Curs BNR

1 EUR = 4.9759 RON

1 USD = 4.6073 RON

1 GBP = 5.8143 RON

1 XAU = 300.5443 RON

1 AED = 1.2544 RON

1 AUD = 3.0209 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.9350 RON

1 CAD = 3.4066 RON

1 CHF = 5.2331 RON

1 CNY = 0.6408 RON

1 CZK = 0.1960 RON

1 DKK = 0.6675 RON

1 EGP = 0.1491 RON

1 HUF = 1.2827 RON

1 INR = 0.0555 RON

1 JPY = 3.0707 RON

1 KRW = 0.3452 RON

1 MDL = 0.2575 RON

1 MXN = 0.2701 RON

1 NOK = 0.4389 RON

1 NZD = 2.8507 RON

1 PLN = 1.1529 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0497 RON

1 SEK = 0.4438 RON

1 TRY = 0.1489 RON

1 UAH = 0.1192 RON

1 XDR = 6.1113 RON

1 ZAR = 0.2440 RON

Editia 8127 - 22 feb 17:22

Terorismul nu e departe de noi

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 10 octombrie 2023

Palestinian militant Hamas, expulzat din Braşov. SRI: „se afla într-un proces avansat de radicalizare şi exista un potenţial mare să treacă la executarea de acte teroriste pe teritoriul României”

Terorismul nu e departe de noi

Europa a ridicat nivelul de alertă după atrocităţile comise în Israel de gruparea teroristă Hamas. Serviciile de informaţii din întreaga Uniune sunt cu ochii pe orice ameninţare care ar putea veni din partea militanţilor răspândiţi pe continent.
Un astfel de personaj s-a dovedit a fi şi un student palestinian înmatriculat la Braşov, pe care SRI l-a depistat în primăvară şi pe care justiţia română l-a expulzat din raţiuni de securitate naţională.

Dat în vileag chiar de colegii musulmani
Walid Abu Muaileq (21 de ani, născut în Fâşia Gaza) a ajuns în România, în urmă cu mai bine de doi ani, cu o viză de studii. După un an petrecut la universitatea din Alba Iulia, unde a învăţat limba română, s-a înscris la Universitatea Transilvania din Braşov. A intrat însă rapid în atenţia Serviciului Român de Informaţii (SRI), care a cerut acum câteva luni Curţii de Apel Bucureşti să îl declare indezirabil pentru următorii 10 ani, din raţiuni de securitate naţională. Tânărul palestinian fusese dat în vileag chiar de colegii musulmani.
Potrivit informaţiilor pe care SRI le-a strâns, acesta „se afla într-un proces avansat de radicalizare şi exista un potenţial mare să treacă la executarea de acte teroriste pe teritoriul României”.

Cum l-a descris avocatul care i-a apărat cauza
„L-am perceput ca o persoană uşor impulsivă, se enerva foarte repede atunci când încercam să îi pun întrebări despre acuzaţie, dacă este adevărată. Nu a recunoscut în mod direct legăturile sale cu Hamas. Din câte cunosc, a fost îndepărtat sub escortă de pe teritoriul naţional”, a declarat Dănuţ Negoiţă, avocatul studentului palestinian.
Înainte să decidă să îl declare indezirabil, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au analizat toate dovezile strânse împotriva studentului palestinian de SRI. Iar concluzia fără echivoc a instanţei de judecată a fost că individul este în legături cu mişcarea Hamas, că este pregătit să execute atentate teroriste şi să atragă simpatizanţi din rândul comunităţii palestiniene cu acte de violenţă extremă. „Walid Maher Abu Muaileq are înclinaţii spre violenţă cu valenţe teroriste împotriva evreilor şi israelienilor fiind influenţat de evenimentele securitare din Teritoriile Autonome Palestiniene”, se arată în hotărârea Curţii de Apel Bucureşti.

Pleda nevinovat
Cazul a fost prezentat şI pe parcursul procesului de publicaţia noastră. La momentul expulzării, Walid Maher Abu Muaileq era student în anul II la Facultatea de Inginerie Mecanică, locuia în căminul studenţesc din Braşov şi se angajase la o fabrică din oraş, unde lucra part-time. „Eu sunt originar din Gaza, unde bunicii mei au fugit în 1948, din Beer Sheva. Sunt beduin. La noi în ţară nu se trăieşte bine, părinţii mei stau pe un ajutor social pe care îl primesc de la statul qatarez şi din Palestina. Eu am plecat din ţară să învăţ, să muncesc şi să îmi fac un viitor. Mă gândeam chiar să cer cetăţenia română, dar acum nu cred că îmi mai doresc asta. (…) Vreau să învăţ, să ştiu de toate când termin facultatea, doar că România nu mă lasă să rămân aici. „Mă simt nedreptăţit. Statul român vrea să îmi distrugă viitorul şi nu vreau să mă întorc în ţara mea unde este război. După ce am plecat de acolo, nu am mai ţinut legătura cu cetăţeni palestinieni, ci doar cu familia mea, care nu este implicată în nici un act de terorism. Nu sunt membru Hamas, nici părinţii mei, nici cei şase fraţi nu au legătură cu această organizaţie teroristă. Eu cred că vor să-mi distrugă viaţa doar pentru că sunt palestian”, declara acesta  într-un interviu acordat BizBraşov.ro, în martie, anul acesta, înainte de a i se judeca procesul la Bucureşti.
Tânărul a fost expulzat deja din ţară.

„Ameninţarea este evidentă, deci un astfel de om reprezintă o ameninţare”
Abu Muailek nu este însă primul palestinian venit în România la cererea mişcării Hamas. Acum 10 ani, doi oameni de afaceri au fost expulzaţi după ce ofiţerii de informaţii au descoperit care sunt adevăratele lor preocupări pe teritoriul ţării nostre. Iar cele mai recente atacuri teroriste din Israel ridică nivelul de atenţie al serviciilor secrete, care trebuie să îndepărteze preventiv din România orice suspect de terorism.
„Ameninţarea nu trebuie neglijată sub nicio formă, în momentul de faţă. Într-o asemenea situaţie, în momentul de faţă, Hamasul poate folosi orice direcţie de acţiune, inclusiv prin «implantarea», dacă mi-este permis să spun, cu ghilimelele de rigoare, a unor posibili adepţi ai mişcării radicale în ceea ce înseamnă atât instituţiile de învăţământ universitar din România sau din Europa, dar şi în zona de afaceri. Ameninţarea este evidentă, deci un astfel de om reprezintă o ameninţare, cu atât mai mult cu cât cunoaştem că Hamas-ul foloseşte (...) teroriştii sinucigaşi. Este o filozofie aparte. Islamul este greu de înţeles pentru cel care nu-l practică. Dar vreau să cred că islamul înseamnă pace, islam înseamnă înţelegere, înseamnă cooperare, aşa cum înseamnă orice altă religie. În schimb, serviciile de informaţii, analizând atât manifestările comportamentale ale celor identificaţi sau celor care se află în supraveghere operativă, trebuie să nu se abată la ceea ce înseamnă regula de prevenire şi, ulterior, de combatere. Combaterea înseamnă deja, mult prea târziu, înseamnă victime, înseamnă morţi. Ceea ce se întâmplă în Israel în momentul de faţă este greu de analizat”, a declarat la Pro TV col. prof. univ. dr. Nicolae Radu, analist contraterorism.
În urmă cu patru ani, Brigada Antiteroristă a simulat un exerciţiu de intervenţie chiar la Ambasada Israelului de la Bucureşti.

+8 -7

Comentarii

'Barbu Gh.'

2023-10-10 10:05:36


'Uauu... Ce vigilente e organele... Ce operative e ele, că sunt sub 50. Avem cei mai mulți acoperiți pe cap de rumegătoare furajată din lume, dacă nu se știa de către toată lumea. Aaa... și zilele trecute citeam: la o populime care dă analfabeți funcțional de peste 44% (cât o mai fi acum nu se știe) sunt peste 80.000 de „doctori”. Da, da, peste 80.000. În diverse domenii. Cică ar fi ajuns la 2200 de generali și peste aproape 300.000 de pensii speciale.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie