Curs BNR

1 EUR = 4.9709 RON

1 USD = 4.5670 RON

1 GBP = 5.8970 RON

1 XAU = 354.6908 RON

1 AED = 1.2435 RON

1 AUD = 3.0560 RON

1 BGN = 2.5416 RON

1 BRL = 0.8237 RON

1 CAD = 3.3295 RON

1 CHF = 5.1374 RON

1 CNY = 0.6284 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6663 RON

1 EGP = 0.0947 RON

1 HUF = 1.2719 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 2.9025 RON

1 KRW = 0.3289 RON

1 MDL = 0.2567 RON

1 MXN = 0.2541 RON

1 NOK = 0.4199 RON

1 NZD = 2.7512 RON

1 PLN = 1.1599 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0519 RON

1 SEK = 0.4279 RON

1 TRY = 0.1380 RON

1 UAH = 0.1100 RON

1 XDR = 6.0565 RON

1 ZAR = 0.2489 RON

Editia 8224 - 19 iul 02:17

REPUTAT ISTORIC:

„Treziţi-vă!”

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 12 iunie 2024

„Treziţi-vă!”

Nu lăsaţi pe nimeni să vă spună că rezultatele europarlamentarelor nu sunt „atât de rele”. Votul extremei drepte poate pune în pericol Ucraina, scrie într-un editorial din The Guardian reputatul istoric Timothy Garton Ash. Redăm argumentele istoricului.
„O Europă care tocmai a trăit pe plajele din Normandia, acum 80 de ani, începutul Zilei Z a eliberării sale de război, naţionalism şi fascism se confruntă din nou cu fascismul, naţionalismul şi războiul.
Vă rog să nu vă lăsaţi păcăliţi de declaraţia resemnată a preşedintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit căreia «centrul rezistă» în timpul a ceea ce am putea numi Ziua E – 9 iunie 2024, când au fost anunţate rezultatele a 27 de alegeri naţionale diferite pentru Parlamentul European. Acest lucru este adevărat în ceea ce priveşte distribuţia agregată a locurilor între principalele grupuri de partide din Parlamentul European, cu Partidul Popular European ieşind confortabil în frunte. Dar UE este condusă de guvernele naţionale chiar mai mult decât de parlamentul său ales în mod direct, iar Ziua E a produs succese ale dreptei dure în principalele state membre, variind de la semnificative la şocante.
Nici unul dintre aceste partide eurosceptice nu va fi atât de prost încât să pledeze pentru reînscenarea Brexitului britanic prin Frexit, Dexit sau Nexit. În schimb, ele vor continua să tragă UE spre dreapta din interior, cu o linie şi mai dură în privinţa imigraţiei, cu o opoziţie hotărâtă faţă de măsurile ecologice necesare pentru a aborda criza climatică, cu un sprijin redus pentru Ucraina şi – oricât de naţionaliste ar fi toate – cu recuperarea controlului naţional de la Bruxelles. Aşa că nu lăsaţi pe nimeni să vă spună că «nu este atât de rău». Este rău şi ar putea deveni şi mai rău”, spune istoric Timothy Garton Ash, care arată că cea mai dramatică situaţie este în Franţa, unde Marine Le Pen a obţinut o victorie uimitoare, câştigând peste 30% din voturi şi zdrobind Renaşterea centristă a lui Emanuel Macron. Apoi a venit bomba. Macron, „cu a sa extraordinară încredere în sine care se transformă acum în mod vizibil în orgoliu”,
a anunţat că dizolvă parlamentul francez şi convoacă noi alegeri la 30 iunie, cu un al doilea tur de scrutin la 7 iulie. „Nu pot decât să salut această decizie”, a replicat Le Pen.
„Este un pariu uriaş, mizând pe excelentul sistem electoral francez cu două tururi de scrutin pentru ca alegătorii din majoritatea circumscripţiilor să prefere un alt candidat în detrimentul Adunării Naţionale în decisivul tur doi. Dar, având în vedere profunzimea furiei populare, există un risc serios ca – la doar trei zile după ce Marea Britanie obţine un guvern de centru-stânga pragmatic şi foarte prudent pro-european în alegerile sale din 4 iulie – Franţa să obţină un guvern de dreapta dură eurosceptică, legând mâinile lui Macron, principalul susţinător al unei Europe mai puternice pe continent. În acest caz, acesta ar fi momentul Brexit al Franţei, deşi fără ieşirea rezultată”. Cel mai îngrijorător este faptul că multe dintre aceste partide se descurcă foarte bine în rândul alegătorilor tineri, în special al bărbaţilor tineri. Potrivit unui sondaj realizat înainte de alegeri, aproximativ 36% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani din Franţa au susţinut Adunarea Naţională.
„Da, există rezultate mai încurajatoare din Polonia şi Ungaria; dar dacă lecţia acestor ţări (ca şi a Marii Britanii) este că trebuie să ai naţionaliştii populişti la putere timp de câţiva ani înainte ca aceştia să înceapă să fie respinşi, aceasta este o consolare mică”, arată istoricul.
„Aşadar, este timpul să disperăm şi să emigrăm în Noua Zeelandă? Cu siguranţă nu. Există încă o mare majoritate a europenilor care nu vor să piardă cea mai bună Europă pe care am avut-o vreodată. Dar ei trebuie să fie mobilizaţi, galvanizaţi, convinşi că Uniunea chiar se confruntă cu ameninţări existenţiale. Acum aştept cu o oarecare teamă săptămânile de negocieri în UE: cine cu cine va bate palma? Cine va primi şi ce funcţie de conducere va primi? Manipulări la Bruxelles, în timp ce Harkov şi planeta noastră ard. Avem nevoie de o combinaţie între guvernele naţionale şi instituţiile europene care, împreună, să asigure locuinţele pe care tinerii nu şi le pot permite în prezent, locurile de muncă, şansele de viaţă, securitatea, tranziţia ecologică, sprijinul pentru Ucraina. Se va trezi Europa înainte de a fi prea târziu?”, a conchis Timothy Garton Ash.

+3 -0

Comentarii

'ChatGPT și Gogu'

2024-06-12 09:19:35


'ChatGPT: Articolul scris de Timothy Garton Ash în The Guardian avertizează asupra pericolelor reprezentate de creșterea extremei drepte în alegerile pentru Parlamentul European din 2024. El subliniază că, deși distribuția locurilor în Parlamentul European rămâne echilibrată, succesul partidelor de dreapta dure în statele membre cheie poate influența negativ politicile UE, în special în domeniul imigrației, crizei climatice și sprijinului pentru Ucraina. Cel mai alarmant exemplu este Franța, unde Marine Le Pen a câștigat alegerile, punând în pericol guvernarea centristă a lui Macron. Ash îndeamnă la mobilizarea cetățenilor europeni pentru a proteja valorile și realizările Uniunii Europene.\n\nIdeea principală a articolului este că ascensiunea partidelor de extremă dreapta în Europa reprezintă o amenințare serioasă pentru stabilitatea și valorile Uniunii Europene, subminând eforturile de susținere a Ucrainei și de abordare a crizei climatice.\nGogu: Spre deosebire de statele din vestul Europei, la noi sunt multe probleme nerezolvate. Să le abordăm împreună pe rând.'

'Willy'

2024-06-12 07:18:33


'Ce se intampla azi in UE e din cauza cotelor, a oengeurilor, a \n migratiei, islamismului, legebeteilor, (iar pe plan national al usereului si haur) si e rezultatul unui proces inceput mai demult de KGB-ul fost sovietic. Asta e adevaratul razboi intre Rusia si democratie. Nu bombe si rachete. Astea-s la deruta. Azi ne luptam cu ideologii nu cu armele. Rusia nu are minte, stie numai rau sa faca. Doar mergand la scoala, invatand, citind, gandind, putem iesi invingatori din circul asta. Nu mai fiti oi in turma retelelor sociale si a nationalismului desantat. Care aveti posibilitatea intelectuala, mai puneti-va si mintea la contributie. Care nu aveti posibilitatea si v-ati nascut doar sa fiti la numar, asta e, rumegati, dar retrasi si in liniste, va rugam, nu deranjati!'

'Costea Ion'

2024-06-12 05:23:58


'Încep să se trezească la realitate ioropenii îmbuibați din Vest? Își dau seama că ,,slava\" i-a terminat? Friții nu mai au economie, nu mai sunt competitivi fără energie ieftină de la mujici? Francezii nu mai au aproape deloc colonii? Îi gonesc africanii de peste tot? Gata cu jaful? Ghinion. Vor trebui să trăiască din ce produc, nu din jaf. Vor trebui să concureze cu chinezii? Iar ghinion.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie