Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:12

BRAŞOVUL VA AVEA APĂ CALDĂ

Tetkron va vira aproximativ 1,2 milioane de lei în conturile Bepco

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 13 august 2015

Membrii AGA au cerut conducerii furnizorului să plătească măcar o parte din datoriile Bepco, astfel ca societatea privată să nu rămână fără gaz şi să poată furniza în continuare agent termic

Tetkron va vira aproximativ 1,2 milioane de lei în conturile Bepco

Adunarea Generală a Acţionarilor Tetkron s-a întrunit ieri, pentru a doua oară în această săptămână, pentru a găsi o soluţie în vederea deblocării activităţii furnizorului de energie termică. Principala solicitare a consilierilor locali braşoveni (care sunt membrii ai AGA) către conducerea executivă a Tetkron, a fost aceea de a face plăţi în limita sumelor pe care le deţine pentru toate contractele aflate în derulare şi care nu fac obiectul anchetei DNA, inclusiv cel cu Bepco. „Tetkron are aproximativ 1,6 milioane de lei în cont, iar aproximativ 400.000 de lei sunt necesare pentru plata salariilor şi a obligaţiilor fiscale pentru angajaţi. Restul sumei, de 1,2 milioane de lei va fi virată către Bepco, care la rândul ei are restanţe de până în 5 milioane de lei la gaz, astfel că situaţia se va rezolva pentru moment, Bepco va primi gaz şi va putea produce agent termic”, a explicat consilierul local Cătălin Leonte.

1 milion de lei, „rezervaţi” pentru Tetkron
Următoarea şedinţă a AGA Tetkron va avea loc în data de 26 august, respectiv cu două zile înainte de şedinţa Consiliului Local, când se va discuta despre plata subvenţiei alocate din bugetul municipiului pentru furnizorul de energie termică. „Am decis ca în următoarea şedinţă a AGA, conducerea Tetkron să ne prezinte toate documentele necesare în vederea ieşirii din acest blocaj, dar şi în vederea primirii subvenţiei, care a fost prinsă în bugetul local pe acest an, iar banii se vor acorda pe măsură ce există justificările necesare”, a punctat Leonte. În şedinţa de plen de la finele lui iunie, aleşii Braşovului au decis să amâne de pe ordinea de zi două punct ce vizau activitatea furnizorului de energie termică Tetkron SRL, respectiv atât proiectul ce viza acoperirea din bugetul local a pierderilor înregistrate de societate, dar şi a celui prin care urma să fie aprobat preţul la gigacalorie, din cauza faptului că nu se putuse ţine o şedinţă AGA în prealabil. În şedinţa de la acea vreme a fost aprobată însă o hotărâre de rectificare a bugetului municipiului, în care a fost inclusă o majorarea cu suma de 1 milion de lei pentru acoperirea pierderilor înregistrate de furnizorul de energie termică. Suma a fost, dar va fi virată în conturile Tetkron,  când se va adopta şi o hotărâre de consiliu în acest sens.

Nu au voie să muncească, dar sunt plătiţi
Conducerea societăţii aflate în subordinea Consiliului Local riscă să se dizolve, după ce directorul coordonator şi-a dat demisia la începutul acestei săptămâni, iar, recent, şi cel economic a renunţat la post, întorcându-se într-o funcţie de şef serviciu, după cum a precizat consilierul local Răzvan Popa. „Nu mi se pare corect că se aruncă toată răspunderea pe conducerea executivă a societăţii, iar cei din Consiliu de Administraţie încasează bani, dar nu fac nimic, trei dintre cei cinci susţinând că au interdicţie de la procurori să ia decizii. Prin decizia luată în şedinţa AGA de a se angaja acum o firmă de avocatură specializată în drept comercial şi civil, care să ne spună dacă şi cum putem revoca şi schimba Consiliul de administraţie, se prelungeşte o situaţie care este total anapoda. Eu am cerut revocarea acestui Consiliu, dar colegii consilieri care sunt majoritari nu au fost de acord cu acest lucru. Ţinând cont că există această majoritate care a ştiut de unele lucruri ascunse şi a luat decizii, eu am decis să nu mai particip la şedinţele de AGA începând de acum şi majoritatea să îşi asume deciziile pe care le ia”, a subliniat Răzvan Popa.

Demisii peste demisii
Mai mult, şi unul dintre cei cinci membrii ai CA, Daniela Pălăceanu, a ales să-şi dea demisia. „Am luat act de demisia Danielei Pălăceanu din Consiliul de Administraţie al Tetkron. De asemenea, încă trei membri au transmis documente potrivit cărora nu-şi pot îndeplini atribuţiile în cadrul acestei structuri, respectiv Liliana Horga şi Claudia Radu, care sunt sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, care se termină la finele acestei luni, şi Bogdan Munteanu, în cazul căruia magistraţii au decis că nu se poate întâlni cu ceilalţi membri. Singurul lucru pe care l-am putut face a fost să luăm act de demisia membrului CA. Noi am cerut ca această situaţie să se analizeze din punct de vedere juridic, solicitând în acest consultarea unor avocaţi specialişti în drept penal şi comercial. Problema este că trei dintre membri nu îşi pot exercita activitatea din cauza anchetei Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar în momentul în care se ia o decizie privind înlocuirea unui membru al CA trebuie respectată legislaţia în vigoare, care prevede că propunerea de selecţie a unui nou membru al CA vine din partea acestei structuri, dar membrii acesteia nu se pot întruni. De asemenea, în cazul celor trei membri, aceştia pot fi demişi în cazul în care se demonstrează că nu şi-au atins obiectivele, însă ei au trimis documente potrivit cărora nu şi-au putut îndeplini atribuţiile. Dacă i-am revoca pe cei trei membri, iar instanţa ar ridica interdicţiile, eu ar putea contesta decizia noastră. Suntem într-un cerc vicios care, din punct de vedere juridic, nu are o rezolvare clară”, a explicat consilierul local Adrian Atomei, care crede că solicitarea colegului Popa de a revoca CA-ul este radicală şi populistă.

Cu voia DNA
În ceea ce priveşte problema plăţilor, Atomei este de părere că doar Direcţia Naţională Anticorupţie poate debloca în întregime activitatea Tetkron. „În luna iunie, pe ordinea de zi a Consiliului Local a fost introdus un punct privind acordarea unor subvenţii către Tetkron, din care să fie plătite facturile către furnizorul de agent termic, Bepco, însă acest lucru se întâmpla în perioada în care a fost demarată ancheta penală, astfel că proiectul de hotărâre a fost retras. Din punct de vedere juridic, noi, în calitate de membri ai Adunării Generale a Acţionarilor, nu avem certitudinea că suma în cauză a fost corectă sau nu, având în vedere ancheta DNA. În aceste condiţii, noi am cerut obţinerea unui punct de vedere din partea procurorului de caz, pentru a vedea clar până unde merge cercetarea. Aproape în unanimitate am decis să solicităm un punct de vedere juridic şi economic Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru a putea să luăm decizii clare. Practic, în cazul acestei crize, suntem legaţi de mâini”, a susţinut Atomei.

Penalităţile, plătite de cei vinovaţi
Nu în ultimul rând, Cătălin Leonte a ţinut să se specifice în procesul verbal al şedinţei de ieri că „fiecare dintre membrii CA răspund de prejudiciile aduse societăţii prin acţiunile sau inacţiunile lor în conformitate cu atribuţiile pe care le au de îndeplinit, până la data eliberării mandatului”.  „Nu mi se pare corect ca penalităţile către Bepco să fie plătite din bani publici, bugetul municipiului, atâta timp cât întârzierea achitării plăţilor s-a produs din vina anumitor persoane”, a subliniat Cătălin Leonte.
 

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie