Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:46

Trenul lui Hitler a poposit, în weekend, la Râşnov

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 04 noiembrie 2013

O lume în miniatură a fost creată la Râşnov, iar trenuri din cele mai vechi epoci şi până în prezent au gonit şuierând şi fumegând precum garniturile adevărate pe şinele de câţiva centimetri, oprind în gări sau în terminalele de marfă şi remize spre deliciul pasionaţilor de modelism feroviar, dar şi mai ales al copiilor

Trenul lui Hitler a poposit, în weekend, la Râşnov
Centrul Râşnovului s-a transformat, weekendul trecut, într-un imens nod feroviar, însă în miniatură. Cea de-a treia ediţie a Cupei Mocăniţa de la Râşnov, organizată de Primăria Râşnov în colaborare cu Asociaţia Rosenau Turism a reunit modelişti feroviari din toată ţara, iar, în premieră pentru judeţul nostru, în orăşelul miniatural amenajat în incinta Şcolii Gimnaziale 2 „Peter Thal” din oraş a poposit şi unul dintre trenurile Reichului, cu care străbătea Germania în lung şi-n lat, acum mai bine de o jumătate de veac, Hitler.
Trenul a fost construit în miniatură de bucureşteanul Dan Ioan Popescu, care acum este preşedintele Tren Clubul Român. Deşi profesia sa nu are nici în clin, nici în mânecă cu lumea feroviară, fiind inginer proiectant de telecomunicaţii, pasiunea din copilărie şi-a spus cuvântul, astfel că a reuşit să creeze o lumea feroviară în miniatură la el acasă, cu care pleacă bucuros la expoziţiile de profil din ţară.
Trenul Reich-ului a fost construit cu multă migală de bucureştean, după planurile iniţiale ale trenurile pe care îl utiliza dictatorul. De la sigle, până la compartimentarea interioară şi alte detalii, garnitura arată exact ca în realitate, numai că micşorată la o scară de 1 la 87. „Garnitura oficială a administraţiei Reich-ului putea să aibă până la 13 vagoane. De exemplu, trenul avea şi un vagon salon de presă, unde erau birouri, iar după 1940, imediat după locomotivă, a fost introdus şi un vagon de artilerie antiaeriană. Acesta era tot ca un vagon salon, însă la capete avea două platforme speciale unde erau montate mitralierele”, ne-a explicat Dan Ioan Popescu, care deţine peste 500 de modele de trenuri realizate la scara H 0 (1/87), dar şi la alte scări. Trenul miniatural este complet automatizat, iar sunetele pe care le scoate atunci când goneşte pe şine le imită pe cele ale unui tren adevărat. 
 
Cel mai vechi exponat se apropie de 100 de ani
Munca nu a fost deloc simplă ţinând cont că modelistul a studiat planurile trenului scrise în limba germană. „De exemplu, se preciza că într-un salon era mochetă cu picioare de căprioară. A trebuit să descifrez la ce vroiau să facă referire. De fapt era vorba de o mochetă de culoare bej, care avea nişte urme negre, precum copitele de căprioară. Pentru a realiza scaunele din vagoane am făcut un model din plastic pe care l-am copiat într-o răşină şi apoi l-am turnat. Totodată, în vagonul oficial al lui Hitler era prevăzută o cadă pe care am reuşit s-o fac din corpul unui pix până la urmă”, ne-a destăinuit modelistul câteva din tehnicile folosite.
 
Totodată, acesta a adus la Râşnov şi una dintre cele mai vechi locomotive în miniatură din ţară, construită în 1921. „Această locomotivă am primit-o cadou de la cineva. Deşi este foarte veche era oarecum automatizată. Se întorcea ca un ceas, i se putea schimba sensul de mers şi avea nişte cleme cu care se puteau schimba macazul, având în cabină două manete”, a explicat Dan Ioan Popescu.
 
Locomotivele CFR, construite în miniatură din carton
Un alt pasionat al lumii feroviare miniaturale, care a fost prezent la „Cupa Mocăniţa”, este şi Niculae Darie (55 de ani). Până acum doi ani, când a ieşit la pensie, bărbatul a lucrat ca mecanic de locomotivă. A fost atât de pasionat de această lume, încât, acum, s-a apucat s-o reconstruiască în miniatură. Acesta a recreat toate locomotivele şi automotoarele care au circulat în realitate pe căile ferate ale României, la scara 1 la 32. Dacă te uiţi la ele, ai impresia că sunt adevărate, chiar dacă au fost construite doar din carton, sârmă şi plexiglas, acestea au în interior construite toate detaliile ca orice locomotivă pe care o vedem în realitate. „De acum doi ani, m-am apucat să fac aceste locomotive. Am făcut zece, de la «Regina Căilor Ferate», Locomotiva Pacific 231, până la celebrele automotoare făcute de Malaxa sau locomotiva de pe care am ieşit la pensie după 35 de ani de muncă, dieselul electric LDE 130 făcut la uzinele Faur în anii 1985 şi 1986, şi care poate fi văzută şi în ziua de azi pe raza Regionalei CFR Bucureşti fiind specializată în transport de şine. Dacă pun zilele cap la cap, pentru o singură locomotivă am lucrat aproape două luni. Ţinând cont că am muncit pe aceste locomotive am ştiut fiecare detaliu, astfel că am recreat şi interiorul ca în realitate, inclusiv bordul”, ne-a spus Niculae Darie.
Una dintre locomotivele care i-a plăcut cel mai mult a fost o locomotivă cu abur (Locomotiva 140306) pe care o vedea când era mic copil circulând pe linia dintre Crasna şi Huşi. După o veche fotografie făcută în 15 octombrie 1970, când se împlineau 80 de ani de la înfiinţarea staţiei şi remizei de la Huşi, acesta a reconstruit remiza din Huşi, unde celebra locomotivă era garată pentru a fi alimentată cu apă, păcură şi cărbuni. „Chiar şi liniile le-am făcut din carton, însă oamenii i-am modelat dintr-o ceramică specială”, a explicat bărbatul. Acesta a pus la punct fiecare detaliu, astfel că muncitorii pare că dau la lopată şi încarcă locomotiva cu cărbune.
Cu ocazia Cupei Mocăniţa, la Râşnov, a fost amenajat un întreg orăşel în miniatură care a fost înconjurat de o linie dublă de tren pe o lungime de  14 metri. 
 
Expoziţie caritabilă
 „Pe lângă caracterul cultural, această  expoziţie are  şi o latură  umanitară, întrucât  intrarea a fost liberă, însă vizitatorii au avut libertatea să doneze cât doresc, pentru a face posibil ca anul acesta Moş Nicolae  să ajungă cu daruri la  Casa de copii de tip familial Brebenel din Râşnov”, a precizat Constantin Ungureanu, preşedintele Asociaţia Rosenau Turism.
 
 
+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie