Curs BNR

1 EUR = 4.9690 RON

1 USD = 4.5823 RON

1 GBP = 5.8022 RON

1 XAU = 299.2209 RON

1 AED = 1.2476 RON

1 AUD = 2.9766 RON

1 BGN = 2.5406 RON

1 BRL = 0.9224 RON

1 CAD = 3.3717 RON

1 CHF = 5.2072 RON

1 CNY = 0.6368 RON

1 CZK = 0.1959 RON

1 DKK = 0.6666 RON

1 EGP = 0.1483 RON

1 HUF = 1.2634 RON

1 INR = 0.0553 RON

1 JPY = 3.0537 RON

1 KRW = 0.3429 RON

1 MDL = 0.2577 RON

1 MXN = 0.2686 RON

1 NOK = 0.4317 RON

1 NZD = 2.7879 RON

1 PLN = 1.1501 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4434 RON

1 TRY = 0.1467 RON

1 UAH = 0.1205 RON

1 XDR = 6.0866 RON

1 ZAR = 0.2385 RON

Editia 8133 - 01 mar 11:07

Tipurile de post. Cum se postește în Postul Mare

Autor:

Publicat la 02 martie 2023

Tipurile de post. Cum se postește în Postul Mare

În acest post, credincioşii ortodocşi nu mai consumă alimente de origine animală şi încep o perioadă de renunţare şi sobrietate care va culmina cu frumuseţea sărbătorii Învierii Domnului.
Recapitulăm aici principalele feluri de postiri, pentru o înţelegere mai uşoară şi clară.

DUPĂ ASPRIME:
Postul integral

Postul integral (total) sau ajunarea propriu-zisă, ce reprezintă abţinerea totală de la apă şi mâncare pe un timp definit (nu prea lung). Acest fel de post a fost ţinut de Moise pe muntele Sinai, timp de 40 zile (Ieşirea 24,18) şi mulţi alţii.

Postul aspru
Postul aspru (xirofagie). La acest tip de postire se recomandă consumarea de hrană uscată şi apă. Acest tip de post a fost ţinut de Sf. Ioan Botezătorul în pustia Iordanului (Matei 3,4; Marcu 1,6) şi nu numai.

Postul comun
Postul comun sau obişnuit. În cadrul acestui fel de post se admite consumarea mâncărurilor gătite din alimente de origine vegetală, fără a se consuma orice aliment de origine animală.

Postul uşor
Postul uşor (dezlegare). Pe parcursul acestui tip de post se îngăduie consumarea peştelui şi a vinului, precum şi a untdelemnului, în perioadele când este impus post aspru.

DUPĂ EXTENSIUNE:
În funcţie de extensiunea postului, acesta poate fi:
Post general

Post general (obştesc) e ţinut de întreaga Biserică.
Post local
Post local (regional), ce este ţinut într-o regiune, o eparhie sau o localitate.

Postul particular
Postul particular (personal), ţinut de fiecare credincios în parte, după nevoile personale şi în afara posturilor obşteşti.

DUPĂ DURATĂ
În funcţie de durata lui, postul poate fi de două feluri:

Post de o zi,
Post de o zi, cum ar fi:

– toate miercurile şi vinerile de peste an, cu mici excepţii;
– Sărbătoarea Înălţării Sfintei Cruci (14 septembrie);
– Ziua Ajunului Bobotezei (5 ianuarie);
– În ziua Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul (29 august).

Post de mai multe zile
Post de mai multe zile, sunt în număr de patru:
– Postul Naşterii Domnului (postul de iarnă);
– Postul Paştilor sau Păresimile (postul de primăvară);
– Postul Adormirii Maicii Domnului (postul de vară);
– Postul Naşterii Domnului (al Crăciunului).

CUM SE POSTEŞTE ÎN POSTUL MARE
Postul Mare este, în general, un post aspru:
- în primele două zile – luni şi marţi din prima săptămână – se recomandă, pentru cei ce pot să ţină, post complet sau pentru cei mai slabi ajunare până spre seară, când se poate mânca puţină pâine şi bea apă;
- în primele trei zile – luni, marţi şi miercuri – şi ultimele două zile – vineri şi sâmbătă din Săptămâna Patimilor, la fel;
- miercuri, în Săptămâna Pătimirilor, se ajunează până seara, după săvârşirea Liturghiei Darurilor înainte sfinţite, când se mănâncă pâine şi legume fierte fără untdelemn;
- în tot restul postului, în primele cinci zile din săptămână se mănâncă uscat o singură dată pe zi, seara, iar sâmbăta şi duminica de două ori pe zi, legume fierte cu untdelemn şi puţin vin;
La praznicul Bunei Vestiri şi în Duminica Floriilor se dezleagă la peşte.
(Informaţii preluate din „Liturgica Generală”, autor Pr. prof. univ. dr. Ene Branişte, Editura Basilica, Bucureşti – 2015.)

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie