Curs BNR

1 EUR = 4.9714 RON

1 USD = 4.6645 RON

1 GBP = 5.8281 RON

1 XAU = 359.6861 RON

1 AED = 1.2702 RON

1 AUD = 3.0351 RON

1 BGN = 2.5418 RON

1 BRL = 0.9160 RON

1 CAD = 3.3961 RON

1 CHF = 5.1091 RON

1 CNY = 0.6445 RON

1 CZK = 0.1960 RON

1 DKK = 0.6664 RON

1 EGP = 0.0981 RON

1 HUF = 1.2695 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0434 RON

1 KRW = 0.3379 RON

1 MDL = 0.2626 RON

1 MXN = 0.2831 RON

1 NOK = 0.4295 RON

1 NZD = 2.7852 RON

1 PLN = 1.1672 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4309 RON

1 TRY = 0.1443 RON

1 UAH = 0.1183 RON

1 XDR = 6.1441 RON

1 ZAR = 0.2488 RON

Editia 8162 - 15 apr 08:43

Ţinutul Secuiesc: niciodată (să nu spui niciodată)

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 27 februarie 2024

Liderii UDMR îl contrazic pe Ciolacu: Vom discuta despre autonomie după alegeri

Ţinutul Secuiesc: niciodată (să nu spui niciodată)

Preşedintele UDMR Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi primarul municipiului, consideră că premierul Marcel Ciolacu a comis „o greşeală” declarând, cu prilejul vizitei făcute la finele săptămânii trecute în judeţele Mureş, Harghita şi Covasna, că „Ţinutul Secuiesc nu există” şi că „nu va avea niciodată autonomie”, transmite Agerpres.
„Eu am crezut, în naivitatea mea, că (…) domnul Ciolacu a vrut să vină ca să mai ridice un pic din popularitatea Guvernului României în Secuime (…) Oricum, venind în Secuime, spunând că Ţinutul Secuiesc nu există şi că nu a avut niciodată şi nu va avea niciodată autonomie, cu siguranţă a mai «crescut» un pic indexul de încredere al Guvernului în rândul populaţiei maghiare. Dar, nu vreau să intru în această polemică, din două motive: unu – pentru că Ţinutul Secuiesc a existat, există şi va exista, şi doi – pentru că Ţinutul Secuiesc a avut şi va mai avea autonomie (…) Am o viziune, dar să nu intram în aceste discuţii acum, în an electoral (…) Cred că a făcut o greşeală domnul prim-ministru prin faptul că a venit în Ţinutul Secuiesc cu aceste mesaje. Deci, cred că a făcut o greşeală, ori a fost sfătuit necorespunzător. Şi vă spun şi de ce: oamenii întotdeauna când au de ales între original şi copie vor alege originalul, iar în chestiuni de antimaghiarism sau anti Ţinut Secuiesc, AUR şi Şoşoacă vor fi întotdeauna mai originali decât Ciolacu. Deci, nu are nicio şansă ca vreun cetăţean român care are probleme cu noi, cu maghiarii, să îl voteze pe el, când poate să-i voteze pe Şoşoacă sau pe Simion. Când oamenii pot alege originalul vor vota originalul şi nu copia”, a spus, luni, primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a adăugat că „niciodată nu trebuie să spui niciodată”, arătând, printre altele, faptul că şi PSD şi PNL au spus că nu se vor alia niciodată.
„Eu nu cred că pe masa domnului premier în acest weekend era problema asta cu autonomia. Nu ştiu de ce trebuia să discute această problemă. Nu era pe agenda publică în februarie 2024 acest subiect, ca domnul premier să vină şi să ne spună în prima fază că nu există Ţinutul Secuiesc şi, mai apoi, venind aşa, dinspre Târgu Mureş spre inima Ţinutului Secuiesc, că nu va avea niciodată autonomie. Pot să fac o dedicaţie domnului premier: «niciodată să nu spui niciodată» (…) De multe ori vorbeşte domnul Ciolacu despre politicieni şi oameni de stat. Oamenii de stat nu fac asemenea gesturi către o comunitate care trăieşte de 1000 de ani pe aceste meleaguri. Oricum, ar fi foarte bine dacă domnul Ciolacu, data viitoare când vine în Secuime, s-ar întâlni şi cu aleşii din Secuime şi ar discuta problemele reale din Secuime. Că nici asta nu mi s-a părut foarte elegant, să vii în Secuime şi să nu te întâlneşti cu preşedintele Consiliului Judeţean, de exemplu. Fiind în Covasna, putea fi acolo primarul din Covasna şi preşedintele Consiliului Judeţean. Eu zic că dacă vrei sa arăţi normalitate, asta era normalitate”, a mai spus Antal Arpad.
În aceeaşi notă a fost un alt lider al UDMR, Tanczos Barna. Senatorul a declarat că va discuta cu PSD despre autonomie după alegeri, pentru că acum ar da „apă la moară” extremiştilor.
De ce au luat foc maghiarii
Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a fost prezent, sâmbătă, 24 februarie, în Harghita, la şedinţa organizaţiei judeţene de partid, unde a declarat că ideea de autonomie a Ţinutului Secuiesc este neîntemeiată. „Haideţi să terminăm cu prostiile, cu «Autonomia Ţinutului Secuiesc». Nu a fost şi nu o să fie niciodată. În Constituţie, România este un stat suveran şi niciodată, nimeni nu va împărţi Ardealul. România este membră a Uniunii Europene, este membră NATO, toate aceste poveşti şi toate aceste învrăjbiri apar când sunt alegeri. Vezi Doamne, acesta este felul liderilor politici de a-şi mobiliza electoratul la vot. Am depăşit acele vremuri. Sunt familii mixte. Copiii noştri merg la şcoală împreună. Suntem în România şi ei sunt români”, a declarat premierul, subliniind că acest subiect „nu a fost şi nu va fi niciodată” realist. Mai mult, a punctat clar că integritatea teritorială a României nu va fi niciodată subiect de negociere, evidenţiind poziţia ţării ca stat suveran, membru al Uniunii Europene şi NATO. În final, Ciolacu a vorbit despre obligaţia cetăţenilor de etnie maghiară din România de a învăţa şi folosi limba română, evidenţiind faptul că refuzul de a face acest lucru duce la autoizolare şi limitează oportunităţile de dezvoltare personală şi profesională.

+4 -8

Comentarii

'Pp'

2024-02-27 16:44:20


'Dacă UDMR este așa de bun, de ce nu vă votează Mădălina Voicu și ai lui ? De ce nu luati 12 % ori 20 % voturi ? De ce ? Sunteți slabi, oportuniști, ba cu unul ba cu altul, să fiți și voi la guvernare, la ciolan !'

'Brânză'

2024-02-27 12:14:02


'Domnule Primar, vi cu chestii slabe înainte de alegeri, îi zgândări pe conaționali cu autonomia, mai bine spune că mai vrei încă un mandat pe seama proștilor care vă votează, v-ați obișnuit cu ciolanul și nu mai știți cum să îi fraieriți pe oameni. Dacă vrei autonomie, cumpără-ți o insulă și fă cum vrei acolo: drumuri, căi ferate, spitale, școli firme, ... dacă cele de aici nu-ți plac! Aș fi curios, câți te-ar urma. Da tot trăncăniți degeaba !'

'Willy'

2024-02-27 09:44:10


'Asa e cand te bazezi pe rusi, traiesti cu viziuni. Da, secuii au mai avut autonomie dar a fost data de Uniunea Sovietica, rusii adica. Poate asta e viziunea omului, sa ii dea Rusia autonomie, altfel nu vad de ce s-ar gudura toti maghiarii din Romania pe langa Orban iar Orban ala se gudura pe langa Putin. Dar, Rusia va fi invinsa, Rusia va fi pulverizata, Rusia va intra in colaps. Nu are nevoie nimeni de o tara care sa strice linistea lumii. Si atunci ne vom aduce aminte care si de unde si-a luat lumina. Cum a cazut Uniunea Sovietica, ditamai colosul, asa se va duce si Rusia: pe tobogan. Pam, pam!'

'Costea Ion'

2024-02-27 03:00:23


'Care \"secuime\"? Câți s-au declarat ca secui la recensământ???'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie