Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6356 RON

1 GBP = 5.9010 RON

1 XAU = 347.0661 RON

1 AED = 1.2620 RON

1 AUD = 3.0913 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8519 RON

1 CAD = 3.3791 RON

1 CHF = 5.2368 RON

1 CNY = 0.6388 RON

1 CZK = 0.1998 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2574 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 2.9367 RON

1 KRW = 0.3357 RON

1 MDL = 0.2602 RON

1 MXN = 0.2519 RON

1 NOK = 0.4384 RON

1 NZD = 2.8442 RON

1 PLN = 1.1471 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0558 RON

1 SEK = 0.4440 RON

1 TRY = 0.1422 RON

1 UAH = 0.1142 RON

1 XDR = 6.1145 RON

1 ZAR = 0.2576 RON

Editia 8206 - 21 iun 06:45

Tradiţionalul arată bine, chiar şi într-o banală plăcintă cu mere

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 06 martie 2017

Au dovedit-o studenţii Facultăţii de Alimentaţie şi Turism a Universităţii Transilvania, care s-au întrecut, şi în acest an, în prepararea de delicatese culinare.

Tradiţionalul arată bine, chiar şi într-o banală plăcintă cu mere



În acest an, tema concursului de la Facultatea de Alimentaţie şi Turism, care a avut loc săptămâna trecută, a fost produsul tradiţional şi fiecare student şi-a pus în practică şi în farfurii ideile, cunoştinţele şi ingredintele. Rezultatul a arătat atât de bine încât le-a lăsat gura apă şi profesorilor. Unde mai pui că nici nu sunt foarte greu de realizat. „Aici am un preparat «Cuşma lui Guguţă». Este un preparat cu specific moldovenesc, din Republica Moldova. Este desertul copilăriei mele. Se face foarte uşor, din clătite cu cremă de smântână umplute cu vişine şi se pun în formă de cuşmă”, ne explică o studentă din anul II.
O altă delicatesă, pregătită de Marian, este prăjitura cu mălai, la care se adaugă lapte, iaurt şi ingrediente pentru aromă.
Georgiana şi echipa ei şi-au prezentat bucatele îmbrăcate în straie populare specifice zonei din care s-au inspirat. Şi au servit produse foarte simple, plăcinte cu brânză şi cu mere, foarte delicioase, alături de un platou cu brânzeturi. „Acesta este un desert făcut din brânză de vaci, brânza făcută din lapte, pregătită după tradiţie acasă, iar aluatul este unul de cozonac, dospit. Toate produsele şi ingredientele sunt naturale, de casă mai puţin roşiile cherry. Vă poftim să gustaţi. Sunt toate tradiţionale de la Poarta, zona Bran”, ne-a îmbiat tânăra.
Evident, printre prăjiturile tradiţionale şi-au făcut loc şi fantezii gustoase. Mădălina şi echipa ei au prezentat, între altele prăjitura Paka Laka – prăjitura ştrumfilor. „Ingredientul cheie este gemul de caise şi budinca de deasupra, şi blatul conţine nucă”, detaliază studenta.
Chiar dacă în tendinţele culinare imaginaţia joacă un rol important, preparatele tradiţionale vor fi mereu apreciate, spun reprezentanţii Fcaultăţii de Alimentaţie şi Turism. „A fost un pic un pic mai uşor pentru că n-a mai fost nevoie de atâta creativitate în elaborarea produselor, însă a fost nevoie de mai mult suflet, pentru că e vorba despre noi, despre români”, a precizat conf.univ.dr.ing. Cristina Canja (foto), prodecan relaţia cu studenţii, Facultatea de Alimentaţie şi Turism.

Cuşma lui Guguţă

Paka Laka – Prăjitura Ştrumfilor

Brânza şi plăcinta de Bran


 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie