Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 23:37

Totul despre redeschiderea şcolilor. Cum se „spală” mai marii pe mâini de problema redeschiderii anului şcolar. Pasează mingea la primării şi directori de şcoli

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 02 sepembrie 2020

Totul despre redeschiderea şcolilor. Cum se „spală” mai marii pe mâini de problema redeschiderii anului şcolar. Pasează mingea la primării şi directori de şcoli

Două săptămâni mai sunt până la începerea anului şcolar 2020-2021 şi, în condiţiile generate de pandemie, un lucru e sigur. Sunt încă multe incertitudini şi multe lucruri se schimbă de la o zi la alta. Un alt lucru sigur este chiar caracterizarea pe care a făcut-o Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, pentru începutul de an şcolar: „va fi altfel”.

Ultimatum de la premier
Ieri, ministrul Monica Anisie, dar şi Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, au făcut o prezentare general pentru începutul de an şcolar. Asta în condiţiile în care normele pentru începerea anului şcolar nu erau încă publicate în Monitorul Oficial, iar cele puse în dezbatere publică au suferit deja modificări. Însă ambii oficiali au primit ultimatum de la premierul Ludovic Orban să prezinte regulile.
Al treilea lucru cert în ecuaţia redeschiderii şcolilor este asumarea de către cei din planul local a modului în care se vor desfăşura cursurile. O premieră.

În 10 septembrie decid şcolile scenariul de urmat. De aprobat, îl aprobă IŞJ, DSP şi apoi Comitetul local de urgenţă
Potrivit lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, în 7 septembrie, Institutul de Sănătate Publică prezintă situaţia infectărilor cu Covid 19 în fiecare localitate. Pe baza evaluării, consiliile de administraţie din şcoli (format din reprezentanţi ai şcolii, ai părinţilor şi ai autorităţilor locale) vor decide în care dintre cele 3 scenarii va începe şcoala. Asta în 10 septembrie, însă. Apoi, Inspectoratul Şcolar şi Direcţia de Sănătate Publică prezintă acea propunere în Comitetul pentru situaţii de urgenţă, care va lua decizia în funcţie de numărul de cazuri de COVID-19 din fiecare localitate. Potrivit oficialului de la Sănătate, în cel mai dorit scenariu - cursuri la şcoală - sunt primordiale respectarea unei distanţe de 1 metru între elevi, circuite speciale şi diferenţierea orarului la clasele primare. Reamintim că pentru redeschiderea şcolilor sunt propuse 3 scenarii, în funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi de infrastructura şi resursele umane ale fiecărei unităţi de învăţământ în parte. Scenariul 1 înseamnă participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Scenariul 2 presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, plus revenirea parţială (prin rotaţie de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. În scenariul 3, şcoala este 100% online, indiferent de nivelul clasei.
Criteriul epidemiologic în baza căruia unităţile/instituţiile de învăţământ stabilesc unul dintre cele 3 scenarii este rata incidenţei cumulate, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Face copilul febră la şcoală? Este izolat până la venirea părintelui  
Potrivit normelor propuse de Ministerul Sănătăţii, pentru noul an şcolar, în fiecare unitate de învăţământ va fi amenajată o sală pentru situaţia în care vor exista elevi cu simptome de boală. Copilul va fi dus acolo de către un cadru didactic, apoi preluat de către părinţi, potrivit lui Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii. În cazul unei urgenţe imediate, se va suna la 112, cu acordul părintelui. „Împreună cu acel părinte şi medicul din unitatea şcolară se vor face evaluări şi vor merge pentru consulturi suplimentare în unităţile medicale”, a explicat Tătaru.

Profesorii nu mai fac triajul epidemiologic
Oficialul de la Sănătate a mai spus şi că triajul epidemiologic va fi făcut de personalul medical. Asta după ce, săptămâna trecută, Raed Arafat susţine, în presa centrală, că triajul acesta poate fi făcut şi de profesor, „nu neapărat de un cadru medical”. Arafat a subliniat că profesorul poate face doar „triajul observaţional”. „Este triajul observaţional pe care îl face profesorul, nu putem erija nici părintele, nici profesorul în cadru medical, există cadru medical care va fi în şcoală şi care va iniţia împreună cu DSP-ul o anchetă epidemiologică în condiţiile în care avem suspiciune de prezenţă SARS-CoV2”, a afirmat oficialul.

Fără declaraţie pe propria răspundere, la şcoală
După multe zile de dezbateri, autorităţilor au decis să renunţe la declaraţia pe propria răspundere în privinţa sănătăţii elevului. „Nu va mai exista acea declaraţie pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observaţional din informarea părintelui sau observarea elevului, precum şi adaptarea sau nu după un triaj observaţional către un triaj epidemiologic, existenţa unui personal medical calificat care să facă acest triaj epidemiologic, existenţa unei zone de izolare unde copiii care prezintă simptomatologie respiratorie să poată fi la un moment dat cantonaţi până la o evaluare medicală în contextul în care putem avea un diagnostic sau o supoziţie de diagnostic. Nicio decizie nu va fi luată fără să aibă acordul părintelui. O urgenţă imediată fiind cea care va solicita anunţarea 112 şi merge către o unitate spitalicească”, a mai spus Nelu Tătaru.

Trei cazuri de Covid în trei clase va însemna închiderea unităţii
O unitate de învăţământ va fi închisă dacă vor fi depistate trei cazuri de COVID-19 în clase diferite, a declarat marţi ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru. „Copiii şi profesorii intră în izolare pentru două săptămâni, urmând anchetele epidemiologice să determine cei care au fost contacţi direcţi, urmând ca aceştia la fel să dezvolte o anchetă epidemiologică, în condiţiile în care sunt pozitivi”, a spus ministrul Sănătăţii.
Părintele care are un copil bolnav trebuie să îl ţină acasă, să ia legătura cu medicul de familie şi să anunţe şcoala. „Părintele care are un copil bolnav acasă îl va ţine acasă, va lua legătura cu medicul de familie anunţând şcoala că acel copil este bolnav şi luând măsurile în consecinţă împreună cu medicul de familie, precizând dacă este un tratament care poate fi luat acasă sau dacă se înscrie într-o definiţie de caz şi trebuie evaluări suplimentare, precum şi o anchetă epidemiologică”, a precizat Tătaru.
Condiţiile în care se poate decide suspendarea cursurilor într-o şcoală, odată cu apariţia unor cazuri de COVID-19, se regăsesc în draftului ordinului Ministerului Sănătăţii pentru aprobarea normelor care trebuie aplicate în unităţile de învăţământ. Astfel, în cazul aparitţei unui caz/mai multor cazuri de COVID-19 într-o unitate de învăţământ, situaţia va fi analizată de DSP împreună cu directorul unităţii de învăţământ. Decizia de suspendare a cursurilor şcolare se va lua la nivel local de către CJSU la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică judeteană (DSP). Însă, aici sunt mai multe situaţii.
Mai exact, la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire COVID-19 într-o clasă din unitatea de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale clasei respective, pentru o perioada de 14 zile. În situaţia în care într-o sală de clasa îşi desfăşoară cursurile şcolare două clase (dimineaţa, respectiv după-amiaza), se vor suspenda cursurile doar pentru clasa în care a fost confirmat cazul COVID-19, se va face curăţenie, dezinfectie şi aerisire, urmând ca elevii din ciclul următor să-şi desfăşoare normal cursurile;
La apariţia a 3 cazuri confirmate de îmbolnăvire cu COVID-19 în clase diferite ale aceleiaşi unităţi de învăţământ, se suspendă cursurile şcolare ale unităţii de învăţământ, pe o perioada de 14 zile de la data de debut a ultimului caz;
În cazul apariţiei de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul cadrelor didactice, aceştia au obligaţia de a anunţa conducerea unităţii de învăţământ care va informa DSP. Acesta din urmă face ancheta epidemiologică şi va analiza situaţia în unitatea de învăţământ împreună cu directorul unităţii. Şi aici sunt 3 scenarii:
Scenariul 1:
În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă (ex. învăţător / profesor care a avut o singura oră) şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoala se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă.
Scenariul 2:
În cazul în care cadrul didactic a predat numai la o singură clasă (ex. învăţător / profesor care a avut o singura oră) şi a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoala (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare), se vor suspenda cursurile de la clasa respectivă şi vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.
Scenariul 3:
În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi nu a venit în contact cu alte cadre didactice din şcoală sau numărul cadrelor didactice a fost mic (cadrele didactice dintr-unul dintre schimburi, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile la clasele cu care acesta a venit în contact şi, în funcţie de caz, vor fi izolate la domiciliu cadrele didactice cu care acesta a venit în contact.
Scenariul 4:
În cazul în care cadrul didactic a predat la mai multe clase şi a venit in contact cu multe cadre didactice din scoala (cadrele didactice din toate schimburile, în şcolile cu mai multe schimburi de predare) se vor suspenda cursurile întregii unităţi de învăţământ.
Personalul care face curăţenia în şcoală şi cel care este responsabil de paza şcolii, în condiţiile în care nu a intrat în contact cu cazul confirmat cu COVID 19, îşi va desfăşura activitatea în continuare.

Părinţii pot alege şi varianta online de şcoală pentru copii, dacă în familie există persoane vulnerabile
Tot ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a mai precizat că părinţii vor putea opta pentru cursuri online pentru copil dacă în familie există persoane vârstnice sau care au comorbidităţi. „Există această variantă în care se poate face învăţământ online, în condiţiile în care are acasă persoane cu comorbidităţi sau persoane vârstnice cu care stă”, a spus ministrul Sănătăţii.

Reguli din ghidurile pentru fiecare nivel şcolar. Pauze de 5 minute şi orar organizat modular, la liceu şi gimnaziu
Pauzele dintre ore vor fi de 5 minute, numai pentru schimbarea claselor de către cadrele didactice, iar orele vor fi de 55 de minute. În acest interval de 55 de minute, fiecare clasă, conform unei organizări la nivel de palier, va avea o pauză de 10-15 minute. Pauzele vor fi organizate astfel încât să nu se intersecteze elevii de la clase diferite şi folosirea toaletelor să fie făcută în condiţii de distanţare. De asemenea, la discipline cu un număr mare de ore pe săptămână se organizează câte două, trei sau patru module pe semestru. Aceste reguli se regăsesc în ghidul pentru învăţământul gimnazial şi liceal publicat marţi de Ministerul Educaţiei.

1 metru distanţă între copiii de grădiniţă. Bonus: părintele îşi predă copilul la poarta grădiniţei. Nu mai are voie în clădire
La grădiniţe, lucrurile sunt şi mai stricte. Potrivit ghidului publicat marţi de Ministerul Educaţiei, pe tot parcursul derulării activităţilor cu copiii, se vor respecta, pe cât posibil, distanţarea fizică (minim 1 m), grupa de copii va fi împărţită în subgrupe de câte 5/10 copii, iar interacţiunea acestora limitată, accesul părinţilor/aparţinătorilor în spaţiul interior al grădiniţei nu va fi permis, iar copiii vor fi preluaţi de la poarta unităţii de învăţământ. Primirea/predarea copiilor se face eşalonat, copiii nu au voie să aducă jucării de acasă, toate suprafeţele şi punctele de contact trebuie curăţate si dezinfectate la finalul fiecărei zile, la fel curtea şi locurile de joacă, mai prevede ghidul. Aerisirea sălilor de grupă se va face la un interval de 30 minute sau se păstrează deschisă cel puţin o fereastră, nu se vor folosi echipamente pentru recircularea aerului.

Reguli şi pentru transportul cu autobuzul şcolar
În cazul transportului şcolar, pe parcursul deplasării la şi de la unitatea de învăţământ se vor respecta măsurile generale de conduită prevăzute în măsurile adaptate în situaţii de criză, în special respectarea distanţei de cel puţin 1 metru şi utilizarea centurilor de siguranţă.
Autobuzul va fi aerisit şi dezinfectat temeinic după fiecare cursă. Se va evita, pe cât posibil, transportul copiilor preşcolari cu alte categorii de elevi mai mari.

Masca, obligatorie începând de la clasele primare. Şi pentru elevi, şi pentru profesori
Purtarea măştii de protecţie în interiorul unităţilor de învăţământ este obligatorie pentru cadrele didactice şi pentru elevi, începând din clasele primare. De asemenea, Intrarea în şcoală se va face eşalonat, pe mai multe uşi de acces, la intervale orare stabilite în funcţie de zone sau de clădiri, iar elevii vor urma trasee prestabilite în interiorul şcolii, cu păstrarea distanţei de 1 metru între ei.

Telverde pentru părinţii care nu au înţeles nimic. În curând
Ieri, ministrul Educaţiei, Monica Anisie a anunţat că a fost lansat un portal de informare dedicat anului acesta, portal intitulat educatiacontinua.edu.ro
Tot ieri, Anisie a anunţat că va fi deschisă şi o linie de telefon Telverde, unde părinţii, elevii pot rimi răspunsuri la întrebările lor referitoare la reînceperea cursurilor. Deocamdată, oficialul nu a spus exact când va deveni funcţională această linie.
Un alt Telverde va fi deschis pentru directorii de unităţi de învăţământ şi pentru autorităţile publice locale care doresc să acceseze fonduri europene.

+3 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie