Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 18:51

Tetkron, îngheţat de ancheta DNA

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 10 august 2015

Deşi are bani în cont, furnizorul de energie termică nu poate face plăţile către furnizorul privat Bepco, care a decis să acţioneze în instanţă societatea aflată în subordinea Consiliului Local, după ce s-a văzut în situaţia de a rămâne fără gaz

Tetkron, îngheţat de ancheta DNA
Bepco, firma privată care produce agent termic pentru societatea Tetkron, aflată în subordinea Consiliului Local Braşov, a decis să o acţioneze în instanţă pe aceasta din urmă în vederea recuperării sumelor restante. Încă din data de 7 iulie, Bepco a trimis prin executor judecătoresc o somaţie către Tetkron în vederea achitării sumei de 10.500.320, reprezentând contravaloarea facturilor emise, dar şi a penalităţilor aferente. „Personalul Tetkron a procedat la verificarea sumei solicitate la plată şi a constatat greşeli de calcul. Astfel, Tetkron a transmis obiecţiunile sale către Bebco cu privire la modul de calculare a penalităţilor, iar această societate şi-a însuşit aceste obiecţiuni”, se precizează în adresa Tetkron adresată Consiliului Local Braşov. Bepco are la rândul său restanţe la furnizorul de gaz, iar reprezentanţii GDF Suez au transmis deja o adresă prin care anunţă că SC Bebco SRL înregistrează o datorie în valoare de 9,39 milioane de lei pentru perioada mai-iunie, iar în scurt timp va fi emisă şi factura pentru luna iulie, în valoare de 4,45 milioane de lei, iar în cazul neachitării facturilor, există riscul să fie limitată sau sistată furnizarea gazelor naturale. 
 
GDF vroia să taie gazul de astăzi
„Având în vedere situaţia critică pe care o anticipăm, facem un apel la dumneavoastră ca şi parteneri comerciali, cât şi la reprezentanţii Primăriei Braşov, pentru a avea o discuţie comună în vederea găsirii unor soluţii financiare pentru plata debitelor restante către partenerii noştri, evitând în acest mod acumularea de noi debite cât şi aplicarea măsurilor contractuale de întrerupere a furnizării de gaze naturale. În cazul în care nu vom primi răspuns la prezenta adresă, vom dispune, începând cu data de 10 august, ora 10.00, întreruperea furnizării gazelor naturale la toate punctele de consum ale Bebco SRL”, se arată într-o adresă transmisă de GDF Suez.  În acest context, vinerea trecută, la solicitarea GDF Suez, s-a organizat o întâlnire la care au participat cei doi viceprimari, membri din două comisii din Consiliul Local, respectiv cea Juridică şi cea Economică, dar şi reprezentanţi ai Bebco şi Tetkron. „Atât noi, cât şi reprezentanţii furnizorului de gaz ne-am arătat interesaţi să continuăm colaborarea, iar cei de la GDF Suez vor analiza situaţia împreună cu managerii sucursalei din România şi cu cei ai companiei mamă,  din Franţa”, a precizat consilierul local Cătălin Leonte.
 
DNA-ul dă din umeri
Totodată, astăzi,  consilierii locali braşoveni se vor reuni  într-o şedinţă a Adunării Generale a Acţionarilor a SC Tetkron SRL pentru a căuta o soluţie prin care să fie evitat un blocaj în ceea ce priveşte furnizarea energiei termice în sistem centralizat. Practic, ancheta demarată de DNA a paralizat total activitatea acestei societăţi, care este nefuncţională. Leonte a precizat că încasările Tetkron sunt destul de bune şi pe perioada de vară, de aproximativ 400.000 de lei pe lună, în contextul în care pe lângă consumatorii casnici la sistemul centralizat mai sunt racordate şi o serie de instituţii publice, unităţi de învăţământ, dar şi firme private. „Gradul de încasare de la populaţie este destul de bun. În momentul de faţă, în conturile Tetkron sunt aproximativ 1,6 milioane de lei, în principal pentru plata salariilor, dar din această sumă s-ar putea face şi unele plăţi parţiale către furnizori. Din punct de vedere legal, nu ştim cum să acţionăm. Dacă solicităm un punct de vedere DNA-ului, ei ne răspund că nu sunt abilitaţi să ofere consultanţă juridică, iar dacă facem plăţile, riscăm să ne ia procurorii la întrebări. Dacă nu facem plăţile, curg penalităţile”, a subliniat Leonte. Şi consilierul local Răzvan Popa a punctat faptul că din cauza faptului că actualul Consiliu de Administraţie (CA) nu îşi poate exercita atribuţiile s-a ajuns la acest blocaj. „Trei dintre cei cinci membri au interdicţii stabilite de magistraţi şi nu pot lua decizii, iar conducerea executivă a societăţii are prerogative limitate. În situaţia acestor datorii, CA  ar trebui să elaboreze documentaţia pe care să o supună aprobării Adunării Generale a Acţionarilor, să elaboreze documentele prin care să se supună dezbaterii Consiliului Local un proiect de hotărâre privind acordarea unor subvenţii pentru acoperirea pierderilor, ori aceşti paşi nu pot fi urmaţi”, a explicat Popa. Acesta crede că soluţia este ca AGA să propună un „CA interimar”, care să ia toate măsurile, astfel încât, în sezonul rece să nu apară probleme în furnizarea agentului termic în sistem centralizat.
 
Tetkron produce mai ieftin decât Bepco!
Pentru a putea furniza în continuare apă caldă şi căldură, Tetkron are o soluţie de avarie. Astfel, pentru reducerea costurilor către Bepco, dar şi pentru a avea un cost comparativ faţă de cel de achiziţie de la producătorul privat, în luna iulie, a pornit una dintre centralele de cvartal din cartierul Astra, care le alimentează şi pe celelalte 12 din zonă. „Astfel a fost comparat consumul aferent lunii iulie 2015 cu cel aferent lunii iulie 2015, rezultând o economie de 158.745 de lei fără TVA. Comparaţia a fost făcută prin diferenţa costului energiei termice achiziţionate de la Bepco în luna iunie 2015 pentru cartierul Astra şi costul gazului şi al energiei electrice utilizate de Tetkron în luna iunie, în aceeaşi zonă”, au precizat reprezentanţii Tetkron în adresa care a ajuns pe masa aleşilor locali. Pe de altă parte, reprezentanţii Tetkron susţin că faţă de anul trecut, performanţele economice ale societăţii comerciale s-au îmbunătăţit. Astfel, dacă la data de 30 iunie 2014, valoarea pierderilor se ridica la 10,95 milioane de lei, anul acesta, la sfârşitul lunii iunie, pierderile erau de 7,761 milioane de lei. De asemenea, SC Tetkron susţine că a obţinut o hotărâre judecătorească favorabilă (ce poate fi contestată), prin care are dreptul la rambursarea cotei de TVA aferentă perioadei august 2010-aprilie 2013, în valoare de 3,91 milioane de lei. 
 
Noi condiţii pentru Bepco
De asemenea, Tetkron vrea să renegocieze contractul cu Bepco. „Determinarea cantităţilor lunare de energie termică preluate de cumpărător se face în baza citirii grupurilor de măsurare pentru decontare, prevăzute cu înregistrare orară a cantităţilor de energie termică preluate, instalate de vânzător. Cantităţile lunare de energie termică sunt defalcate de către cumpărător pentru consumul populaţiei şi, respectiv, consumatorii monocasnici şi comunicarea vânzătorului în cel mult 10 zile lucrătoare de la sfârşitul lunii contractuale. Faţă de aceste preevderi se impune ca societatea Tetkron să supună spre aprobare în şedinţă de Consiliu Local noi tarife pentru energia termică livrată agenţilor economici din sursele Bebco”, au explicat oficialii Tetkron.
 
+5 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie