Curs BNR

1 EUR = 4.9709 RON

1 USD = 4.5670 RON

1 GBP = 5.8970 RON

1 XAU = 354.6908 RON

1 AED = 1.2435 RON

1 AUD = 3.0560 RON

1 BGN = 2.5416 RON

1 BRL = 0.8237 RON

1 CAD = 3.3295 RON

1 CHF = 5.1374 RON

1 CNY = 0.6284 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6663 RON

1 EGP = 0.0947 RON

1 HUF = 1.2719 RON

1 INR = 0.0546 RON

1 JPY = 2.9025 RON

1 KRW = 0.3289 RON

1 MDL = 0.2567 RON

1 MXN = 0.2541 RON

1 NOK = 0.4199 RON

1 NZD = 2.7512 RON

1 PLN = 1.1599 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0519 RON

1 SEK = 0.4279 RON

1 TRY = 0.1380 RON

1 UAH = 0.1100 RON

1 XDR = 6.0565 RON

1 ZAR = 0.2489 RON

Editia 8224 - 19 iul 16:32

Top 5 lucruri de știut dacă vrei să-ți construiești o casă

Autor:

Publicat la 18 mai 2023

Top 5 lucruri de știut dacă vrei să-ți construiești o casă

Construirea unei case îți oferă mult entuziasm, dar vine și cu o serie de provocări. Există etape esențiale pe care trebuie să le urmezi pentru ca proiectul să nu aibă de suferit. Dacă te-ai hotărât că vrei să renunți la apartament și să-ți construiești o casă, pentru a te bucura de mai mult spațiu și de momente de relaxare în propria curte, primul lucru pe care îl ai de făcut este să te informezi.

Astfel, pentru ca în final să ai casa mult visată este necesar să iei decizii în cunoștință de cauză. În acest articol îți vom vorbi despre câteva aspecte pe care să le iei în considerare. Pentru a face față provocărilor, te încurajăm să colaborezi cu profesioniști și să investești în materiale de calitate pentru a te bucura de confort, durabilitate și siguranță.

5 lucruri de știut dacă vrei să-ți faci o casă

1. Alegerea terenului potrivit - reprezintă primul pas esențial pentru construirea unei case; prima dată gândește-te la nevoile tale și ale membrilor familiei; de exemplu, dacă aveți nevoie să fiți aproape de mijloace de transport în comun, școli, grădinițe, parcuri, hipermarketuri, atunci verifică distanțele până la aceste puncte de interes; dacă îți dorești foarte mult un teren mare, atunci cel mai probabil vei găsi unul la periferia orașului. Verifică și utilitățile existente în zonă, la ce distanță sunt amplasate față de teren și unde te poți branșa. Există racord la canalizare sau conducte de gaz? În caz contrar va trebui să găsești soluții. De exemplu, pentru realizarea sistemelor de canalizare exterioară se folosește țeava PVC portocalie. Asemeni unor tuburi, aceste țevi din PVC sunt folosite pentru conductele trase la suprafață sau la adâncimi cuprinse între 1 și 6 metri.

2. Verificarea reglementărilor urbanistice - fiecare teren se află sub incidența unor regulamente de urbanism; există Planul Urbanistic General (PUG) și Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru terenul ales; acestea oferă informații despre regulile și restricțiile de construcție specifice zonei, cum ar fi coeficienții de ocupare a terenului, înălțimea maximă a clădirii, retragerile obligatorii față de limitele proprietății și altele. Este necesar să ții cont de aceste cerințe pentru a evita în viitor posibile probleme de legalitate.

3. Colaborarea cu un arhitect - nu puțini sunt cei care vor să economisească bani și nu apelează la serviciile unui arhitect; este însă o foarte bună investiție, fiindcă arhitectul gândește un proiect personalizat, în funcție de cerințele și nevoile tale și ale membrilor familiei. Este important să ai o comunicare deschisă și eficientă cu arhitectul. Acesta trebuie să fie dispus să asculte nevoile și preferințele familiei și să ofere soluții creative și adaptate bugetului disponibil. De asemenea, ar trebui să aibă un portofoliu bogat și să îți poată oferi referințe de la clienți anteriori.

4. Planificarea și proiectarea încăperilor - va trebui să planifici spațiile înainte de a începe construcția casei; arhitectul este cel care te poate ajuta să-ți imaginezi și să proiectezi camerele, bucătăria, dormitorul, baia s.a. Sfatul nostru este să ai o viziune clară asupra spațiilor și să te asiguri că încăperile sunt proiectate pentru a se potrivi nevoilor familiei tale și a stilului vostru de viață. O locuință prea mare în raport cu necesițățile implică costuri nejustificate de întreținere. Așadar, este de punctat din nou nevoia de a lucra cu un arhitect, fiindcă el va ști să-ți ofere sfaturi cu privire la suprafața și compartimentarea mult visatei tale case.

5. Alegerea echipei de constructori - analizează experiența anterioară a constructorului, calificările sale și recomandările de la clienți; de asemenea, uită-te și la portofoliul de proiecte similare. În plus, ai grijă să existe un contract clar și detaliat, pentru a evita posibile neînțelegeri și dispute care pot apărea pe parcursul construcției. Trebuie să includă termenele de execuție, responsabilitățile părților, costurile și condițiile de plată, precum și clauze privind eventualele modificări sau întârzieri în execuție. Nu în ultimul rând, supervizarea și monitorizarea lucrărilor este și ea importantă. Îți recomandăm să vizitezi șantierul în mod regulat pentru a verifica calitatea materialelor folosite, respectarea termenelor de execuție și conformitatea cu proiectul.

Pentru a face față provocărilor apărute în timpul construcției unei case, trebuie să fii flexibil, să te adaptezi eventualelor abateri de la planurile inițiale. Vei fi nevoit să prioritizezi lucrurile, să iei decizii rapide pentru a evita posibile întârzieri și costuri suplimentare. Informează-te de fiecare dată când nu știi ceva și păstrează o comunicare deschisă cu specialiștii implicați în proiect.

 

+4 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie