Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 13:30

„Teatru” la TSA: Nenumitul director lăudat de Primărie, dar aşteptat cu uşa închisă de angajaţi

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 30 sepembrie 2016

„Teatru” la TSA: Nenumitul director
lăudat de Primărie, dar aşteptat cu uşa închisă de angajaţi

De un an, Teatrul Sică Alexandrescu stă fără director, iar cea de a treia încercare de organizare a unui concurs s-a lăsat iar cu scandal.
Ieri a fost ziua în care a fost intervievat Dan Mariu Zarafescu (foto), singurul candidat nedescalificat din cei cinci înscrişi, după evaluarea dosarelor şi a planurilor de management. Acelaşi Dan Marius Zarafescu, care a a ajuns, tot singur, în etapa de interviu şi la cel de-al doilea concurs, din mai 2016, dar descalificat în final cu nota 6,80.

Imediat după interviul de ieri, Primăria Braşov a transmis un comunicat de presă în care anunţa prestaţia de excepţie a lui Zaharescu, în privinţa căruia o decizie se va lua vineri, 30 septembrie. După câteva ore, în replică, trimite şi Teatrul un comunicat oficial, în care acuză interviul a fost „regizat” de Primărie şi anunţă că stagiunea se închide, pentru că 13 actori refuză să mai urce pe scenă, iar toate spectalele sunt anulate pentru că îi are pe unul sau mai mulţi dintre aceştia în distribuţie.

Ce spune Primăria
Comunicatul Primăriei începe cu titlul „Lucrare excepţională a singurului candidat admis la interviu pentru funcţia de director al Teatrului Sică Alexandrescu”, după care se prezintă evaluările declarative ale unor membri ai juriului.
Comisia a fost compusă din şase persoane, dintre care doi reprezentanţi ai Primăriei Braşov (Marilena Tudorache, de la Direcţia Economică şi Marian Dicu, de la Direcţia Juridică) şi patru personalităţi culturale din România, respectiv Beatrice Rancea, care a fost şi preşedintele comisiei de evaluare, Emil Boroghină, Mircea M. Ionescu, Horaţiu Mihaiu.
„Potrivit preşedintelui juriului, Beatrice Rancea, actual director al Operei Naţionale Bucureşti (fost director al Operei Naţionale Iaşi, fost director al Teatrului Naţional Constanţa, regizor şi fostă balerină celebră în anii ’90), abia la momentul interviului a aflat cine este candidatul ajuns în această etapă, respectiv Dan Marius Zarafescu. Proiectul acestuia a fost foarte apreciat de către patru dintre cei cinci specialişti în teatru care fac parte din comisia de examinare. «Vă mărturisesc cu toată responsabilitatea că pentru a treia oară în viaţa mea mă aflu în faţa unei lucrări absolut excepţionale, care poate constitui oricând un manual de manageriat. Proiectul domnului Zarafescu e un studiu de caz foarte exact, care ar fi recomandat să fie pus pe site-ul Primăriei Braşov imediat după finalizarea acestui concurs, pentru ca şi braşovenii şi angajaţii Teatrului Sică Alexandrescu să îl judece în cunoştinţă de cauză. Proiectul este analitic, clar, cu multe trimiteri la legislaţie, la date statistice, la probleme de repertoriu etc. şi cred că fiecare membru al juriului nu poate decât să fie de acord cu acest lucru», a declarat Emil Boroghină, fost director al Teatrului Naţional Craiova, director al Festivalului Internaţional Shakespeare, actor şi regizor, adăugând că proiectul «are idei absolut superbe». Cel de-al cincilea membru al juriului dintre specialiştii în teatru, Horaţiu Mihaiu, scenograf, regizor artistic, consilier artistic, manager de teatru, a solicitat prezentarea, cât mai în detaliu, a anumitor obiective şi activităţi, iar la final a precizat că, după părerea sa, «Nivelul proiectului este foarte ridicat, iar ştacheta este lansată la foarte mare înălţime»”, se arată în comunicatul Primăriei. Nu-l putem prezenta integral, din lipsă de spaţiu, dar mai merită menţionat şi punctul de vedere al dnei Betrice Rancea, o personalitate recunoscută şi de necontestat: „Lucrarea scrisă a fost deosebit de apreciată de comisia de examinare şi am putea-o numi excepţională. Din experienţa mea de director în teatru şi operă, niciun manager nu poate funcţiona fără aportul financiar al autorităţii locale. Poate avea idei extraordinare, dar trebuie susţinute. Proiectul este foarte bun, îmi doresc să realizeze măcar 80% din ce şi-a propus, dar depinde de fonduri, de susţinerea din partea autorităţilor şi de echipa cu care va colabora. Important este să i se acorde încredere, pentru că numai văzând şi făcând proiectul poate fi pus în practică. Noi am venit cu cele mai bune intenţii şi cu încrederea că lucrurile vor avea un parcurs bun pentru teatrul din Braşov”.

Ce spun actorii
La interviul de ieri au asistat şi mai mulţi actori ai TSA (aprox. 20), după care au avut, probabil, propria lor şedinţă la Teatru, finalizată cu un comunicat de presă intitulat „Criză majoră la Teatrul Sică Alexandrescu”, care anunţa, nici mai mult, nici mai puţin, închiderea stagiunii.
13 artişti, de la decana de vârstă, actriţa multipremiată la Gala UNITER, Virginia Itta Marcu, la cel mai tânăr membru al trupei, actriţa Ada Galeş, cea care a obţinut anul acesta Premiul UNITER pentru debut, au decis să nu mai urce pe scenă în semn de protest. Proba de interviu a fost una în care lipsa de imparţialitate a unei părţi dintre membrii comisiei, respectiv: Beatrice Rancea, Emil Boroghină şi Mircea M. Ionescu, a fost flagrantă. Aceste persoane au încălcat normele de procedură ale concursului, prin faptul că nu au pus întrebări candidatului, ci doar au încercat să convingă pe cei prezenţi că Dan Marius Zarafescu trebuie validat. Mai mult, atunci când un alt membru al comisiei a încercat să pună întrebări candidatului, au reacţionat punându-i pumnul în gură. Acest lucru poate fi confirmat de către înregistrarea aşa zisului interviu, pe care Primăria are obligativitatea să o facă. Ea poate fi comparată cu înregistrarea unui concurs anterior la care candidatul Dan-Marius Zarafescu a participat şi a fost respins (în data de 26.05.2016) şi care va arăta diferenţele de corectitudine în ceea ce priveşte intenţiile şi acţiunile comisiei. Având în vedere cele de mai sus, aceşti artişti, fără de care niciunul dintre spectacolele Teatrului Sică Alexandrescu nu se pot juca, au decis ca începând cu data de 29.09.2016 să suspende, în semn de protest, toate reprezentaţiile până nu se va desfăşura un concurs transparent, cu o comisie imparţială”, se arată în comunicatul teatrului.

Ce spune Zarafescu
Ca niciodată până acum, la interviul final din concursul pentru numirea unui director la TSA a avut acces şi presa. Din considerente de imparţialitate, vă prezentăm doar ce a avut de spus candidatul, Dan Marius Zarafescu.
Primul lucru pe care l-a anunţat Zarafescu a fost  că vrea să modifice organigrama şi a Regulamentul de Organizare şi Funcţionare al TSA Potrivit propunerii de organigramă, în cadrul TSA va exista  un compartiment care se va ocupa de achiziţiile publice. De asemenea, sunt propuse posturi de specialişti în comunicare şi promovare, dar va fi şi o persoană care să se ocupe de vânzări. O altă structură importantă va fi cea care se va ocupa de accesarea fondurilor europene. În schimb, el a anunţat că propunerea lui este desfiinţarea postului de director adjunct, consultant artistic sau director artistic. „Eu sunt adeptul delegării competenţelor pe programe, pe manageri de proiecte. Din organigrama propusă de mine dispare secretarul literar, dar atribuţiile acestuia pot fi preluate de serviciul de marketing”, a declarat  candidatul.
Zarafescu a mai spus că în planul de management am inclus 13 programe culturale, iar în baza strategiei de dezvoltare a Braşovului, a luat în calcul şi faptul că ar urma să se creeze noi spaţii pentru spectacole, care ar putea fi amenajate şi în foste hale industriale. „Serviciul de marketing va trebui să ia în calcul şi strategia de dezvoltare culturală a Braşovului, precum şi datele barometrelor culturale. Din analiza cercetărilor sociologice a reieşit că 68% din publicul braşovean preferă comedia, iar noile proiecte trebuie să ţină cont de această tendinţă”, a mai spus Zarafescu.

Teatru naţional
Un alt obiectiv inclus în planul de management al lui Zarafescu este ca din 2019 Braşovul să înceapă demersurile pentru ca Teatrul Sică Alexandrescu să devină naţional.

Cu trupe independente la Festivalul de Dramaturgie
El a abordat şi subiectul Festivalului de Dramaturgie Contemporană, care ar trebui să se desfăşoare în luna noiembrie. „Prioritatea zero, în cazul în care voi fi desemnat manager al Teatrului Sică Alexandrescu va fi organizarea festivalului. Având în vedere că mâine (astăzi – n.r.), Consiliul Local Braşov va aproba Regulamentul de Organizare a festivalului, «libertatea de mişcare» în ceea ce priveşte organizarea evenimentului este limitată. Va trebui să fac astfel încât să nu iasă o improvizaţie urâtă”, a declarat Zarafescu. El a spus că a pregătit şi o simulare a festivalului. „Iau în calcul teatrele independente, care sunt mult mai mobile decât cele de stat”, a mai spus acesta.
Din 2018, în planul de management pe care l-am elaborat este prevăzut ca Festivalul de Dramaturgie Braşov să devină internaţional”, a conchis candidatul.

Director adjunct la Teatrul Nottara din București

Reamintim că pentru funcţia de manager al TSA, la acest al treilea concurs, au depus dosare de candidatură Fodor Zeno Ioan Tudor (critic de teatru, care a fost şi director al Teatrului din Târgu Mureş), George Custură (actor al Teatrului Sică Alexandrescu), Dan Marius, actorul  Mihai Giuritan şi regizorul bucureştean Erwin Şimşensohn, însă, în „s-a calificat” doar Zarafescu.
Dan Marius Zarafescu este, din iulie 2014, director adjunct al Teatrului C.I. Nottara, Bucureşti. Anterior a ocupat funcţia de consilier superior în Direcţia Politici Culturale din cadrul Ministerului Culturii, având în sarcină coordonarea strategiilor sectoriale din domeniile: teatru, muzică, dans contemporan, cinematografie, audiovizual.
 

Foto 1: Primăria Braşov

+0 -1

Comentarii

Laura Vatavu

2016-09-30 08:29:15


Dar pe noi ceilalti angajati din spatele cortinei ne intreaba cineva ceva?Parerea noastra chiar nu conteaza, ptr. 13 actori care vor pe altcineva(preferat de ei)trebuie sa suferim noi toti .

rammstein

2016-09-30 06:38:18


la asa oras ,asa director,asa primar !!!!!!!!!!!!!....de rahat..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie