Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7381 - 28 ian 17:02

Toată Primăria, minus 55% din salariu!

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 04 decembrie 2013

După angajaţii Direcţiei Sociale, şi cei ai Primăriei, Direcţiei Finanţelor Locale sau Evidenţei Populaţiei Braşov trebuie să înapoieze sporul de dispozitiv, astfel că salariile lor pot fi diminuate, lunar, cu mai bine de jumătate

Toată Primăria, minus  55% din salariu!

Edilii împreună cu conducerea Direcţiei de Servicii Sociale (DSS) au căutat o soluţie, pentru ca angajaţii Direcţiei să nu rămână cu salariile înjumătăţite, după ce trebuie să înapoieze banii aferenţi sporului de dispozitiv pe ultimii trei ani. Precedentul creat la DSS,  prin decizia Curţii de Apel, se va extinde practic către toţi angajaţii care s-au aflat în această situaţie, respectiv cei ai Serviciului pentru Evidenţa Populaţiei, Primăriei şi Direcţiei Finanţelor Locale, care practic care şi-au recâştigat aceste sporuri tăiate iniţial de Guvern tot în instanţă. Cu alte cuvinte, o instanţă a decis să le dea banii înapoi oamenilor, iar în urma unui raport al Curţii de Conturi, care a considerat ilegală înapoierea banilor, o altă instanţă decide acum, ca banii să fie recuperaţi de la salariaţi.

Soluţii pentru ca angajaţii Primăriei să nu se transforme în „asistaţi social”
Soluţia de moment ar fi reeşalonarea plăţii datoriilor pe o perioadă mult mai lungă şi ulterior schimbarea legislaţiei privind exonerarea de la plată a sumelor care au fost înapoiate bugetarilor prin sentinţe judecătoreşti. „Este o situaţie creată independent de voinţa noastră, iar eu văd lucrurile împărţite în două: odată vorbim despre situaţia de fapt şi apoi trebuie să vedem care sunt soluţiile pentru a-i ajuta pe oameni aflaţi în această situaţie. Angajaţii DSS vor lua salariile practic diminuate cu 25%, odată reprezentând sportul de dispozitiv, care nu se mai acordă. În plus, legea prevede un maximum de 30% care se popreşte din salarii, pentru recuperarea banilor încasaţi în perioada 1.01.2010 – 30.11.2013. În total, aceşti oameni vor lua salariile diminuate cu 55%. Am vorbit cu oamenii, iar din punctul meu de vedere reţinerea să fie cât mai mică şi să se întindă pe o perioadă cât mai lungă de timp, ca impactul să fie cât mai mic. Soluţia pe termen lung este modificarea prevederilor Legii 84/2012 şi a amnistiei fiscale, respectiv exonerarea de la plată a sumelor reprezentând veniturile de natură salarială începând de la 1.01.2010 pentru personalul bugetar”, a precizat viceprimarul Răzvan Popa.

Şi legea trebuie modificată
Acesta susţine că a discutat cu o parte din parlamentarii PSD de Braşov, pe care i-a rugat să susţină modificările legii propuse de angajaţii DSS, pe care şi le asumă şi el şi pe care le va înainta tuturor parlamentarilor de Braşov. Legea 84/2012, a amnistiei fiscale pentru unii bugetari, spune că se exonerează de la plată cei care au primit sporurilor ca urmare a contractelor colective de muncă, dar îi exclude pe cei care nu avea contracte colective de muncă şi care le-au primit ca urmare a unor sentinţe judecătoreşti, iar prevederile legii trebuie extinse şi asupra lor. „Mai există posibilitatea ca personalul de la DSS să fie angajat ca personal contractual, ceea ce va rezolva problema negociind alt nivel salarial, iar recuperarea sumelor să nu fie o presiune prea mare pentru cei angajaţi acolo, dar acest lucru presupune renunţarea la statutul de funcţionar public, ceea ce nu le convine lor”, a explicat Răzvan Popa.
 

+0 -0

Comentarii

gigi

2013-12-04 10:00:11


La cate solutii iti ofera cand le pui o intrebare, ar putea fi reduse salariile cu 80%

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Doar un categoric „nu”

    Doar un categoric „nu”

    Medicul Virgil Musta (foto) de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara a explicat că vaccinul anti-COVID-19 are contraindicaţii pentru mai multe categorii de persoane,[...]

    2021-01-26 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotional