Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:18

Timiş - Triaj, primul cartier european iluminat inteligent

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 21 mai 2014

Sistemul implementat la Braşov se mai aplică în linii reduse în Copenhaga, dar acesta a fost blocat deoarece nu are finanţare

Timiş - Triaj, primul cartier european iluminat inteligent

Cartierul Timiş-Triaj din municipiul Braşov este prima zonă iluminată inteligent din România. Primarul George Scripcaru a prezentat ieri modul de funcţionare şi de control al sistemului de telegestiune a iluminatului public, după ce au fost finalizate lucrările în acest cartier, dar şi în Parcul Trandafirilor. Lucrările fac parte din proiectul Modernizare integrată a sistemelor de iluminat public şi creşterea siguranţei publice din Municipiul Braşov. Valoarea totală a proiectului finanţat din fonduri europene este de 10,87 milioane de lei, din care contribuţia municipiului este de 2%.
„Este un proiect important pentru noi, deoarece prin implementarea lui creşte calitatea serviciului de  iluminat pu-blic, se reduc costurile de mentenanţă şi se reduce consumul de energie electrică. Prin acest sistem se vor obţine in-formaţii în timp real privind disfuncţionalităţile din reţeaua de iluminat public şi  astfel, se va putea interveni în cel mai scurt timp pentru remedierea defec-ţiunilor. De asemenea, costurile vor fi reduse prin diminuarea valorii facturilor de energie electrică, dar şi prin creşterea duratei de funcţio-nare a corpurilor de iluminat. Nu trebuie să uităm că proiectul are şi o componentă ce presupune siguran-ţa cetăţeanului, prin instalarea ca-merelor de supraveghere şi a butoa-nelor de panică. Sunt zone intens circulate şi unde există riscul apariţiei unor incidente. În acest mod, atât bra-şovenii, cât şi turiştii se vor simţi în siguranţă”, a declarat primarul George Scripcaru.
Potrivit lui Dan Vătăjelu, director general al Flash Lighting Services SA, prin acest sistem Braşovul nu este numai primul oraş din România care implementează un asemenea sistem la nivelul întregului oraş, ci şi printre puţinele oraşe din Europa. „Sunt mândru că se implementează în Braşov un acest sistem, pentru că este primul oraş din România care realizează un sistem de telegestiune la nivel de punct luminos, care să acopere întregul oraş. Mai există proiecte pilot, dar nu la nivelul unui întreg oraş. Copenhaga are un proiect similar, dar deocamdată nu are finanţare decât în proporţie de 10%. La Braşov, până în decembrie se va implementa întregul sistem de telegestiune, iar până la sfârşitul anul viitor vor fi instalate camerele de luat vederi şi butoanele de panică. Braşovul este un pionier în Europa, pentru că a cuprins în proiect întregul sistem de iluminat, de pe toată suprafaţa municipiului”, a declarat Dan Vătăjelu.

399 de străzi vor fi iluminate inteligent
Sistemul de telegestiune va oferi posibilitatea controlului interactiv al iluminatului public, utilizându-se comanda de la distanţă a aprinderii şi stingerii punctelor de iluminat, plasate pe 10.481 de stâlpi (pe 399 de străzi), precum şi reglarea intensităţii luminii prin programare automată - dimming. Fiecare corp de iluminat va fi  controlat individual sau pe grupe de interes: aprins - stins, reducere intensitate luminoasă prin această funcţie de „dimming” şi va fi monitorizat (stare lampă, consum sau defecţiuni). În intersecţii, în sensurile giratorii, treceri de nivel cale ferată, pasaje subterane, alei şi zone pietonale, parcuri şi zone agrement, zone cu obiective istorice reprezentative sau pasaje auto supraterane intensitatea luminoasă ar urma să fie aceeaşi pe tot parcursul nopţii. Sistemul ar urma astfel să furnizeze un ambient luminos confortabil, cu un nivel corespunzător al iluminatului pe timp de noapte, iar sistemul modernizat va oferi o imagine de ansamblu corectă asupra traficului atât şoferilor cât şi pietonilor.

Siguranţă crescută
Pe lângă economia care se face la buget prin consumul responsabil de energie electrică, proiectul mai are ca scop şi îmbunătăţirea capacităţii de reacţie şi intervenţie a Poliţiei Locale, prin crearea unui dispecerat centralizat de monitorizare. Asta pentru că anul viitor ar urma să fie finalizată şi montarea, în 29 de zone cu risc ridicat de infracţionalitate identificate la nivelul oraşului, a 42 camere video de supraveghere montate pe stâlpii de iluminat stradal, împreună cu un subsistem de panică pentru apeluri de urgenţă şi suport video live.

Braşovul – primul Smart City din Europa
Braşovul devine, prin implementarea acestui sistem, primul smart city din Europa. Conceptul de smart city se traduce printr-o strategie de dezvoltare urbană, sprijinită în mare parte de mijloace tehnologice (infrastructură de comunicaţii, senzori electronici, aplicaţii software, dispozitive mobile etc.). Această strategie trebuie adoptată de un parteneriat ce cuprinde cetăţeni, mediul de afaceri, organizaţii, autorităţi publice, care trebuie să împărtăşească o viziune comună. „Smart City” poate fi pus în practică în urma dezvoltării infrastructurii tehnice şi prin înglobarea unor sisteme individuale, deja implementate.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie