„Toleranță 0” din partea DSV, în timpul FOTE
Autor: Adina CHIRVASÃ
Publicat la 22 ianuarie 2013
Pentru a preîntâmpina eventuale deficiențe, doctorii veterinari s-au întâlnit cu 80 de agenți economici din județ și le-au reamintit numeroasele reguli legate, printre altele, de igiena, depozitarea și prepararea alimentelor

Pentru a preîntâmpina eventuale deficiențe, doctorii veterinari s-au întâlnit cu 80 de agenți economici din județ și le-au reamintit numeroasele reguli legate, printre altele, de igiena, depozitarea și prepararea alimentelor. După instruire, urmează controalele
Agenții economici din Poiana Brașov, Brașov, Predeal și Râșnov ce vor fi implicați în Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) au fost chemați la instruire de medicii Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Brașov. Asta pentru a evita neplăcerile care ar putea apărea în timpul evenimentului. Printre altele, patronii sau administratorii de restaurante și hoteluri și-au luat notițe legate de starea de igienizare a spațiilor frigorifice, sistemul de canalizare adecvat, existența de spălătoare în număr suficient, dar și alte lucruri, cum ar fi meniul sau spațiile din unitățile alimentare. „Se poate întâmpla de multe ori, aici fiind o greșeală după părerea mea, se face o extindere foarte mare a spațiului pentru servire. Avem 200 de locuri, dar o bucătărie de 4 metri pătrați. Ceea ce nu este normal”, a explicat dr. Dan Șerban, șef serviciu inspecție DSVSA Brașov.
„Avem o sarcină foarte grea, dar noi o preluăm cu toată seriozitatea, mai ales că avem, ca instituție, experiența organizării Summitului 2004, din Poiana Brașov. În acest sens, fiecare entitate are responsabilitatea ei, laboratorul este pregătit să lucreze 24 de ore din 24. Vom prelua toate probele de alimentele din obiectivele unde sunt cazați și hrăniți participanții la FOTE”, a precizat Dorin Enache, director DSVSA Brașov.
După aceste instruiri, conducerea Direcției Sanitar Veterinare a anunțat controale, la unitățile alimentare și de cazare. Vor începe din 4 februarie și se vor face cu echipe mixte, la care participă, pe lângă medici de la DSV și inspectori OPC. „Noi nu pornim de la ideea că suntem o instituție care în primul și în primul rând trebuie să colecteze bani din amenzi. Dar, având în vedere seriozitatea acțiunii, care este la nivel național, vom avea toleranță zero la orice fel de încălcare a normelor de igienă și a normelor de salubritate a produselor alimentare”, a subliniat Dorin Enache.
Șefii de hoteluri, restaurant sau pensiuni spun că nu au de ce să se teamă. „Am fost și suntem pregătiți să primim și mai departe vizitatorii care vor veni cu ocazia acestui festival. Fiind vorba de un festival la care participă mulți tineri, copii, suntem pregătiți să oferim, pe lângă meniurile tradiționale, și meniuri specifice sportivilor, din fructe, legume, cărnuri slabe, pește proaspăt, neapărat”, spune un șef de restaurant.
„Legislația e una, toată lumea trebuie să o respecte și acum, în special. O să ne pregătim ca și ceilalți, pentru că probabil va fi un flux mai mare de clienți. În rest, facem totul normal, cum am făcut și până acum. Este totuși bine că se organizează aceste instruiri, ca să fim puși în temă dacă apar schimbări de care poate noi nu am știut”, susține reprezentanta unei pensiuni.
Comentarii
nu este nici un comentariu
Adaugă un comentariu