - 13 iun 13:24

Ultima „ordinară”: din nou un circ în CL. Unii cu „actori”, alţii cu Poliţia Locală. Şi o funcţionară care-i face pe jurnalişti „limbrici”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 31 mai 2024

Mesajul unei glorii a sportului braşovean, cu ochii aproape în lacrimi: „Nu vreau să rămân cu un gust amar la un moment pe care l-am crezut mai festiv”

Ultima „ordinară”: din nou un circ în CL. Unii cu „actori”, alţii cu Poliţia Locală. Şi o funcţionară care-i face pe jurnalişti „limbrici”

Ultima şedinţă a Consiliului Local Braşov de dinaintea alegerilor locale a fost una cu scântei, vorbe grele şi multe proiecte respinse. Şedinţa de joi, 30 mai, a fost mai scurtă decât cele anterioare, durând „numai” 6 ore, însă discuţiile au fost la fel de intense, iar replicile la fel de tăioase. În toată această perioadă, aleşii locali au avut în spate cetăţeni cu pancarte care vociferau destul de des.
De altfel, la un moment dat, preşedintele de şedinţă, Cătălin Anton, după ce i-a rugat pe doi „domni cu afişe”, care asistau la şedinţă, să păstreze liniştea, i-a avertizat că îi evacuează. Spiritele nu s-au calmat, aşa că acesta a chemat Poliţia Locală pentru a calma spiritele.

Prima dispută: şcoala închiriată de la patronii Coresi
Şedinţa a început cu o dispută pe tema unui proiect de hotărâre privind închirierea „şcolii buffer”, care în 25 aprilie, când a fost adoptată de Consiliul local, nu a fost semnată de preşedintele de şedinţă. Propunerea secretarului general al municipiului a fost să se aleagă doi consilieri locali care să semneze documentul, singurele nominalizări venind din partea USR. Aceştia nu au obţinut voturile necesare pentru a semna hotărârea, iar din acel moment spiritele au început să se încingă.
După vot, primarul Braşovului, Allen Coliban, le-a cerut consilierilor locali să găsească o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme. De cealaltă parte, consilierul local Cătălin Anton (PNL) a spus că proiectul va fi aprobat în momentul în care contractul de închiriere va respecta prevederile caietului de sarcini.
Pentru „şcoala buffer”, pe care municipalitatea vrea să o închirieze pe 7 ani, cu  3,5 milioane de euro, s-a primit o singură ofertă, de la Coresi Business Park. Înainte de semnarea contractului, Executivul Primăriei a cerut o modificare a contractului agreat în caietul de sarcini, pentru actualizarea sumei cu rata inflaţiei.

„Sunteţi nişte nesimţiţi”, „Îmbătrâniţi urât”
A urmat un dialog aprins pe tema proiectelor de hotărâre, consilierul local Pamela Diaconu (PNL) reclamând faptul că aleşii nu au primit documentaţiile la timp. Acelaşi lucru l-a spus şi social-democrata Alexandra Crivineanu. De cealaltă parte, secretarul general al municipiului a spus au fost respectate toate prevederile legale.
Dincolo de discuţiile legate de modul în care aleşii au avut acces la dosarele proiectelor de hotărâre, unii aleşi şi-au ieşit din fire. De altfel, Nicolae Stoica a ajuns, la un moment dat, să le spună consilierilor locali din PNL şi PSD că „sunteţi nişte nesimţiţi. Am pierdut câte 7 ore în fiecare şedinţă pentru nişte nesimţiţi (...) Vorbiţi numai tâmpenii (...) Vă bateţi joc de braşoveni, nesimţiţilor”. A primit o replică din partea unui consilier local, care i-a transmis că „îmbătrâniţi urât, domnule Stoica”.
În timpul acestui schimb de replici, primarul Braşovului, Allen Coliban, i-a rugat pe participanţii la şedinţă, atât pe consilieri locali, cât şi pe „spectatori” să păstreze o „decenţă şi o normalitate a dialogului”.

Un funcţionar din Primăriei a renunţat la „neutralitate”. Cârjan despre un jurnalist: „limbricul care scrie pe hârtia igienică numită...”
La şedinţă a participat şi Nicoleta Cârjan, şeful Biroului de Relaţii Externe din Primăria Braşov, care filma în timpul şedinţei şi posta imaginile pe reţelele de socializare, unde a pus şi un mesaj în care a scris despre un jurnalist că este „limbricul care scrie pe hârtia igienică numită...”.
Când a fost întrebată de ce filmează şi i s-a spus că acest lucru nu trebuie făcut de un funcţionat al primăriei ea a spus pe un ton agresiv că „sunt cetăţean al Braşovului, sunt în concediu şi pot să filmez orice în spaţiul public”. De asemenea, ea îi ironiza pe cei care îi reproşau că, fiind angajat al Primăriei Braşov, filmează.
„Sunteţi funcţionat public şi nu aveţi dreptul să filmaţi”, i-a spus preşedintele de şedinţă.„Vă mulţumesc”…
Toate aceste scene s-au desfăşurat în timp ce consilierii locali se certau, în sală era prezent un braşovean, Gheorghe Cefan, atlet cu numeroase distincţii obţinute de-a lungul timpului, care trebuia să primească diploma de cetăţean de onoare. El a fost pus să aştepte câteva zeci de minute, pentru că aleşii locali erau ocupaţi cu disputele.
Într-un final, lui i-a fost înmânată diploma. După ce a primit distincţia, acesta nu a vorbit prea mult, însă a ţinut să le spună consilierilor că „nu vreau să rămân cu un gust amar la un moment pe care l-am crezut mai festiv. De aceea o să fiu foarte scurt: «Vă mulţumesc». Este o mare onoare că mi-au fost recunoscute performanţele, a declarat Gheorghe Cefan, abia ţinându-şi lacrimile”.
De altfel, tot în şedinţa de plen de joi a fost aprobată acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru alţi 12 braşoveni. Două titluri au fost le-au fost acordate post mortem lui Marius Cisar (actor) şi lui Florin Nicolae Olteanu (fostul şef al Ambulanţei Braşov). Celelalte titluri au fost primite de scriitoarea Ioana Pârvulescu, actriţa Nora Vlad, organistul Steffen Schland, actriţa Cătălina Mustaţă, lutierul Arnulf Einschenk, avocatul Adrian Rusu, precum şi revoluţionarilor Laszlo Huba-Elod, Gheorghe Neghină, Costică Dinu şi Florentin Tache.Proiecte respinse pe „bandă rulantă”, inclusiv două ce vizau proiecte cu fonduri europene
Şedinţa de plen a Consiliului Local Braşov a fost una în care au fost respinse proiecte de hotărâre pe bandă rulantă. Astfel, nu au fost aprobate, printre altele, hotărârile privind exproprierea terenului pentru „Parcul Lubrifin”, Regulamentul privind publicitatea stradală, achiziţionarea hanului de la Pietrele lui Solomon, instituirea restricţiilor de circulaţie în Centrul istoric al Braşovului sau noua organigramă a Primăriei Braşov.
De asemenea, au fost respinse şi două proiecte ce vizau proiecte pentru care municipalitatea a obţinut fonduri europene, unul referitor la etapizarea construcţiei parcării subterane de la Stadionul Municipal, iar celălalt privind managementul traficului rutier (proiect în care au fost incluse şi semafoarele din giratorii).
„Este pentru prima oară când respingeţi hotărâri ce vizează proiecte europene. Atenţie la răspunderea penală legată prejudiciul în cazul proiectelor cu fondurile europene”, le-a transmis primarul.

Comentarii

'Aurel Amalinei'

2024-05-31 12:06:11


'Sa ma scuze camarazii mei pentru comentariu de mai sus dar insa nu am avut de unde sa stiu pe ce criterii au fost selectati insa acuma am aflat ca sunt din cei cativa petitionari din seara 21 spre22 decembrie si pentru care ii felicet ,dar din cate cunosc au fost mai multi.Insa pe mine ma intriga faptul cum a facut consiliul local in frunte cu acest primar selectia,cand si cei de la IAR in 21 dec 89 au avut un rol mare la declansarea revolutiei de la Brasov.Acuma hai ca nu a vrut consiliu si primaru sa ofere unul ,doua titluri si celor din grupul IAR ,pentru ca noi pedestrasii nu puteam fi in atentiea unor pui de securisti,insa in acele zile incinse din grupul IAR au fost cativa piloti ca,Pilotul Ciubotaru,Righinteanu,Ene,care au patrulat deasupra Brasovului si judetului Brasov tot timpul,ba mai mult elicopterul pilotat de Dl Ciubotarul a fost gaurit de gloante si un glont sa oprit in acaunul pilotului,dar asta ramine pentru consilieri ca o poveste sa pota dormi linistiti,Inca odata scuze pentru camarazii mei.Va salut cu multa onoare'

'Aurel Amalinei'

2024-05-31 11:45:51


'Dl gigi poate ne spui si unde si cum ai incasato,ca la cei de la IAR a fost pe la mezul zilei'

'gigi'

2024-05-31 08:00:51


'Dl Amalinei uita ca atunci cand ICA a ajuns in zona judetenei de partid, oameni independenti incasasera prima repriza de represiune din partea fortelor.\n Tot respectul pentru actiunule celor de la ICA dar trebuie sa respecte adevarul.'

'Aurel Amalinei'

2024-05-31 07:26:18


'Este destul de dureros ca acei patru revolutionari au primit diplome de onoare pentru ca in ziua de 21 decembrie 89 nici nu stiau cu ce se mananca revolutia, ce faceau acesti cetateni de onore in 21 decembrie cand noi cei da la IAR ne bateam cu trupele de securitate,o rusine pentru aceasta hotarire a consiliului local'

'Sorin'

2024-05-31 05:46:08


'Circul uSR ist , cam asa a fost condus brasovul in acești 4 ani……personaje , peste personaje …..a apărut Carjan ( doamna cu copii din flori ) sa jignească jurnaliști și cam pe oricine care nu este din grupul lor dezaxat .'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie