Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:31

Taxă de spital de 80 de lei pentru părinţii însoţitori ai copiilor în Spitalul de Copii

Autor: Petra VÂRLAN

Publicat la 17 mai 2019

Un deputat USR spune că noul cuantum este „de lux”. Conducerea spitalului braşovean spune că taxa, una „normală”, a fost dintotdeauna şi a fost mărită anul trecut

Taxă de spital de 80 de lei pentru părinţii însoţitori ai copiilor în Spitalul de Copii

Într-o postare pe pagina de socializare, deputatul USR Claudiu Năsui (foto stânga) povesteşte că a „a dat” peste un document care detaliază „noua” taxă a părintelui însoţitor al copilului în spital, respectiv cât trebuie să plătească cineva pentru a putea sta la spital alături de un copil bolnav care are peste 3 ani. Cazul este al Spitalului Clinici de Copii din Braşov, unde taxa este de 80 de lei pe noapte.
În replică, managerul unităţii medicale, Monica Săbăduşi (foto dreapta), a precizat că taxa „a fost dintotdeauna. A fost 50 de lei şi mai apoi, de anul trecut, a fost majorată la 80 de lei, cu acordul Consiliului de Administraţie”.

De ce se plăteşte atât
Claudiu Năsui detaliază şi componentele taxei de însoţitor. „Prima componentă pare o glumă: li se promit părinţilor trei mese pentru suma de 7 lei pe zi. Ce anume se poate servi unui adult pentru 2,33 lei per masă? O simplă supă la cutie de la supermarket este în medie 2,34 lei. Evident că se mizează pe faptul că oamenii vor cumpăra altceva, cel mai probabil tot din incinta spitalului, că doar nu o să îşi lase copilul bolnav singur, doar pentru a merge să mănânce”, arată acesta.
În replica, Monica Săbăduşi precizează că acel cost de 7 lei este doar ceea ce acoperă statul. „Alocaţia de hrană asigurată de statul român este de 7 lei, dar sunt trei mese şi eu zic că se mănâncă bine. În plus, pentru copii sunt două gustări. 7 lei asigură statul, restul acoperim noi”.
În continuare, Claudiu Năsui detaliază şi celelalte costuri, primul în calcul fiind cel cu utilităţile. „Dacă mesele sunt puternic sub-evaluate, aici, deodată, avem o sumă de 35 de lei, pentru o persoană care stă în acelaşi salon cu pacientul pe care îl însoţeşte. Dacă e să ne uităm la consumul pe lună de energie al unei gospodării în România, vedem că 35 de lei este suma lunară plătită de o persoană (conform estimărilor World Energetic Council). Cu toate acestea, spitalul judeţean Braşov apreciază că această sumă este una corectă pe zi pentru un părinte care vrea să fie alături de copilul său bolnav”, precizează acesta, pe pagina de facebook. Conform aceleiaşi surse, „următorii 30 de lei pe zi bugetaţi sunt pentru dezinfectanţi, în contextul în care o sticlă de dezinfectant concentrat pentru spital din care se fac 200 de litri de soluţie de curăţat se poate achiziţiona pe piaţă cu 50 de lei”. O altă cheltuială ar fi cea pentru spălătorie. Preţul pentru curăţatul, spălatul şi călcatul unui cearceaf la o curăţătorie profesionistă în Bucureşti este, în medie, de 7,9 lei. Să fie serviciile acestea mai de calitate la spitalul pediatric din Braşov?”
Monica Săbăduşi a explicat, în schimb, că lucrurile stau un pic diferit. „Părintele însoţitor are apă caldă, lumină, internet, căldură, aşternuturi schimbate ori de câte ori este nevoie, zilnic, în funcţie de secţie. Sunt luate în calcul materialele de curăţenie şi nu numai. Intraţi în toate secţiile, acum pun fetele, acum dispar, acum se face curăţenie, acum pare că nu este curăţenie”, a explicat Monica Săbăduşi.

Spitalul suportă, dar nu poate acoperi tot ce nu dă statul
Pe de altă parte, aceasta a precizat că este o „taxă normală”, iar din ea sunt susţinute şi parte din  costurile suplimentare cu tratamentele necesare copiilor. Asta cu atât mai mult cu cât spitalul braşovean este unul care deserveşte mai multe judeţe, din care vin diverse cazuri. „Situaţia spitalului nu este roz. Anul trecut s-a asigurat tratament de 700 de milioane pentru copiii bolnavi de cancer. (…) Salariile sunt aproape 70% din fond, cu 30% nu poţi funcţiona, plus că toţi copiii au gratuitate, spitalul asigură tot ce este nevoie pentru ca micuţii să se facă bine. (…)  Sunt mulţi copii grav bolnavi, sunt unele boli care nu se găsesc în programele de sănătate, Ministerul nu suportă tratamentele, le suportăm noi, prioritar este tratamentul copiilor”, a subliniat Monica Săbăduşi.
„Noua alocaţie mărită nu ar putea acoperi nici măcar două nopţi de cazare. La alte spitale din ţară, această taxă este între 7 şi 20 de lei pe noapte. Și aşa mi se pare mult să taxezi un părinte care nu vrea decât să fie lângă copilul său. Mai ales în contextul în care, dacă e asigurat, plăteşte deja o groază de bani pentru sănătate. Această situaţie este cu atât mai sensibilă cu cât în faţa porţilor spitalului sunt zeci de părinţi care sunt la telefon şi spun cum nu vor rămâne alături de copii pentru că nu îşi permit. Astfel, copii chiar şi în vârstă de 4 ani se trezesc după operaţii sau probleme medicale, singuri într-un pat de spital. Ce este în inima lor? Ce este în inima părinţilor care sunt nevoiţi să-i lase? Cum arată asta pentru personalul medical? Aşa consideră statul să facă: împiedică sau descurajează concurenţa, ne taxează 10% orice venit prin CASS pentru sănătate, iar când ne prinde la ananghie, ne mai taxează o dată. Însă, de această dată, vorbim despre drama unor copii vulnerabili cărora statul le interzice dreptul de a avea pe cineva drag aproape. Aici vedem cât ne costă cu adevărat sănătatea de stat”, a mai spus Claudiu Năsui.
În replică, Monica Săbăduşi a mai precizat doar că „taxa este stabilită prin lege şi sunt şi situaţii excepţionale, în care părintele însoţitor nu plăteşte”.

+6 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie