Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 21:50

Telenovela „Fabrica de Zahăr Bod” s-a încheiat

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 noiembrie 2021

Consilierii PNL şi PSD nu au fost convinşi să „cumpere gratis o fabrică”. Coliban a fost încercat cu altă ofertă: 60 hectare la Feldioara

Telenovela „Fabrica de Zahăr Bod” s-a încheiat

Primarul Braşovului, Allen Coliban, a convocat pentru luni dimineaţa, ora 8.00, o nouă şedinţă de plen de îndată a Consiliului Local Braşov, pe ordinea de zi fiind punctul referitor la achiziţia celor 30 de hectare de teren aparţinând Fabricii de Zahăr Bod, care nu a fost aprobat vineri, 19 noiembrie, de aleşi.
Proiectul nu a trecut nici de data aceasta, asta după ce aleşii au dezbătut proiectul timp aproape o oră şi jumătate. Un al 3-lea plen „de convingere” nu mai poate convocat, având în vedere că azi, 23 noiembrie, e licitaţia la care ar fi trebuit să oferteze Municipiul Braşov, dacă se adunau două treimi din voturi „pentru”.

Pe poziţiile iniţiale
Ieri, practic, cele două tabere au rămas pe poziţiile iniţiale, rezultantul fiind 12 voturi „pentru” şi 14 abţineri (care se contabilizează ca voturi împotrivă).
Şedinţa de plen s-a desfăşurat după un tipar similar celei din 19 decembrie. Primul care a vorbit a fost primarul Allen Coliban, care a încercat să îi convingă pe aleşi să voteze proiectul. „Voi relua câteva argumente. Investitorii mari caută amplasamente pentru zonele metropolitane, nu în municipii, pentru a nu rămâne blocaţi în infrastructura unui oraş. La Bod se va realiza un nod intermodal, este proiectat un nod al viitoarei autostrăzi Braşov – Bacău şi există o cale ferată. De asemenea, amplasamentul este la câteva sute de metri de teritoriul administrativ al municipiului Braşov. Nu în ultimul rând, pentru realizarea unor lucrări de amenajare necesare atragerii investitorilor există perspectiva atragerii de fonduri nerambursabile prin PNRR.  Vorbim de o investiţie mică în achiziţia terenului, respectiv 600.000 de euro. La fel, costurile ulterioare pot fi mici, pentru că amplasamentul nu presupune lucrări ample de decontaminare”, a declarat primarul.

Pamela Diaconu: „ne cereţi un vot în alb”. Allen Coliban: „Aveţi la mapă toate elementele de oportunitate”
După prezentarea făcută de primar, a urmat un dialog între edil şi aleşii locali din PNL şi PSD.
Astfel, consilierul local Pamela Diaconu (PNL), care a amintit că „Guvernul ne-a alocat 10 milioane de lei pentru achiziţia de terenuri industriale. Banii au fost alocaţi la începutul anului, dar ce nu înţeleg este de ce nu au fost făcute demersuri de atunci”. Totodată, ea i-a reproşat primarului că nu le-a prezentat din timp aleşilor acest proiect. „În 19 am primit proiectul de hotărâre, referatul de aprobare şi referatul de specialitate. Nu am mai primit niciun alt document. Din actele pe care le-am primit, aflăm că din 5 octombrie existau documente de evaluare realizate de Enescu Cătălin şi alte acte, care permiteau fundamentarea hotărârii. De asemenea, aflăm că exista un alt document, realizat de un expert ANEVAR prin care se stabilea valoarea de piaţă a terenului. Conform Legii 52 privind transparenţa decizională, aveaţi obligaţia de a informa din oficiu Consiliul Local şi cetăţenii referitor la acest proiect. Nu avem raportul de evaluare. Nu ne puneţi la dispoziţie documentele din oficiu şi ne reproşaţi că nu le cerem”, a declarat Diaconu.
Aceasta i-a mai reclamat primarului că „de vineri aţi avut postări şi aţi lansat tot felul de sondaje pe Facebook. De data aceasta aţi manifestat deschidere”.
De cealaltă parte, Allen Coliban a menţionat că în cazul terenului de la CET, a anunţat intenţia de a-l cumpăra imediat după ce a primit banii de la Guvern. „Au urmat anchete, oferte fantome, astfel că au apărut blocaje. Din 2013, la licitaţia pentru terenul CET nu s-a înscris nimeni. Apoi, au apărut speculanţii. În paralel, am identificat terenul de la Bod. Am decis să mergem la licitaţie în ultimul moment, pentru a nu mai apărea tendinţele speculative. În acest context, în urma consultării cu specialiştii, am decis să organizăm o şedinţă de îndată a Consiliului Local”, a explicat edilul. Referitor la respectarea legislaţiei privind transparenţa decizională, primarul a amintit că documentaţia pentru acest proiect are viza de legalitate, iar secretarul general al municipiului, Adriana Trandafir, a declarat că acest proiect nu intra sub incidenţa Legii 52, pentru această hotărâre fiind acordat un vot de oportunitate.
„În ceea ce priveşte sondajele de opinie, nu eu le-am făcut, ci au venit din partea unor cetăţeni”, a mai spus reprezentantul Primăriei Braşov.
Pe de altă parte, Coliban a anunţat că după ce a devenit publică intenţia Primăriei de a cumpăra terenul de la Bod, la el în birou au venit investitori din Braşov, pentru a discuta despre planuri de relocare.
Reclamaţiei că nu comunicat aleşilor rezultatele evaluării, primarul a răspuns că a respectat paşii prevăzuţi de lege: „Am apelat la un evaluator independent, aşa cum prevede legea. Acesta este motivul pentru care a fost nevoie de perioada scursă între 5 octombrie şi 19 noiembrie. Documentele erau la mapele dumneavoastră încă din 19 noiembrie”.
Dialogul dintre cei doi a mai continuat o perioadă, alesul reproşând faptul că primarul cere un „vot în alb”, iar edilul afirmând că a prezentat toate elementele de oportunitate.

Replici tăioase între Lucian Pătraşcu şi Allen Coliban
A urmat dialogul între Lucian Pătraşcu (PSD) şi Allen Coliban.
„Să terminăm cu manipulările şi dezinformările. Nu cumpărăm nicio fabrică gratis. Nu ştiu de ce insistaţi cu cei 2 euro pe metru pătrat. Despre gratuitatea de care tot spuneţi, vă amintesc faptul că braşoveni plătesc taxe la bugetul de stat. Dacă au venit bani de la Guvern, din aceştia sunt şi sume plătite de braşoveni. Spuneţi că aţi vorbit cu liderii de grup doar în ziua votului. De ce nu ne-aţi dus în teren? Văd în presă că pe terenul respectiv sunt şi locuinţe, bazine. De asemenea, văd că terenul este foarte mlăştinos. Acest lucru trebuia discutat în timp. Grupul PSD cere o dezbatere publică reală. Cred că este corect ca braşovenii să spună dacă sunt de acord să se cumpere terenuri din alte UAT-uri. Ce demersuri aţi făcut pană acum pentru achiziţia de terenuri industriale în municipiul Braşov, pentru că mai sunt şi altele”, a declarat alesul social-democrat, care i-a reproşat primarului că nu i-a chemat în weekend la consultări pe lideri grup urilor din Consiliul Local Braşov.
Răspunsul primarului a fost în acelaşi ton, transmiţându-i consilierului social-democrat faptul că lansat „o tiradă presărată cu dezinformări şi falsuri” şi că în 19 noiembrie discuţia cu el a fost una scurtă. „Am avut o discuţie cu dumneavoastră. V-am chemat vineri să discutăm şi atunci nu aţi avut întrebări, aşa că nu v-am mai căutat. Cu liderul PNL am avut un schimb de opinii. Ce facem cu familiile? Ce va face un privat, dacă va cumpăra terenurile? Municipiul Braşov ar putea rezolva această problemă. Acolo sunt câteva locuinţe, dar problema cred că poate fi rezolvată, printr-o asociere Braşov – Bod. Ce demersuri am făcut pentru achiziţia de terenuri? Este o întrebare infantilă, pentru că astfel lucruri se fac cu discreţie, în cercuri restrânse. În privinţa CET am vorbit cu lichidatori, cu reprezentanţii ANAF, cu cei de la Ministerul Economiei şi cu experţi. Avem analize parcele din respectiva platformă, iar în decembrie vom avea rezultatele unor evaluări. Am avut discuţii şi pentru platforma Roman. Roman iese din insolvenţă, pentru că şi-a plătit datoriile”, a continuat Allen Coliban.
Nu în ultimul rând, primarul a declarat că „atunci când vrei să faci un lucru, cauţi soluţii. Când vrei să îl blochezi, cauţi defecte. Avem două realităţi: 2 euro/mp în zona metropolitană, iar de la bugetul local nu se plăteşte nici un leu. Restul sunt pretexte”.

Oferta reprezentantului Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr
La şedinţa de plen de îndată de luni a venit şi Mihai Tatu, reprezentantul Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr, care a precizat că reprezintă interesele a peste 400 de cultivatori din judeţele Braşov şi Covasna. El a avut şi o intervenţie în timpul şedinţei, declarând că „noi, cultivatorii, am fost principalii creditori ai fabricii. Datoriile cumulate ale fabricii şi antreprizei nu trec de 6 milioane de euro. Eu am de recuperat 5,4 milioane de lei de la fabrica de la Bod. Înţeleg bine ce a spus primarul. În toate afacerile fiecare are un interes. Noi, cultivatorii, avem interesul ca această fabrică să funcţioneze. Practic, ea poate fi pornită imediat. Eu duc sfecla la 300 km, la Luduş, pe când fabrica de la Bod e la 7 km de mine”.
Totodată, reprezentantul cultivatorilor de sfeclă de zahăr a declarat că lăudabil ar fi ca Primăria Braşov să cumpere aceste terenuri şi să repună în funcţie fabrica şi a prezentat în consiliul local chiar şi o ofertă de teren: „Am în Feldioara 20 ha teren, între DN 13 şi Gara Feldioara, aproape de staţia de epurare şi cu acces la reţeaua de alimentare cu gaze naturale. Vă ofer acolo 60 de hectare de teren pentru atragerea investitorilor”.
Pe de altă parte el a lansat şi un mesaj pro-menţinere în viaţă a fabricii de la Bod: „În pandemie s-au închis graniţele alimentare. În astfel de situaţii, dacă ai zahăr, mănânci. Dacă nu, cumperi la preţurile impuse de vânzători”.

Ar exista un alt cumpărător
Totodată, Mihai Tatu a declarat că „este un posibil investitor care vrea să cumpere fabrica (terenul scos la vânzare de lichidator aparţine fabricii, n.r.) şi antrepriza (care deţine utilajele, n.r.). Deocamdată el aşteaptă evaluarea pentru antrepriză. El la spus că dacă se vinde terenul nu mai cumpără cealaltă parte. El îşi desfăşoară acum activitatea pe platformă. Împachetează la kilogram zahăr adus din Ucraina, care e distribuit pentru ajutoarele europene”.
Primarul i-a răspuns că „nu noi am băgat în faliment fabrica. Dacă noi cumpărăm terenul, suntem deschis unui dialog real. Noi am putea fi parte a soluţiei”.

+0 -8

Comentarii

'Willy'

2021-11-23 11:08:15


'Nea @Lazar, daca ai deschis televizorul mai tarziu, mai da si pe programul doi, poate da reluarea si reusesti sa te pui la zi cu problemele. 2 euro/mp e pretul de pornire al licitatiei. Nu e pret final.'

'Lazar'

2021-11-23 09:37:42


'O mare tampenie a consilierilor care au votat sa nu fie cumparat terenul cu 2 Euro metru patrat.Cine sunt acesti consilieri fara cap ?.Ori au interese in aceasta afacere ?.Ce fac organele statului ?.'

'john'

2021-11-23 06:52:39


'faptul că acest domn de la asociaţia ACSZ distribuie la consilieri pliante lacrimogene si apoi vine în şedinţă să influenţeze votul consilierilor cu speranţa că va bloca achiziţia, care mai apoi să o cumpere Ucraineanul în totalitate, cum se cheamă? Fabrica nu mai lucrează de 5 ani aşa că cultivatorii de sfeclă nu au legătură cu această fabrică, chiar el spune că o duce la 300km, a găsit un teren bun cu oameni slabi ai PNL şi i-a mers,'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie